Din kundvagn är tom

Frame Adapt HDR till JVC DLA-N7

Skapad: 2019-10-18

4K Ultra HD projektorn JVC DLA-N7 slog ner med dunder och brak i vintras som med sin äkta 4K-panel, fina glasoptik och grymma kontrast visade hur suverän bild man kan få från en riktig bra projektor. Nyligen släpptes en rejäl mjukvaruuppdatering till projektorn där man bland annat introducerade Frame Adapt HDR. Vår medarbetare Kristofer, en av Sveriges mest meriterade kalibrerare, höll en genomgång för oss andra i butiken.


Bakgrund


HDR har varit med sedan introduktionen av UHD. Kortfattat utökar HDR kontrastförhållandet och färgåtergivning i materialet. För oss betraktare är intentionen att återskapa en realistisk upplevelse, som närmar sig det vi ser i verkligheten.

Verkligheten för projektorer


Projektorer, till skillnad mot TV-apparater, har dessvärre inte tillräckligt med ljusstyrka för att kunna återge HDR fullt ut. Man tappar nästan alla fördelar med HDR som det utökade kontrastförhållandet och den större färgrymden. Bilden blir ofta mörk och murrig, inte kul alls. Många UHD-filmer i HDR är mastrade till 2000 Nits i max ljusstyrka vilket inte brukar vara nåt problem för en TV att återge, en projektor når oftast inte ens över 100 Nits.

Det är här magin med den nya Frame Adapt HDR kommer in. JVC:s algortim anpassar in hela ljusspannet från den aktuella scenen till vad projektorn klarar av genom att "komprimera" informationen från dess ursprungliga 2000 Nits till 100 Nits. Resultatet blir en bild med bättre kontrast, mer naturtrogna färger samtidigt som detaljerna bibehålls.

Kortfattat analyserar JVC varje enskild bildruta och anpassar ljusstyrkan under filmens gång. Detta för att vi skall uppleva filmen så nära regissörens intentioner som möjligt. Vi kommer alltså få bästa möjliga förutsättning för att kunna njuta av den senaste skapelsen och tekniken i våra hem.

Alla UHD HDR-filmer anger dock inte masteringsleveln för det maximala ljustrycket i sin metadata och dessutom varierar ljustrycket från scen till scen. JVCs Frame Adapt HDR löser detta problem genom att kontinuerligt analysera materialet ~24 gånger per sekund. Algoritmen arbetar alltid optimalt oavsett källinformation.

UHD filmmaterial har 23,976 frames per sekund. För att kunna beräkna och analysera detta i realtid krävs en väldigt kraftfull processor. Troligtvis kommer vi inte få se liknande funktion i så många av dagens eller nästa generations projektorer.


För att summera det hela tycker jag Kristofer sammanfattar det hela klockrent!

Det här är bra på riktigt!


Skrivet av Erikwelin 2019-10-18


Visad 2.338 gånger