Din kundvagn är tom

Test: Triangle Galaxy 2

2013-02-28

Triangle Galaxy 2, Frankrikes och Hembiobutikens guldklimp, är ett välspelat högtalarpaket i båda våra butiker. Många uppgraderar idag sin ljudanläggning för att få till en mer modern och mer estetiskt tilltalande lösning, men vill fortfarande inte kompromissa allt för mycket på ljudet då det självklart ska låta lika bra som när man rockade loss i grabbrummet på sina stora (mindre attraktiva) lådor. Fysiskt omöjligt enligt vissa, medan andra blir mer är nöjda av vad dagens satellitsystem kan erbjuda, oavsett om det är film eller musik.Slipad diamant
Ett par bra högtalare, oavsett storlek, ska såklart låta så bra som möjligt men ska fortfarande ha en gedigen byggkvalité och passa in i vardagsmiljön. Triangle Galaxy 2 består av 5 identiska högtalare (varav centern är liggande) som alla bygger knappt 30 cm på höjden och 10 cm i djup, och en högblank aktiv subwoofer. De fem högtalarna har ett aluminiumchassi och en härlig tyngd vilket ökar kvalitetsintrycket. Varje högtalare består av dubbla mellanregister och en diskant med ytbehandlad tygkon. Subwoofern är kvadratformad med ett 8 tums aktivt element där det även ingår en fjärrkontroll för lättare styrning.

Hela paketet levereras i en 5.1-lösning men kan även splittas om man vill ha en 2.1-lösning eller separata satellithögtalare som kan köpas styckvis. Väggfästen sitter färdigmonterade på baksidan av högtalarna på en kulled och kan vinklas och monteras för olika installationsmöjligheter. Fästena kan tyckas vara något plastiga med tanke på kvalitén över hela paketet men är funktionella och sitter bra både i högtalarna men även på väggen. Separata golvstativ finns att köpa till om man föredrar en golvstående variant. Överlag så inser man snabbt, utan att ha lyssnat på högtalarna, att det är ett välutvecklat paket och att man får det lilla extra för pengarna.

Den hörbara skillnaden
Ingen rök utan eld, inget ljud utan förstärkning. Galaxy-paketet kan tyckas behöva den extra kraften för att blomma ut ordentligt men högtalarna är förvånansvärt lättdrivna och passar bra med både Marantz NR1603 såväl som de större receivrarna i det övre prissegmentet. Man kan aldrig ha för stark receiver och personligen tycker jag att Pioneers SC-2022 eller de större LX-modellerna lämpar sig utmärkt till paketet då man fortfarande får den totala dynamiken som högtalarna erbjuder, men får ett lyft i dialog och det övre frekvensomfånget.

Ska man sammanfatta ljudintrycket med ett ord är det "Närvaro".
Allting flyttas ett steg fram med högtalarna igång och det är en trovärdig ljudbild som målas upp där allt från de extra detaljerna i filmer som Prometheus, till att klara av de rena stämmorna i David Fosters livekonsert på Blu-Ray utan att låta för skrikigt eller vasst. Mellanregistret är den påtagliga skillnaden mot konkurrenterna och hela paketet ger en total kontroll som ser till att man hela tiden är i fokus. Basen pumpar på bra och har en tydlig och distinkt rapphet och hänger bra med, även om jag saknar lite djupbas vid de lägsta frekvenserna. Överlag är det väldigt lätt för gemene man att höra den klara och stora skillnaden på paketet jämfört med andra.

Sammanfattning
Det har östs superlativ över detta högtalarpaket och så väl vi på Hembiobutiken som nöjda kunder kan intyga att de stämmer. Triangle Galaxy 2 ger dig helt klart det lilla extra från ett högtalarpaket som trots sitt mindre yttre låter otroligt stort för både film - och musikentusiaster med en stor närvaro, balanserat mellanregister och en snygg helhetslösning som till och med frugan har svårt att motstå.


Skrivet av Patrik 2013-02-28


Visad 6.637 gånger