Din kundvagn är tom

Hembiobutiken på IFA 2015

2015-09-10

-Vad heter Göteborgs största djur?

- En-orm!Enorm är även vad man beskriver IFA-mässan i Berlin. Den årliga mässan i Tysklands huvudstad är Europas största och består av ett extremt stort mäss-komplex med 25-30 hallar som är byggda runt en stor park. Varje hall representerar oftast en typ av tema som ljud, hushållsapparater, mobila produkter, gadgets, sport o fritid och andra tekniska kategorier. De stora bjässarna Samsung, Sony, Panasonic, Philips och LG har såklart egna montrar som är representerade i varsin hall med påkostad interiör, ljusshower och scener där det presenteras nyheter som komma skall till den stora massan. Det bjuds på vänliga leenden, personal som frågar om man vill veta mer om produkten man står och dreglar över, samt lite goodiebags med produktkataloger, pennor och annat smått o gott.

Bild
TV-apparater är alltid poppis på stora elektronik-mässor varje år och detta året var inget undantag. Konceptskärmar med 8K-upplösning och 110" var ingen ovanlig syn, eller kurvade modeller med Cinemascope-läge (21:9) för en mer cinematisk bildupplevelse.

En trevlig nyhet som visades upp var Panasonic 65CZ950, en 65 tums 4K OLED-skärm med ett ca-pris på 10.000 Euro. En efterlängtad nyhet då LG varit de enda som haft en OLED-produktion sen ett par år tillbaka då de andra tillverkarna inte känt sig redo att komma ut på marknaden. Förhoppningsvis leder detta till en snöbollseffekt så man får ut fler OLED-skärmar på marknaden.

LG var såklart inte sämre utan hade en rad nya 4K OLED-skärmar att visa upp. Hälften av deras enorma monter var tillägnad OLED-tekniken där man valt att släcka ner stora delar och ha en mörk interiör för att påpeka att OLED står för "Perfect Black". Ett statement som många håller med om då tekniken är klart överlägsen när det gäller svärta och kontrast. Lägg till 4K-upplösning och HDR-stöd så får du förmodligen den ultimata TVn om vi pratar bildkvalitet.

Sonys monter var en häftig upplevelse där man satt upp stora dukväggar längs hela montern samtidigt som stora projektorer hängde i taket och projicerade reklamfilmer runt hela montern. TV-apparaterna tog mycket plats där man valt att jämföra årets modeller med 2014 års motsvarigheter. Smart och "ärligt" gjort av Sony där de själva konstaterade att man kanske hade lite överdrivna färger 2014 och i år valt att satsa på mer naturliga och korrekta färger med sin Triluminos-panel och nya X1-processor. Precis som de övriga TV-tillverkarna var HDR och 4K Ultra HD glödhett med mycket fokus på deras bättre X9-serie. Precis innan IFA-mässan utannonserade Sony nya projektorer som lanseras under hösten med både full HD och 4K Ultra HD-upplösning. Inget som vi tyvärr fick uppleva på plats men som vi är säkra kommer förgylla filmkvällarna under vintern.

4K Ultra HD har brett ut sig på riktigt och man märker att nästa steg hos de stora tillverkarna är att få ut information och material om HDR (High Dynamic Range) som är en teknik för att ytterligare höja bildkvalitén med 4K Ultra HD-material. Ljusstyrka, kontrastomfång och färghantering får en ordentlig skjuts och blir ett vitalt försäljningsargument där många av TV-tillverkarens toppmodeller har HDR-stöd via en framtida mjukvaru-uppdatering.

