Din kundvagn är tom

4K alltid bättre än 1080p?

2013-10-24

Från att bara ett fåtal modeller har funnits i det absoluta toppsegmentet börjar nu fler tillverkare att släppa TV-apparater med UHD-upplösning, alltså 4K. Betyder det att man ska springa och köpa första bästa 4K TV och sen har man en superbild hemma? Nej, givetvis är det inte så enkelt!Det är samma visa som när 1080 började bli vanligare en gång i tiden. När det gäller bildkvalitet så är fortfarande kontrast, svärta, uppskalning och rörelsehantering viktiga faktorer som påverkar bildkvalitén i större utsträckning än upplösningen. Specifikationer ger som vanligt en väldigt dålig indikation på hur bra bild det faktiskt är på en TV eller projektor.

Vi har ett flertal 4K-modeller för visning i våra butiker och de har alla en fantastiskt bra bildkvalitet som är markant bättre än de vanliga 1080p modellerna från samma tillverkare. Tex är Sony KD-65X9005 en av de absoluta bästa TV-apparaterna vi sett, oavsett teknik. Det är en modell som lämnar många kunder förvånande över hur bra bild man kan få hemma och begäret efter en fräsch UHDTV växer.

Det har också släppts ett par modeller från kinesiska tillverkare som sedan döpts om till egna märken och säljs för runt 10.000:- vilket givetvis låter som ett helt otroligt bra pris för en UHDTV. En stor site i USA gjorde nyligen en jämförelse mellan en sådan modell och en budgetplasma med 720p (1024 x 768) från Samsung för att påvisa att upplösning ensamt inte är en garant för bra bildkvalitet.


(Bilderna är tagna av Geoffrey Morrison.)


På bilderna kan man tydligt se att det är stor skillnad på kontrast och svärta samt att 4K-modellen har en del andra tråkiga effekter. Det är givetvis inte så vi vill att man ska uppfatta en UHDTV och det är inte heller så de bättre modellerna ser ut. Vill du se hur bra det faktiskt kan blir så är du varmt välkommen in till någon av våra butiker för att uppleva 4K på riktigt!

Testet kan läsas i sin helhet på Cnet.com...


Skrivet av Daniel 2013-10-24


Visad 9.930 gånger