Din kundvagn är tom

Tungviktsmöte: Oppo vs Pioneer

2018-11-01

Vi lyssnar och jämför flaggskeppsmodellerna Oppo UDP-205 och Pioneer UDP-LX800!

Den långvariga herren på täppan, Oppo UDP-205, har varit ett självklart val för många bild-och ljudentusiaster. Spelaren kombinerar marknadsledande bildkvalitet med en påkostad analogdel för att vara en perfekt universalspelare för de som prioriterar musik lika mycket som film.

Oppos bortfall från marknaden är ett faktum och det tog inte lång tid för konkurrenterna att utannonsera nya high end-spelare som kan matcha prestandan. Ett företag som var heta på gröten är japanska Pioneer som genom åren tillverkat stabila kvalitetsspelare ända sen Laserdisc-eran och har nyligen lanserat deras flaggskepp Pioneer UDP-LX800. Självklart fanns det ett intresse både från oss och våra kunder att jämföra dessa maskiner så vi samlade kollegorna för att låta kombattanterna gå loss mot varann och få några lyssningsintryck.


Utrustning


Testet genomfördes i vårt dedikerade hifirum i Frölunda med Primare I35 som försteg, dubbla Emotiva XPA-1 monoblock och Triangle Magellan Duetto V2 som våra testhögtalare. Spelarna kopplades på varsin Line In med obalanserade RCA-kablar och som källmaterial användes CD med jazz och blues i fokus. Även om man gillar eller ogillar jazz var det ett intressant test för att lättare höra skillnader i musik som vi vanligen inte demar och se hur spelarna skiljer sig åt i tajming och separation.

Rond 1


Testet började med Oppo UDP-205 och Monika Zetterlunds live-version av ”Come Rain Or Come Shine” från albumet ”Sista gången du var med”. En låt som är pang på och levererar en aggressiv trumpet direkt från start vilket snabbt kan avslöja vilken ljudbild spelaren dras åt. När både publik och sång kommer in i låten märks det att UDP-205 drar åt det varmare hållet men att det saknas lite separation och känsla i ljudbilden. Det låter helt enkelt bra men kanske inte så engagerande som man hade hoppats.

Rond 2


Efter en noggrann genomgång med Oppon var det dags att låta Pioneer UDP-LX800 få svettas. Testet genomfördes på samma sätt med samma låt som vi först lyssnade på i ca 1.5 minut för att sen lyssna på den igen fast under en kortare tid (ca 30 sekunder). Monika Zetterlunds live-orkester gjorde återigen entré och det var många ögonbrynen som höjdes. Pioneer upplevs mer distinkt där ljudbilden helt klart flyttas fram och man märker små detaljer i musiken och bakgrunden som kommer fram tydligare. Tajming och separation finns där och även om det var delade åsikter så tyckte majoriteten av kollegorna att det fanns en påtaglig skillnad till Pioneers fördel.


Knock-Out?


Det är inte ofta man får utvärdera universalspelare när det gäller musik men det är klart intressant att skillnaderna blir så påtagliga när man får till en bra demo. High-endspelare av den här kalibern låter såklart inte dåligt men det handlar om vilket ljud som lämpar sig bäst för sina öron. Oppo målar upp en något snällare ljudbild som är varm och lugn men som inte riktigt greppar tag i lyssnaren. Pioneer är mer ”busig” (härlig beskrivning från kollega) och får fram en bättre live-känsla i musiken, något som gifter sig väldigt bra med våra testhögtalare. Drivverket och kretsteknik har hämtats från flaggskeppet Pioneer PD-70AE, så det kanske inte är helt konstigt att man får fram musiken ytterligare en nivå när det gäller CD. Vi på Hembiobutiken är i alla fall inte oroliga över att kunna erbjuda en universalspelare som håller lika hög klass som Oppo när det gäller både bild och ljud och ni är varmt välkomna in för demo medan vi fortfarande har Oppo för visning.
Skrivet av Patrik 2018-11-01


Visad 2.329 gånger