Din kundvagn är tom

Euroscreen React 2.1

2013-03-08

För ett par år sedan släppte den svenska tillverkaren Euroscreen ett nytt filmduksmaterial som har kommit att förändra marknaden för vardagsrumsbio markant. Själva effekterna av det nya materialet var egentligen ingenting nytt, Stewart har tillverkat högkontrastdukar i många år men de har legat i en högre prisnivå som vart otillgänglig för många. Så när väl React lanserades hade vi anstormning till butikerna. Det verkar som om uppfattningen att en bra duk gör stor skillnad har spridit sig de senaste åren då populariteten ökat år efter år. Det tycker vi givetvis är väldigt roligt, speciellt som vi får så mycket positiv feedback från våra kunder att de nu har en helt ny nivå på bilden i sitt vardagsrum. Kunderna uppskattar att de numera inte behöver göra biogrotta och att bannlysningen av tända ljus vid filmtittning har kunnat lyftas. Tända ljus är ju egentligen mysig även om det i många situationer kan vara djävulens påfund mot svärta och kontrast.Vad är det för magi?
React är ett högkontrastmaterial där man använder sig av en silvergrå bottenyta i kombination med ett optiskt toppfilter som fokuserar ljuset tillbaka rakt fram istället för att lysa upp tak och väggar. Effekten blir en bättre svärta och högre kontrast dels pga. den mörkare botten, och dels som en konsekvens av att rummet släcks ner pga. minskade reflektioner. Tack vare det optiska toppfiltret påverkar heller inte ströljus i rummet bilden på samma vis, så att ha en lampa tänd, persienner som inte dragits ner eller tända ljus är helt ok även om det fortfarande påverkar bilden något. Och här kommer kanske högkontrastdukens bästa fördelar fram, helt plötsligt kan man använda en projektorsetup på ungefär samma sätt som man använder en TV, mitt på ljusa dagen och även på sommarhalvåret, med undantag för att ljus som kommer rakt bakifrån fortfarande påverkar bilden markant.

React 2.1 - Nu med bättre gain!
Vid årsskiftet kom så äntligen en uppdatering av React, som numera heter React 2.1. Vid en första anblick på specifikationerna ser man att gain värdet har minskat från 1.2 till 1.0, så det är lätt att anta att ljusstyrkan har minskat något. I själva verket är det tvärtom, de gamla React dukarna mätte inte mer än 0.7-0.8 i gain och därför blev vitnivån och ljusstyrkan lidande. Med React 2.1 har de lyckats få upp det uppmätta gainvärdet till 1.0 och även om det ser sämre ut på pappret så är det korrekt och ger bättre bild i verkligheten. Så förutom att ljusstyrkan blir högre, vilket är uppskattat speciellt i vardagsrum och särskilt i kombination med 3D, så har den även en bättre vitnivå.

Även det optiska toppfiltret har blivit bättre och är nu ännu effektivare på att filtrera bort ströljus. I övrigt är duken gjord i ett flexibelt material vilket gör att den alltid är slät, det är också anledningen till att den endast tillverkas som ramspänd eller motordriven tab-tension. En teknisk detalj som man också lyckats lösa är också att de numera svetsar på den svarta maskningen på de motordrivna dukarna vilket gör att den rullar upp och ned mycket smidigare än den gamla modellen som var spraymålad och kunde klistra sig lite.

Välkomna in till våra butiker för att uppleva React!
Ni finner vårt sortiment av React dukar i länken nedan, kontakta gärna oss för hjälp med beräkning av kastavstånd, storlek på duk och generella råd.

Euroscreen React…


Skrivet av Daniel 2013-03-08


Visad 5.285 gånger