Din kundvagn är tom

Hett på CES 2011

2011-01-11

I dagarna har det som anses vara världens viktigaste mässa för hemelektronik gått av stapeln i Las Vegas: CES (Consumer Electronics Show). Med 2700 utställare och 140.000 besökare är det ingen tvekan om att det är här man ska synas och visa upp sina nya produkter. Men vad var det då som visades inom ”vårt” segment, hembio?Självklart var det allt ifrån små bärbara projektorer och mediaspelare till jättehögtalare och TV-apparater stora som hus (kanske inte som hus, men ni förstår). Trenden var dock inte helt oväntat 3D i alla dess former och det som fick mest uppmärksamhet var de senaste TV-apparaterna från de stora tillverkarna, som Panasonic, Sony, LG, Toshiba osv. Förutom just möjligheten att visa 3D-material är en koppling till Internet och olika streamingtjänster väldigt populärt bland tillverkarna.

Det som skiljer tillverkarna åt är vilken teknik de tror på för 3D i hemmen. I ena hörnan har vi tillverkare som Panasonic och Sony, i den andra LG och Toshiba. Sony och Panasonic anser att 3D ska avnjutas med aktiva glasögon som med hjälp av batterier och en mottagare tar emot signaler från tex Blu-Ray spelaren som berättar vilket öga som ska se bilden. LG och Toshiba däremot presenterade flera nya TV-modeller där glasögonen är passiva, vilket innebär att de inte har någon inbyggd automatik utan att glasögonen har två olika polariserande glas som ger ”rätt” bild till tittaren.

Det finns fördelar och nackdelar med båda teknikerna och respektive tillverkare framhåller självklart fördelarna med den teknik de själva tror på. Fördelen med aktiva glasögon är att man får äkta FHD3D (1920 x 1080 upplösning), nackdelarna är att glasögonen är tyngre, dyrare och måste laddas. Fördelarna med passiva glasögon är att de är lättare, billigare och inte behöver laddas, nackdelen är att man bara får halva den vertikala upplösningen (1920 x 540).

Till saken hör att LG är en av de största paneltillverkarna i världen och de på senare tid lyckats ta fram relativt billiga paneler som kan användas med passiva glasögon. LG kommer att fortsätta med både passiva och aktiva glasögon.

För en hembioentusiast som mig ser det på pappret ut som att aktiva glasögon är att föredra men jag ber att få återkomma när jag testat båda teknikerna lite mer ingående.


Skrivet av Perra 2011-01-11


Visad 2.822 gånger