Din kundvagn är tom

Test: Primare SPA23

2013-09-30

Pri-mare, Praj-mär, Pri-mär? Kärt barn har många namn. Oavsett hur man väljer att uttala den svenska high-end-tillverkaren är förväntningarna höga när det lanseras en ny produkt. AV-förstärkaren SPA23 har funnits några månader på marknaden och är en uppdaterad variant på SPA22 som kom för några år sen där man även kunde köpa till ett separat HD-kort för de högupplösta ljudformaten. Primare har återigen jobbat för att fram en musikalisk och effektiv förstärkare som passar utmärkt med kraftigare högtalare, med fullt stöd för högupplöst bild och ljud, 3D, samt en ny uppfräschad fjärrkontroll.Till Primare SPA23…

Vad får man?

Den 5-kanaliga förstärkaren erbjuder 5 HDMI-ingångar med stöd för både högupplöst ljud, 3D och uppskalning, samt två utgångar för alla de som sitter hemma med TV och projektor. De övriga traditionella analoga/digitala anslutningarna finns där och det mesta i hemmet kan anslutas utan några större frågetecken. Avsaknaden av komposit/komponent kommer nog inte göra många besvikna då det helt ärligt inte känns relevant 2013 när majoriteten av dagens bildbehandling sker digitalt. Den inbyggda On Screen Displayen känns ganska så primitiv men är å andra sidan tydlig och funktionell när man behöver ställa in källor, nivåer och övriga inställningar.

Den nya C24 fjärrkontrollen är värd att nämna då vi på Hembiobutiken inte varit några stora fans av deras tidigare medföljande fjärrkontroller som känts lite väl billiga för att följa med produkter som oftast kostar mellan 10 - 30.000 kr. C24 är förvisso ingen tungviktare men är betydligt mer pedagogisk och tydlig när det kommer till layout av knapparna

Hos många flaggskeppsmodeller från de stora tillverkarna ser man idag en mängd finesser som Airplay, påkostad kalibrering och flera integrerade kanaler för att göra receivern komplett med funktioner som man inte alltid har så stor nytta av. Primare har valt en annan inriktning där man istället väljer att utveckla en rejäl förstärkare med komponenter av den bättre sorten för att ge ett mer komplett och drivstarkt ljud i både två eller fler kanaler. Skulle man vilja ha 7.1-ljud eller separat stereo-ljud i en annan zon så finns det möjlighet till det med ett separat slutsteg.

Teknik
Primare har gjort sig kända för sin egen förstärkarteknik som kallas UFPD (Ultra Fast Power Device) som bäst beskrivs som en analog klass D-teknik (d.v.s INTE digital). De har själva konstruerat den från grunden och fokuserat på att ge lågt signal/brusförhållande och att vara riktigt drivstark för större och kraftigare högtalare med låg impedans. Det är inte helt ovanligt att det svänger ner i impedansen i vissa register hos större högtalare och det märks att större och svårare högtalare som tex Dynaudio mår extra bra med Primare.

SPA23 har även fått ett helt nytt analogt stereoförsteg som, enligt Primare själva, ska vara svårt att hitta i liknande prisklass. Analoga källor kopplade med RCA kan sättas i "Bypass" på förstärkaren och på det viset helt och hållet slippa digital behandling. Imponerande och något som man inte alltid hittar bland AV-receivers i liknande prisklasser.

Primare vill även tillfredsställa bildentusiasterna och har satt in en helt nyutvecklad bildscaler i SPA23 som kan skala upp bilden till 1080/24p från inkommande HDMI-källor. Kanske inget jättehäftigt om man redan sitter hemma med tex en Primare BD32 Bluray-spelare, men visst finns det resurser för att ge lite mer krispig bild från övriga bildkällor som man har hemma.

Prestation
Första intrycket är att 15-kilos pjäsen i vår Solid Tech-bänk är förbannat läcker. Primare kan det här med minimalistisk skandinavisk design och SPA23 är avskalad på knappar och menyer och har istället två rejäla reglage (där volymen inte sitter på vänster sida som på Primare I32) samt fyra knappar för standby, setup-meny och vänster/höger.

Tillsammans med Primare SPA23 använder vi ett par Triangle Magellan Duetto SW2 med matchande center och Elipson Planet M som bakhögtalare. Den fransk/svenska kombinationen bidrar helt klart med mycket närvaro i ljudet och framförallt upplevs ett djup i ljudet där det känns som man sitter närmare än vad man egentligen gör.

I ett dedikerat 2-kanalsläge för musik märker man att Primare bibehåller sitt fokus att leverera. Det finns en entusiasm i ljudet som är svår att ogilla och det blir helt klart roligt att lyssna på musik även under längre lyssningsperioder med mycket realism och live-känsla.

Summering
Primare SPA23 kommer nog inte vara ett första-alternativ för alla när det gäller att uppgradera sin AV-anläggning hemma. Den erbjuder inte finurliga DSP-lägen, avancerade nätverksfunktioner eller flera integrerade slutsteg. Däremot kommer den att uppgradera det som många glömmer av och som är det viktigaste med en förstärkare: Ljudet! En AV-förstärkare som sätter musikalitet och effektivitet i fokus. Hatten av för Sverige!


Skrivet av Patrik 2013-09-30


Visad 6.673 gånger