Din kundvagn är tom

Minitest: Focal Bird

2011-09-28

Häromdagen hade vi förmånen att få se och testlyssna på franska Focals nya produktserie som de kallar Bird.Birdserien består av en huvudenhet med inbyggd subwoofer kombinerat med 2 st satellithögtalare som finns i olika storlekar och som kan fästas på vägg, stå på bänk eller hylla eller så köper man till stativen som finns som tillbehör. Huvudenheten driver både den inbyggda kompakta subwoofern och de två satelliterna. Ingångar finns i form av både analoga stereoingångar och digitala Toslink/SPDIF. Som tillbehör finns en trådlös iPhone-tillsatts där man kan strömma musik förlustfritt till enheten (kommer även som en USB-sticka till PC). Priset på anläggningen ligger under 10.000kr.

Vi var väldigt nyfikna på produkten då vi vet vad Focal kan göra med ett sub-satellitsystem (vi ser deras Dome-system som en referens i sin prisklass). Första intrycket får vi när systemet packas upp på bänken framför oss, kvalitetskänslan och finishen är mycket hög och det känns som en exklusiv produkt. Lars på PL audio berättar att systemet tillverkas i Frankrike liksom Focals övriga högtalare.

Huvudenheten ser läcker ut med högblank finish, enheten vi tittar på är vit men svart lack finns som alternativ färg för både huvudenhet och högtalare. På undersidan döljer sig ett baselement. En finess är att den med medföljande fäste kan monteras rakt mot vägg och då bli väldigt diskret. Högtalarna ser bra ut och de minsta är diskreta och snygga. Fötterna är sinnrikt utformade och man kan vinkla högtalarna på bra sätt även vid väggmontering. Systemet andas kvalitet.

Uppkopplat och klart så kom vi då till musiklyssningen, även om systemet fungerar bra till en TV så var det musik som Focal hade i tanken vid designen av det och vilket märks tydligt. En väl separerad och öppen ljudbild spelades upp. Subwoofern gör otroligt nog ett fantastiskt jobb, väl integrerat med högtalarna (inställning finns på huvudenheten beroende på vilken storlek av satellithögtalarna man använder). Ljudet imponerade på oss genom att spela så pass bra i en förhållandevis låg prisklass för ett komplett och kompakt system. Det är naturligtvis skillnad genom att gå upp till Focal Dome som vi jämförde med, men användaren av detta system tror vi har en annan prioritering.

Bird är därmed ett riktigt bra system för den som vill ha en diskret och stilren lösning som passar bra för musiklyssning (även trådlöst och okomprimerat från din iPhone) och dessutom kan kopplas in till TV:n och förbättra ljudet där med.

Bird-systemen kommer finnas i våra butiker för demolyssning.


Skrivet av Mattias 2011-09-28


Visad 3.479 gånger