Din kundvagn är tom

Minitest: Dynaudio XEO 3

2012-02-09

Den 1:a februari hade vi Mårten från Dynaudio på besök i Frölunda. Syftet var naturligtvis att vi ville lyssna på deras nya XEO 3-högtalare som fått stor uppmärksamhet i branschen.XEO är Dynaudios nya trådlösa high-end lösning som finns med stativhögtalarna XEO 3 samt golvhögtalarna XEO 5. Uppkopplingen sker via den smidiga sändaren som tar emot optisk, USB, RCA och 3.5 mm och funkar självklart som en USB-D/A-omvandlare för koppling från PC eller MAC. Sändaren innehåller riktigt bra Burr-Brown-komponenter och kan skicka upp till 50 meter enligt Dynaudio. Vi försökte hårdtesta detta på plats genom att ställa en av högtalarna ca 25 meter ifrån sändaren och låta den skicka signalen genom två rum och det funkade utmärkt!


Själva högtalarna behöver bara kopplas med varsin strömkabel (transformator sitter i lådan så det är bara en vanlig apparatkabel som behövs) och den inbyggda förstärkningen är kraftig med 50 watt som driver respektive element (2 x 50 watt per högtalare). Tack vare den digitala DSP:n som sitter i högtalaren slipper man effektslukande delningsfilter och de 100 watten per högtalare räcker mer än väl.

Ljudkvalitén var verkligen slående med sin öppna klang och väldigt vida ljudbild. Dynaudio XEO 3 har ett väldigt brett register med en följsam bas och bra detaljrikedom. Jag frågade Mårten om de blivit ihärdigt inspelade, han log och sa att de just kom upp ur lådan. Vi körde dem i ett rum på ca 25 m2 och där klarade XEO 3 att fylla på bra. Vill man ha ett ännu bredare register eller till ett större rum så rekommenderas golvhögtalarna XEO 5.

Testsugna som vi är så körde vi även högtalarna i en filmuppsättning där vi jämförde D/A-omvandlingen med en Oppo BDP-95 och den stod sig väldigt väl. Sen kom vi till kärnfrågan, om det var någon fördröjning när man kopplade en BD-spelare till sändaren och körde trådlöst över till högtalarna samtidigt som bilden körde rätt igenom med HDMI? Resultatet var att den var förvånansvärt snabb i överföringen, vi testade en riktigt snabb dialog i filmen Valkyria och det var ingen påtaglig osynk alls!

Sändaren kan distribuera till tre zoner med sin A-B-C-switch (1-2-3 på högtalaren) på baksidan. Högtalarna ställer man bara in som right, left eller mono. Den tillhörande fjärrkontrollen gör det lätt manövrera högtalaren med val av källa, volym och On/Off.

Vi frågade även på möjliga surroundlösningar och man kan helt enkelt köpa tre stycken par och köra pre-out (lågnivå) från förstärkaren till respektive högtalare via RCA-ingången på sändaren. Däremot så säljs de i dagsläget inte styckvis så det blir en 6.0-uppsättning till att börja med om man inte vill ha en trådbunden center. Kopplingsmöjligheter sträcker sig såklart även längre än BD-spelare och dator. Några andra exempel är Airport express, Sonos eller TV via optisk, phono eller hifi via RCA, iPhone/iPad via 3.5mm m.m.

Högtalarna finns i både svart och vitt högblank och tillsammans med sändaren kostar XEO 3 14.999:- per par och XEO 5 26.999:- per par.

Visa Dynaudio XEO 3
Visa Dynaudio XEO 5

Video:Skrivet av Vincent 2012-02-09


Visad 7.464 gånger