Din kundvagn är tom

Spotify Connect - Spotify trådlöst

2015-02-19

Du har väl inte missat att du kan få Spotify trådlöst till din stereo eller hembio? Med Spotifys tjänst Spotify Connect kan du strömma musiken direkt till stereon och styra den med din mobiltelefon, surfplatta eller dator. Fördelen är att du inte förbrukar batteri och du är inte beroende av konstant wifi-täckning för din telefon eftersom den bara fungerar som en fjärrkontroll. Vill du ha musik i flera rum så fungerar även det med Spotify Connect, då man kan välja att spela upp på alla tillgängliga uppspelare som är uppkopplade i nätverket, dock bara en i taget.I grund och botten är tjänsten lite av ett mellanting mellan hur Netflix och Airplay fungerar. När du spelar en låt eller låtlista och vill skicka över den till en annan enhet lagras information om vart du är i uppspelningen i ”molnet”, dvs hos Spotify. Sedan skickas en signal till din andra enhet om att ta över uppspelningen precis där du var. Komplicerat i bakgrunden men väldigt enkelt för dig som användare.

Inte som Airplay
Det genialiska är att till skillnad från Airplay så strömmas inte musiken från din källa utan den mottagande enheten tar över strömmen och spelar sedan själv ifrån nätet. En aktiv högtalare med stöd för Spotify Connect har alltså programvara för att själv kunna spela direkt ifrån Spotifys servrar. Det gör också att när du har skickat över musiken från din mobil tex så är den fri att användas till annat och drar inte heller något batteri för att den måste upprätthålla musikströmningen.

Gränssnittet
Spotify Connect är integrerat i den vanliga Spotify-appen. Ett klick på den så får du upp en lista med enheter som du kan skicka musiken till. Välj en aktiv högtalare, förstärkare eller din läsplatta så flyttas musiken till vald enhet. Eftersom enheterna strömmar själva från nätet kommer det dock begränsa utbudet till produkter med stöd för nätverk. Har de inte nätverksstöd är det fortfarande Bluetooth som gäller. Vi har nu fått in ett flertal produkter med Spotify connectmöjlighet. Vi har nätverksspelare, wifi-adapters och rena förstärkare som har funktionen. Har du till exempel en stereo du är nöjd med men vill kunna strömma Spotify till den så kopplar du bara upp en av våra Wifi-adapters som kostar dryga 500-lappen, och så är du igång.

Spotify Connect finns för både Apple och Android-enheter i skrivande stund.

Exempel på produkter som ger dig Spotify trådlöst till din befintliga stereo:
Rocki Play med Spotify är en bra instegsprodukt. Med en 3.5 mm utgång och en mikro-USB för strömförsörjning är den väldigt enkel i utförandet och kompakt i storlek. Du ansluter bara Rockin till ditt nätverk och en stereokabel till stereon och sedan är det bara att tuta och köra.

Pioneer N-P01 är en mediaspelare i mellanklassen som förutom Spotify spelar upp de flesta musikfiler samt har inbyggd bluetooth ifall du inte har nätverkskoppling.

Marantz NA6005 är valet för dig som vill ha riktigt bra ljud från din anläggning. Med NA6005 får du på samma sätt som med Pioneer N-P01 flera funktioner förutom Spotify Connect. Till exempel stöd för de högupplösta DSD-musikfilerna. Vi går även i god för den utmärkta ljudkvaliteten hos NA6005 som ger en extra dimension för musikupplevelsen.


Skrivet av Daniel 2015-02-19


Visad 7.054 gånger

Kommentarer till Spotify Connect - Spotify trådlöst


Pete

2015-03-05 - 00:95:41

Har NA6005 sedan förra året och är väldigt nöjd. Dock vill jag påpeka att just Spotify Connect är väldigt opålitligt. Om det är just den funktionen man anser är viktigast så bör man tänka två gånger innan man trycker på köpknappen, det fungerar ungefär varannan gång skulle jag säga. Jag har testat med olika nätverk, ett flertal mobiltelefoner och tablets, det är lite hit and miss. Men med det sagt så är förstärkaren utmärkt till allt annat. Dessutom inte lika klumpig som andra modeller. Jag skriver inte det här för att avskräcka folk från att köpa förstärkaren, tvärtom är jag som sagt på det stora hela väldigt nöjd, men det är bra konsumentinformation att ha om man värderar Spotify Connect som the tipping point för ett inköp.


David Menday

2015-03-05 - 00:13:07

Jag har en apparat med Spotify Connect, men det räcker ju inte för jag använder faktiskt annat än Spotify. Spotify vägrar lägga till Chromecast (de vågar inte säga varför). Och Airplay funkar bara på Apple-enheter. Jag har både iOS & Android-enheter. Måste säga att jag inte gillar dessa lås in till vår produkt apparater.


Peter Baeza

2015-03-05 - 00:14:15

mutlirumsystem med olika musik till olika rum är ju bra med Spotify Connect. Men det verkar inte finnas någon standardlösning för samma musik till flera rum vilket är en stor brist. Därför kör jag än så länge spotify och andra musikprogram på en dator med AirFoil som jag fjärrstyr från telefon/platta. Ger möjligheter att spela i vissa rum eller alla rum.