En liten besvikelse på årets mässa var avsaknaden av 4K Blurayspelare som många väntar på då material i 4K-upplösning fortfarande är glest och kunder får förlita sig på Netflix och andra streamingtjänster för att kunna utnyttja sin nya TV till fullo. Samsung var egentligen de enda som visade nåt nytt på den fronten med sin UBD-K8500 spelare som körde lite filmtrailers i 4K Ultra HD med High Dynamic Range på. Detaljnivån var på topp, men man märker att tillverkarna gillar köra sina skärmar på dynamiska bildlägen då det hela kändes lite artificiellt stundtals. Pris och release var inte spikade men det pratades om 500 dollar (runt 5000 kr om man räknar vad det brukar hamna på i Sverige), och releasedatum i början av 2016. Även Panasonic visade upp en prototyp-spelare med 4K Ultra HD men vad vi förstod så var det samma som de visade tidigare i år under CES-mässan i Las Vegas.

Ljud
Trådlöst ljud och streaming var det mycket av på årets IFA-mässa. Bluetooth-högtalare i alla möjliga former och färger fanns att tillgå, men de som stack ut hakan mest var Yamaha med deras MusicCast som vi även kommer tillägna ett eget blogginlägg. Kort sammanfattat kan man säga att det är deras egna streaming/multirum-lösning där, med hjälp av en stor produktportfölj, kan spela musik upp till 10 olika rum i hemmet. Receivers, soundbars, aktiva högtalare och andra produkter är förberedda för MusicCast och man märker hur mycket Yamaha och branschen tror på detta. Sonos, watch your back! Yamaha hade även en egen liten glasbur som var ett demorum för deras senaste soundbar YSP-5600 med Dolby Atmos för en omslukande och tredimensionell surroundupplevelse tack vare 46 riktade högtalare.

Hörlurstillverkare var det ingen brist på där de tre jättarna Sennheiser, Beyerdynamic och Audio Technica, slogs om gästerna och deras öron. Sennheisers Momentum Wireless har varit en heting senaste månaderna och förväntas få en nyrelease under hösten. Nya HD630VB var en behaglig sluten hörlur med audiofil-touch och basjustering direkt på kåpan och beräknas landa runt 5000 SEK.

En kul liten inear-lur vi hittade i Urbanears monter var deras nya Sumpan-modell. Tydligen är det fler än vi som har en förkärlek till Sundbyberg!

Tyska Canton var en av få högtalartillverkare på plats men hade en elegant monter med flera nyheter där de nya portabla högtalarna Musicbox S och XS var en trevlig bekantskap. Riktigt tunga små pjäser i ordentliga kabinett och lättplacerade knappar med uppladdningsbart batteri. Ljudet var precis som Canton vill ha det; rent och detaljerat med bra röståtergivning. I övrigt såg vi nya uppdaterade Chrono och Chrono SL-serien samt en ny uppstickare som hette GLS som beräknas hamna nånstans mellan GLE - och Chrono-serien.

Harman Kardon med AKG och JBL hade en luftig monter som var utomhus och bestod av flera byggnader och tält där man delat upp produkterna på olika ställen. Även här fann vi mängder med nya hörlurar och portabla stänksäkra högtalare från JBL med en bred lineup där Bluetooth-högtalaren Pulse stod mest ut med inbyggda lysdioder och häftiga ljuslägen. AKG visade nya noice cancellingluren N60NC som man fick provtesta i en liten flygplansmiljö där det både fanns buller och en flygplansstol, samt deras tungviktare N90Q med inbyggd kalibrering och finjustering av musikgurun Quincy Jones. Från Harman Kardon såg vi uppdaterade hembiosystem i deras BDS-serie och nya smarta tillbehör till deras trådlösa Omni-högtalare så man nu kan sätta dem på väggen eller på stativ.

Sammanfattning
För att sammanfatta mässan kan man säga att det kanske inte var jättemånga stora nyheter men en intensiv och häftig upplevelse att på plats få testa av det som är aktuellt på marknaden idag eller de närmsta månaderna. Höjdpunkten får vi nog tillägna Yamaha och deras MusicCast-system som verkar otroligt lovande och användarvänligt med ett brett sortiment av produkter som vem som helst kan ta del av.


Skrivet av Patrik 2015-09-10


Visad 3.133 gånger