Din kundvagn är tom

Test: Mitsubishi HC4000

2011-02-07

Det pratas väldigt mycket om Epsons nya projektorer just nu och de går hett för demo i butiken. Men nästan lite i skymundan så har Mitsubishi lanserat en ny modell i samma prisklass som heter Mitsubishi HC4000. Den har förvisso inte riktigt samma ljusflöde som Epson-maskinerna men har utrustats med Darkchip 3 och en optik som är synnerligen skarp i klassen.Mitsubishi HC4000 fungerar fint i ett vanligt vardagsrum då den har förhållandevis högt ljusflöde, men den glänser när det blir mörkare och den får visa vad den förmår kontrastmässigt, kombinerat med skärpan så får man en bild som i klassen ligger i absoluta toppen. Just den höga kontrasten ger ett stort djup i bilden med en skön 3D känsla som man inte riktigt är van vid i den här prisnivån, och då pratar jag om 3D känsla utan glasögon.

Mitsubishi HC4000 har fått en ny lins för att kunna ge en större bild på ett kort kastavstånd, med 1.5x zoom. Men den saknar ju lensshift säger ni, jo det är förvisso sant, dock har den en ganska stor offset vilket faktiskt är att föredra i de situationer där man vill att projektorn ska sitta en bra bit högre upp än duken. Med en 100 tums bild så har vi ett avstånd på 42cm mellan linsen och bildens överkant. Mitsubishi HC4000 har en offset på 34%, det innebär att skillnaden mellan lins och överkant bild när projektorn är takmonterad är 34% av bildhöjden, så om bilden är 100cm hög kommer det att vara 34cm i höjdavstånd. Mitsubishi har en smidig kalkylator så att man enkelt kan laborera med kastavstånd och höjder.

Inställningarna är förvånansvärt bra ur kartong, några snabba justeringar med DVE för att anpassa kontrast och ljusstyrka (brightness) till rummet och duken och sen är man redo att köra igång. Gråskalan är inte perfekt ur kartong, vilket den aldrig är på någon projektor, men i just vår setup så är den inte dum alls och det finns fulla reglage för att kalibrera gråskalan så att den blir helt rätt.


Sammantaget är HC4000 en stark kandidat för den med en budget runt 15000kr. Har du bara möjlighet att mörklägga rummet vid tittande så får du med HC4000 en riktigt bra och detaljrik svärta vilket tillsammans med bra bildbehandling ger en kanonbild för pengarna.

Finns nu för demo i Göteborg och Stockholm, välkommen in och utvärdera själva!


Skrivet av Daniel 2011-02-07


Visad 4.109 gånger