Din kundvagn är tom

Test: Marantz SR7008

2013-09-02

Marantz har länge varit en favorit hos oss på Hembiobutiken och med tanke på lanseringen av deras nya line-up av receivers tänkte vi att det var dags att ge dem lite extra uppmärksamhet.Den nya 08-serien består av SR5008, SR6008 och flaggskeppet SR7008 som i våra ögon (och öron) är den mest intressanta att spana in då den fått ett par intressanta nyheter. På utsidan verkar det inte ha hänt så mycket nytt, de runda formerna med sin minimalistiska design känner vi igen sen tidigare. Den cirkulära displayen visar vald källa och volym medan den större och bredare displayen som finns bakom frontluckan visar information om signal och ljudlägen. Allt ser ut som det ska och man kan inte sticka under stol med att 14 kilos-pjäsen är tokläcker oavsett färgval!

Skillnaden mellan Marantz och Denon
Vi får ofta frågan vad det är som är skillnaden mellan Denon och Marantz då de ägs av samma bolag (D&M Holdings) och har ibland identiska specifikationer/funktioner. Till viss del stämmer detta men det är ändå insidan som räknas när det kommer till hembioreceivers och där skiljer det sig en del.

Marantz riktar in sig mer åt att vara ett premium-märke med fokus på att ha vassare komponenter och erbjuda en musikalisk "audiofil"-känsla utöver de moderna funktionerna som Spotify, Airplay och 3D-stöd som idag är standard i många hembioreceivers. Denon och Marantz har olika ingenjörs-team för att finslipa de sista detaljerna och tittar man under huven på Marantz SR7008 kontra Denon AVR-X4000 hittar vi förutom 9 slutsteg en kraftigare och mer påkostad nätdel, frikopplade kondensatorer samt 7.1 Multichannel-ingångar om man vill koppla analogt surround från en riktigt vass Bluray-spelare.

Årets nyheter
Förra årets modell, SR7007, kändes som en komplett och funktionsrik receiver men Marantz har faktiskt tryckt in lite nytt i år för att ytterligare stärka SR7008 som en premium-modell som man absolut ska ha i åtanke när man vill uppgradera sin AV-utrustning i hemmet.

Den största nyheten är att man, som tidigare nämnt, har 9 slutsteg istället för 7 vilket gör receivern till ett ypperligt val för den som kostat på sig att bygga ett komplett biorum med 9 högtalare eller vill ha tre olika zoner i hemmet förstärkt med musik och ljud utan att behöva tänka på att behöva ha extra slutsteg. Med andra ord blir det lättare att ha en pryl hemma som lätt kan styra en 5.1-uppsättning i vardagsrummet samtidigt som man kan spela upp musikljud i två andra rum. Samtidigt!

Laddar man ner Marantz kostnadsfria styr-app (finns till både iOS och Android) blir det ännu lättare och smidigare att styra underhållningen i hemmet via nätverket där varje zon individuellt kan styras med volym och källa. Varför inte titta på den nyinköpta Bluray-filmen i vardagsrummet samtidigt som någon annan i familjen lyssnar på Spotify i köket eller på uteplatsen. Efter lite lattjande i butiken har vi märkt att detta funkar smärtfritt men det är rekommenderat att ha ett bra nätverk och router i hemmet för att minska fördröjningar eller mindre störningar som kan uppstå när nätverket blir belastat.

En annan nyhet för i år är att Marantz har lagt till en bättre rumskalibrering med SR7008. I år ingår Audyssey MultiEQ XT32 som har högupplösta filter för varje högtalarkanal och subwoofer och anpassar ljudet ännu bättre efter rummets förutsättningar. Ett välkommet tillskott som lämpar sig väl till en receiver av den här kalibern.


Installation
Marantz har förstått innebörden av att erbjuda en plug n play-lösning till en produkt som i mångas ögon är krånglig. När man väl kopplat in alla sina högtalare och signalkablar är det dags att komma igång med den "tråkiga" installationen.

Till min förvåning möts man av ett oerhört välkommet och pedagogiskt steg-för-steg system (finns på svenska) som gör installationen till en barnlek. Receivern uppmanar hela tiden med enkla texter och bilder vad som behöver göras och när man väl gör installationen påpekar receivern att tex subwoofern är för högt inställd och ber en att sänka den till rätt nivå som visas på skärmen. Kalibreringsmikrofonen placeras på 8 olika punkter i rummet och hela kalibreringen tar ca 15-20 minuter.

Intryck
Vårt test inkluderade en 5.0-uppsättning av Triangle Color-högtalare samt subwoofern REL T7 för att få det extra byxfladdret. En helt klart värdig uppsättning som matchar bra med det musikaliska intrycket som Marantz brukar leverera.

Det första man märker är att receivern besitter ett lugn där ljudet aldrig blir ansträngt eller låter för spretigt. Klangen går mer åt det varma hållet och passar oerhört bra med Triangle som sätter mycket fokus på att få mellanregistret att låta mer detaljerat med mycket rymd i. Tyngre actionscener i Prometheus eller The Dark Knight sätter lyssnaren i centrum och basen får den extra kontrollen utan att låta för dominant. Det finns helt klart potential för långa lyssningssessioner och vi gillar att allting funkar som det ska utan några krångliga moment. Från installation och kalibrering till att komma igång med musik och film.

Erbjudande från Hembiobutiken
För att alla våra kunder som går i tankarna att uppgradera sin ljudanläggning erbjuder vi nu 10% rabatt på valfria högtalare eller högtalarpaket när man köper en Marantz SR5008, SR6008 eller SR7008. För att ta del av erbjudandet, kontakta oss gärna på [email protected] eller någon av våra butiker i Göteborg eller Stockholm för att få en unik rabattkod som gäller i samband med köpet!


Skrivet av Patrik 2013-09-02


Visad 15.800 gånger