Din kundvagn är tom

Hembiobutiken besöker M&K Sound

2018-07-10

Besök hos anrika M&K sound i Danmark!

Vi åker för att få lära oss mer om ett märke som faktiskt har förändrat hur vi lyssnar och ser på film idag. Bolaget har länge varit pionjärer inom tillverkning av högtalare/subwoofers, men även sett till att designa och utveckla filmljud genom åren där man idag har ett brett samarbete med några av de största filmstudios: Skywalker Sound, LucasArts, Lucasfilm Ltd, LucasfilmTHX, Dolby Digital, Universal studios, DTS Studios/Laboratory, 20th Century Fox, Sony Music, Warner Bros, Disney Studios.


En av dem största filmproduktionerna under 2000-talet som gav industrin ett helt nytt tänk både med bild och ljud var Lord Of The Rings trilogin. Samtliga filmer mixades med M&K högtalare och vann även Oscar 2002 med The Two Towers för Best Sound Editing.

Vi börjar med att besöka DR-huset i Köpenhamn där det mesta mixas med M&K högtalare, allt från serier till liveinspelningar, där man har testat flera andra stora märken men inget som gav lika bra resultat som M&K.


Vi får även se deras konserthus som har en imponerande effekt på en när man stiger in.
En imponerande lokal som sagt som även har 24 mikrofoner i taket som fångar upp allt ljud innan det redigeras för radio eller konsert bluray / cd.Huvudkontoret


Efter detta besök får vi möjlighet till att besöka M&K huvudkontor där vi får en genomgång av företagets historia samt även får provlyssna på deras demorum som har 4 st subwoofers samt 11 högtalare, alla ur 300 serien.


De har även satt deras Tri-pol modell i taket som ger en enorm rymd, alltså perfekt för Dolby Atmos! Detta är en upplevelse som är svår att beskriva men när man ser filmen Dunkirk känner man hur planen får hela kroppen att skaka samt hur kulor flyger överallt omkring en och man får en smäll i bröstet när bomberna fälls. Dialog och musik är ett annat kapitel med en enorm precision och kontroll över minsta lilla detalj.
Lite fakta om M&K


En av de tidiga subwoofrarna utvecklades under slutet av 1960-talet av Ken Kreisel, dåvarande president för Miller & Kreisel Sound Corporation i Los Angeles. När Kreisels affärspartner, Jonas Miller, som ägde en high-end-ljudbutik i Los Angeles, berättade för Kreisel att vissa köpare av butikens avancerade elektrostatiska högtalare hade klagat på brist på basrespons i elektrostatiken, designade Kreisel en kraftfull woofer som skulle återge endast de frekvenser som var för låga för de elektrostatiska högtalarna att förmedla. Men man slutade inte med hemmamiljö utan också för den första användningen av en subwoofer i en inspelningssession. 1973 användes de för att mixa Steely Dan-albumet Pretzel Logic när inspelningsingenjör Roger Nichols kontaktade Kreisel om att han kunde ta fram en prototyp av sin subwoofer till Village Recorders för mixning.


År 1977 debuterar M&K med världens första självdrivna subwoofer! Denna modell kallades Servo Volkswoofer. Denna idé revolutionerade hela ljudindustrin att man hade förstärkare inbyggt i subwoofern!


Skrivet av Patrik 2018-07-10


Visad 1.126 gånger