Din kundvagn är tom

Test: Rega & NuForce

2012-09-27

Traditionella stereoförstärkare har säkert varenda ljudintresserad person stött på nån gång i sitt liv. Oftast en ganska klumpig, ful historia som frugan hemma tröttnat på, dock kommer man inte ifrån att när väl volymen höjs och musiken spelas ur högtalarna så gör den sitt jobb och man bortser från dess mindre attraktiva yttre.Senaste åren har det däremot hänt mycket på den estetiska sidan och hifi-komponenter har blivit mindre i storleken för att passa det moderna hemmet men fortfarande erbjuda en stor ljudbild och funktioner. Två av dessa hade jag tänkt ta mig an i nedanstående test.

Rega Brio R

Brittiska Rega är kända för sin elektronik och extrem precision när det kommer till komponenter och kvalité. 2011 lanserade de Rega Brio R som är en integrerad stereoförstärkare i halvbreddformat som även fått två syskon i form av D/A-omvandlaren Rega DAC och CD-spelaren Apollo-R. Förstärkaren har inga digitala ingångar så en källa med en likvärdig D/A-omvandlare kan vara att föredra för att återge så bra signalbehandling som möjligt.

Det första man märker hos Brio-R är att den är inte stor men har en rejäl tyngd. Baksidan är bestyckad med ordentliga högtalarterminaler samt 5 st analoga RCA-ingångar varav en är dedikerad för skivspelare med inbyggt RIAA-försteg. Fronten är minimalistisk med endast en mekanisk volymratt och två knappar, en för på/av och en för val av källa. Hela bygget osar kvalité och jag känner genast igen mig från tidigare erfarenheter med Rega.

Nuforce DDA-100

Om Rega stod för analog perfektion står Nuforce för den motsatta digitala kvalitén. Nuforce har en lite bredare produktportfölj där allt från stora monoblock till mindre kompakta digitala hörlursförstärkare och hörlurar finns att tillgå. NuForce DDA-100 är inget undantag och är extremt liten för att vara en stereoförstärkare. Om Brio-R var minimalistisk i designen går DDA-100 en nivå djupare. Endast 5 cm hög och inga knappar på fronten förutom volymratten (som även används för på/av och val av källa). Första intrycket är att den inte är i samma viktklass som Rega och endast har digitala anslutningar. 2 st optiska, 1 coaxial och en USB för anslutning av dator finns att tillgå vilket känns lite mer modernt. De som har mycket lagrad musik eller streamar musik via Spotify där musiken ibland inte håller hög kvalité får sig en rejäl skjuts när datorn kan kopplas till en bra USB-DAC där ljudet blir mer detaljerat och får högre upplösning.

Hur låter de?
För att göra en så rättvis bedömning som möjligt hade jag Apollo-R som ljudkälla där spelaren kopplades analogt till Brio-R och digitalt till Nuforce DDA-100. Högtalarna fick bli ett par Triangle Genese Trio.

Mitt första möte med enheterna blir i form av Foo Fighters väl spelade All My Life där Dave Grohl i sedvanlig anda tar i för president och fosterland som den sanna alternativa rockguden han ändå är i många ögon. Jag blir snabbt förvånad hur väl båda förstärkarna hanterar hela registret och känner att Nuforce pumpar på lite mer i det lägre registret och har en varm klang, medan Rega avger en stor, luftig ljudbild med mycket dynamik. Ingen av förstärkarna förmedlar en ansträngd ljudbild utan har en härlig kontroll även vid de högsta frekvenserna. En jämn rond!


Vidare i testet blev Robert Plants It Keeps Rainin där blues, folkmusik och orkester tampas om lyssnaren och det är helt klart en annorlunda musikupplevelse än Foo Fighters fart och fläkt. Återigen kan jag inte låta bli att bli imponerad av båda förstärkarna men med en lite fördel för Rega. Brio-R låter verkligen som en fullblodsförstärkare och den mjuka klangen med strået vassare mellanregister och ett lite bättre djup gör att det blir en fröjd för öronen.

Slutsats
Efter ett par timmars lyssnande är man mäkta imponerad vilken elektronik det går att få tag i 2012. Rega står för den traditionella analoga hifi-upplevelsen med en kraftig, detaljrik förstärkare och en stor musikalisk känsla. Kompletterad med en Rega DAC och du har en fantastisk rigg för flera källor. Nuforce kan stoltsera med att återge fylligt ljud med bra pondus i basen och en modern produkt med flera digitala möjligheter för den som idag har dator, TV-spel, digitalbox mm och vill samla allt i samma enhet till ett väldigt kompakt yttre.


Skrivet av Patrik 2012-09-27


Visad 5.471 gånger