Din kundvagn är tom

3D: Så är det?

2010-03-22

I vår mini-serie om 3D, där Daniel förklarade rent tekniskt vad 3D-TV är, har vi nu kommit till det riktigt intressanta: Hur bra är det?Jimmy och jag (Perra) var inbjudna av Panasonic och Wiktors för att få en demo av deras nya plasma-TV utbud och hur deras 3DTV-teknik ser ut. Efter en genomgång av Panasonics modellutbud, vad de jobbat på att förbättra, kundundersökningar osv (återkommer till det längre ner i inlägget) var det så äntligen dags att få se lite 3D-material.

Vi tittade på modellen P50VT20, ett av endast 5 exemplar i Europa, och trots att den varit runt på en massa mässor hade de 8-10 par glasögon som hade överlevt mässbesökarnas oförsiktighet. Det första vi fick se var en kort snutt med 3 hundvalpar som kom krypande. Första intrycket var WOW! Djupet i bilden är svårt att förklara. Det känns som att det är ett hål i väggen bakom TV:n som bilden försvinner in i (man funderar nästan lite på om man inte skulle gå fram och kolla bakom TV:n…).

Sen fick vi se 4-5 olika korta filmer med alltifrån Grand Canyon, via italienska städer och undervattensfilm till motocross (oj vad bra sport kommer att bli på TV i framtiden). Den som förväntar sig att saker ska sticka ut ifrån TV:n kommer att bli besviken. Det kallas för negativ betraktningsvinkel och kan vara kul i specifika situationer men den stora behållningen med 3D är djupet i bilden. Man sitter bara och gapar för att vara helt ärlig.

Jag har fått frågan från bekanta om 3D kommer att göra så att bilden ser ut som i verkligheten och efter att ha upplevt 3D själv kan jag bestämt säga att svaret på frågan är nej. Det ser inte ut som i verkligheten men det ser verkligare ut än de vi ser på idag. Med 3DTV har du djupet direkt även om bilden är still och man flyttar omedvetet huvudet för att se bakom ett objekt i bilden (vilket så klart inte går). Men upplevelsen är enligt mig flera gånger bättre än vanligt 2D-material och jag kommer att hänga på låset när de första 3D-filmerna släpps på Blu-Ray.

Materialet vi såg var filmat i 1080p och 720p och en del tyckte att 720p var trevligare att titta på. Någon sa att de aldrig skulle kunna tänka sig att se en hel film med glasögonen på men jag tror det är som med allt annat, man vänjer sig fort och med tanke på hur mycket bättre upplevelsen blir är det värt ”besväret”. Jag hade en liten kille i 10 årsåldern bakom mig och han var helt lyrisk så ett tips till er som vill ha en 3DTV: Ta med barnen till butiken så kommer de som vill ha 3DTV i familjen att vara i majoritet 

VT20-serien kommer att finnas i två modeller, en 50-tummare och en 65-tummare, och två par glasögon ingår till varje TV. Tror de sa att priset för ett par glasögon var runt tusenlappen så det blir ingen stor extra kostnad om man är fler än två i familjen. Modellerna väntas komma in på vårt lager i april och maj.

Panasonic har jobbat hårt med att få ner energiförbrukningen i den 13:e generationen av sin plasmapanel. Som ni kan se på en av bilderna hade de kopplat in en apparat som mätte energiförbrukningen och vi fick även se tabeller som visar att plasma till och med kan dra mindre energi än en vanlig LCD-TV i samma storlek. Minst energikrävande är dock fortfarande LED-TV som Panasonic också säljer.

De tydliga trenderna hos konsumenterna är att full-HD gått om HD-ready upplösta skärmar, att flera och fler apparater har inbyggda funktioner för att komma åt internet. Panasonic har något de kallar för Viera Cast som innebär att man kan använda sin TV för att se filmer från Youtube, läsa nyheter hos tex Eurosport och Bloomberg, se bilder från Picasa mm. Viera Cast ska vara upp och rulla i maj om allt flyter på som det är tänkt.

En annan intressant undersökning som Panasonic låtit ett universitet i Tyskland utföra är hur våra ögon upplever olika TV-tekniker. Den kom fram till att det som är mest vilsamt för ögat är plasma eftersom det minskar ögats rörelser och öppning/stängning av pupillen och Panasonic kommer att marknadsföra sina nya plasmamodeller med tillägget "Gentle on the eyes". Personligen har jag alltid föredragit plasma framför de andra teknikerna så jag är inte direkt förvånad.

Så fort vi fått in VT20-serien och tillhörande Blu-Ray spelar är alla nyfikna välkomna in för att se med egna ögon vad 3DTV innebär!


Skrivet av Perra 2010-03-22


Visad 9.386 gånger

Kommentarer till 3D: Så är det?


Calle S

2010-03-28 - 00:35:02

Men glasögon... tragiskt. Tror inte detta blir en hit. Jag kommer aldrig att köpa något som kräver att man använder extra glasögon. Om några år har vi en teknik som fungerar utan glasögon, då köper jag det.


Jimmy HBB

2010-03-29 - 00:10:35

Jag var väldigt negativ till hela 3D hypen som Avatar startat, men efter att ha tittat på Panasonics 3D tv blev jag helt såld, inte alls som dom gamla 3D man har sett förut eller nya Avatar! Detta är så pass bra att du helt glömmer bort glasögonen och faktum är att jag nästan tappade talförmågan:-) Mitt nästa inköp kommer garanterat bli en 3D tv / Jimmy


Perra HBB

2010-03-29 - 00:12:13

Jag håller med Jimmy, det är riktigt bra och min nästa TV blir garanterat 3D-kompatibel. Ska bli intressant att se hur de andra tillverkarnas lösningar fungerar och hur det blir med projektorerna.


Mattias

2010-04-27 - 00:14:25

Nu har vi satt upp en 3D demostation i butiken i Frölunda, baserad på Samsungs lösning och det imponerar verkligen på alla som ser det. Riktigt häftigt!!


thetias

2010-06-08 - 00:15:02

Ok att demo material ser haksläpp bra ut. Men jag antar att de använder 1080/60p och sekvenser där kameran eller objekten på skärmen inte rör sig snabbt. Hur ser det ut i 1080/24p när kameran eller objekten på bilden rör sig snabbt? Vilken inställning är bäst för att slippa detta judder på 3D apparater? Går det ens att få bort när man kör 24p eller interlaced?


Christian

2010-10-18 - 00:19:51

Min lilla son ställde en ganska relevant fråga! "pappa kan en som ser sämre på det ena ögat se på 3D" Hmm jag vet faktist inte, svarade jag. Kan dom det?


Niclas /biobygget.se

2011-08-11 - 00:10:02

Jag håller på och bygger en bio. Det blir utan minsta tvivel en 3D proj. Glasögon spelar inte någon roll. Tror att det är väldigt svårt att få fram samma 3D effekt utan glasögon iaf innom en vettig tid. 3D är för kul för att vänta på, kommer det något som funkar utan glasögon så är det väl bara att köpa det då. Men vänta inte, 3D ÄR kul. Mvh Niclas snart med en 3D bio o)