Din kundvagn är tom

VP9 vs HEVC(H.265)

2014-01-08

Rubriken på det här inlägget kanske inte ser så spännande ut men de två formaten kommer att påverka alla oss som ser fram emot att få se 4K-upplöst material på våra TV-apparater och projektorer.Man skulle kunna säga att det är dags för ett nytt formatkrig: Googles VP9 mot MPEGs HEVC(H.265). Den här gången gäller det i första hand 4K-upplösta videos (Ultra-HDTV) och om vi kommer att se en segrare eller om de två komprimeringsteknikerna kan samexistera återstår att se.

I samband med CES-mässan som började i går i USA kommer Google-ägda Youtube att demonstrera strömmat 4K-material som komprimerats med Googles eget VP9. VP9 är en komprimeringsteknik som ska få ner storleken på filerna som skickas över nätet när du vill se tex en Youtube-video. Den ska förutom 4K-material även fungera för de "lågupplösta" formaten, som tex 1080p. Ett mål för Google var att minska datamängden med hälften jämfört med VP8, som aldrig blev den succé Google hoppats på, och vara bättre än HEVC. Google säger sig ha ett brett stöd hos hårdvarutillverkarna vilket är mer eller mindre ett måste för att lyckas.

Mer om VP9…


I den andra ringhörna finns ISO/MPEG som tagit fram HEVC(H.265) som ska ersätta AVC(H.264), den komprimeringsteknik som används på dagens Blu-Ray. Precis som med VP9 är tanken att få ner datamängderna väsentligt med bibehållen kvalité (HEVC har för övrigt även stöd för 8K).
Mer om HEVC…


Netflix kommer även de att visa upp strömmande 4K-material på CES-mässan och de har valt HEVC(H.265). Netflix säger sig räkna med en bitrate för 4K-material på mellan 10-16 Mbps och har stöd av bland annat Sony.

Mer om Netflix 4K…

Den som vill grotta ner sig i de tekniska detaljerna om VP9 och HEVC kan läsa mer i det här testet där de båda jämförs med varandra:

Performance Comparison of H.265/MPEG-HEVC, VP9 and H.264/MPEG-AVC Encoders…

(För dig som inte orkar läsa så rockar HEVC brallorna av VP9)


Skrivet av Perra 2014-01-08


Visad 16.995 gånger