Din kundvagn är tom

IFA 2012: 4K, OLED & 3D

2012-09-06

Årets besök på IFA-mässan i Berlin bjöd på många härliga nyheter, produktlanseringar och framtidsvisioner från de största tillverkarna i industrin.Vi på Hembiobutiken var där under tre hela dagar och hade kunnat spendera flera till bara för att hinna gå igenom den enorma mängd av produkter som visades.

Det här är det första inlägget i en serie om 3 st där vi kommer att gå igenom massor av nyheter inom TV, projektorer, förstärkare och högtalare.

Trenden från TV-tillverkarna var att visa upp en egen modell av 4K-upplöst TV (minst 3840 x 2160 pixlar). Dessa fanns i olika storlekar och i olika nivåer av färdigställande. Generellt visades äkta 4K-material upp och det såg naturligtvis helt fantastiskt ut. Det som dock var en angenäm upplevelse var att uppskalningen hos de flesta skärmarna var riktigt bra, dvs en stor TV med 4K-upplösning är i allra högsta grad intressant även med vanligt 1080p-material. 4K-skärmarna är perfekta för passiv 3D då man får full-HD (1080p) och därmed en riktigt bra 3D upplevelse.
Läs mer om 4K i vår hembioskola...

Sony
Sony stoltserade med modellen KD-84X9005, en 84 tums LCD-LED, som förväntas för levererans under slutet av året med en prislapp på ca 240.000:-. Sony går även över till passiv 3D för den här modellen. En stilren och massiv skapelse med imponerande bild.
Läs mer om Sony KD-84X9005 här...

LG
LG lanserar även de en 84-tummare i 84LM960V. En snyggt designad TV som de visade upp med både 2D- och 3D-material. Det var här vi fick den första upplevelsen av passiv 3D på en 4K-TV och det var förbluffande bra. Nu är det 3D på riktigt med bekväma lätta glasögon och riktigt bra bildkvalitet. Priset är lägre än Sonys motsvarighet och hamnar på ca 140.000:-.
Läs mer om LG 84LM960V här...


LG ser även ut att bli först med kommersiell OLED-TV av lite större storlek och flera modeller beräknas komma i december 2012. OLED-TV:n vi såg imponerade med häpnadsväckande svärta och bildkvalité. Även betraktningsvinkeln var otroligt bra. Att den är supercool är självskrivet, frågan är om detta motiverar priset som hamnar på ca 100.000:- för 55-tummaren, vi hoppas och tror det. Modellen heter 55M960V och läggs snart upp i vår e-handel!

Panasonic
Panasonic visade att de är med i racet för högst upplösning. I sin framtidsvision visade de upp en 145-tums plasma-TV med 8K(!) samt en 20-tummare med 4K. 2013 lär vi se flera produktionsklara modeller från Panasonic .

Sharp
Sharp visade en koncept-TV med 4K-upplösning på 60 tum. Här fick vi en demonstration på hur väl uppskalningen fungerade där en full-HD 60-tummare fick exakt samma 1080i-signal som en 4K-TV. Skillnaden var ordentligt stor och både djup och skärpa förbättrades markant på 4K-TV:n. 60-tummaren skall lanseras under våren men ingen modellbeteckning eller prislapp avslöjades.

Sharp visade däremot upp sin nylanserad 90-tummare med beteckningen 90LE745 för den som vill ha riktigt stor bild på sin TV.
Läs mer om Sharp 90LE745 här...

Samsung
Samsung fokuserade på att visa sin OLED-TV i en imponerande uppställning. Designen var klanderfri som vanligt och ha-begäret stort. ES9500 heter OLED-modellen som kommer lanseras i 55 tum. ES9500 kommer att finnas i olika konfigurationer beroende på hur du vill montera den då elektroniken inte får plats i chassiet. En inbyggd kamera (som kan fällas in) sitter på toppen och möjliggör rörelsestyrning likt 8000-serien.

En annan nyhet från Samsung är att de lanserar vad de kallar Multi-view-glasögon som innebär att två personer kan se på två olika program/filmer samtidigt. Ett kreativt sätt att utnyttja 3D-tekniken och för att du ska höra det du själv tittar på har glasögonen inbyggda hörlurar.
Läs mer om vad Samsung visade på mässan här...

Philips

Philips visade en 3D-TV som inte krävde glasögon vilket på lite avstånd fungerade väldigt bra. De har utnyttjat upplösningen hos en 4K-TV och gjort detta möjligt via polarisering. Inget man sitter nära och upplever men på 5 meters avstånd på en 50-tummare var kvaliteten klart acceptabel för hemmet och för 3D-entusiasten. Det ska bli intressant att se hur detta utvecklas.

Fokus låg annars på den nya 9000-serien vilken utrustats med Moth Eye Filter som ger en klart lägre sidoreflektion på TV:n. Designen är som vanligt läcker från Philips, något de verkligen utvecklat under senaste generationen. De berättade också för oss att de avvaktar med 4K tills panelerna är tillräckligt prisvärda för kommersiell produktion. Så vi lär inte se några 4K från Philips förrän tidigast i slutet av nästa år.
Läs mer om vad Philips visade på mässan här...


Smart-TV

Ett annat konceptet som utvecklats under året är Smart-TV funktionaliteten. Vi börjar se vad DLNA-tekniken kan erbjuda samt styrmöjligheter från telefoner och surfplattor. Fler och fler appar lanseras och beräkningskraften ökar markant i toppmodellerna med dubbelkärniga processorer. Stabiliteten har också förbättrats avsevärt från de första modellerna på marknaden.

Philips visade en semitransparent overlay med Twitter eller Facebookinlägg som kan visas parallellt med TV-bilden. Din mobiltelefon eller surfplatta kan utnyttjas till att skicka bild till TV:n eller från TV:n. Molntjänster visades upp från bl.a. Samsung, Sony och LG. Tanken är att allt ska vara accessbart vart du än befinner dig och även kunna visas på din TV.

Sammanfattning
Totalt sett känns det som att det händer mycket på TV-sidan och framtiden ser ljus ut för dig som konsument. Oavsett om man prioriterar funktion, bildkvalitet eller finesser så kommer alla att få sitt lystmäte mättat!

Del 2:
IFA 2012: Projektorer
Del 3:
IFA 2012: Hembio & HiFi


Skrivet av Mattias 2012-09-06


Visad 5.651 gånger