Din kundvagn är tom

Test: Q Acoustics

2012-12-13

- Rolf, jag är så förbannat trött på dina stora fula högtalare som bara dammar och är i vägen!
- Men Bettan, det är ju så gött ljud i dem! Du klagar ju inte när du kör dina danssteg till Lasse Berghagen medan du moppar golvet?
- Det vet jag väl, men det finns väl mindre högtalare som är snyggare som funkar la lika bra eller?Så kan det säkert låta i de flesta Göteborgs-hem när mannen och frugan är oense om ljudanläggningen i hemmet. De gamla stora 80-tals burkarna som spelar så fantastiskt bra passar inte längre in i det moderna hemmet och man söker efter något mindre och snyggare som låter lika bra. Även om de fysiska lagarna inte direkt tillåter detta så har det kommit ett och annat högtalarpaket som ger mycket valuta för pengarna och samtidigt släcker den estetiska törsten.

Q Acoustics, en brittisk uppstickare på dagens Hifi-marknad, levererar två st olika högtalarpaket med riktigt goda omdömen, som vänder sig till två olika konsumentgrupper. Ett för dem som söker ett stilrent system med modern design, dynamiskt ljud och smarta funktioner som möjlighet att vägghänga en subwoofer: Q7000. Ett mer traditionellt 5.1-paket med lite större satellithögtalare som levererar mer djup, upplösning och detaljer i ljudet och en kraftig subwoofer med dubbla element: Q2000i 5.1 Pack.

Q Acoustics Q7000
Q7000 drar mer åt det designade hållet. De har tidigare erfarenhet av att producera musikaliska högtalare med mycket pondus till ett attraktivt pris och med väldigt god byggkvalité. Högtalarna är avlånga (ca 24 cm med fot) och smälter snyggt in på en vägg och finns i både högblank svart eller vitt. Satelliterna är bestyckade med dubbla högfrekventa 3 tums element och en 1 tums diskant.

De fyra identiska surroundhögtalarna har en bra tyngd trots sitt mindre yttre och en flyttbar fot för att kunna användas som ett väggfäste istället. De kan även kompletteras med Q Acoustics egna stativ.

Den matchande subwoofern har en lite annorlunda konstruktion där det sidomonterade elementet är gömt bakom en sidopanel som du skruvar av för att ansluta ström och lågnivå-kabel och sen skruvar på igen för att få en snyggare kabelhantering och bättre skydd mot tex entusiastiska barn som gillar att peta och rycka i saker. De tydliga reglagen sköts på subwooferns ovansida och är lätta att använda samt att jag inte kan låta bli att imponeras av bygget och kvalitén på subwoofern. Tungt, modernt och välspelande!

Q Acoustics Q2000i 5.1 Pack
Det andra paketet är en kombination av Q Acoustics lösa högtalare 2010i, centern 2000Ci samt subwoofern 2070Si som klangmatchar varandra väl och har en genomgående design och form. Den nya i-serien har fått sig en in - och utvändig uppdatering med oljekyld diskant med bred gummiring, förbättrade delningsfilter, och ett keramiskt behandlat element för att ge bättre respons och en mer solid basåtergivning.

Precis som tidigare Q Acoustics-högtalare gillar bolaget att dölja kablar och högtalarterminalerna sitter ingjutna under högtalaren vilket underlättar mycket om man vill sätta högtalarna på väggen med Q Acoustics egna "tilt n turn-fästen".

Den portade subwoofern 2070Si är rätt så djup men å andra sidan väldigt smal vilket gör att den smälter bra in i ett hörn eller andra utrymmen där man inte har så mycket plats. De dubbla 6,5"-elementen är frontriktade och utnyttjar ett högeffektivt klass D-steg och har en "Speaker Type"-knapp där basen kan anpassa sig efter de ackompanjerade högtalarna, tex Q Acoustics egna.

Omdöme
Precis som jag nämnde i ett tidigare stycke så speglar ljudet användningsområdet. Q7000 trummar på med mycket attack och tar bra hand om dialogen. Den mindre ytan som jag befinner mig på ger fortfarande ett mjukt ljud med god spridning och den 10 tum stora basen gör sig väl påmind. Måhända att de absolut sista detaljerna saknas jämfört med Q2000i-paketet när man får en mer avslöjande källa som Adeles liveinspelning från Royal Albert Hall. Dock slår det mig att hela paketet har en härlig kontroll över ljudbilden och kan själv tänka mig att detta hade passat in bra i mitt hem då högtalarna försvinner snyggt och ljudet är exakt där jag vill ha det.

Där Q7000 imponerar på de flesta planen går Q2000i-paketet ett steg längre. Skillnaderna gör sig snabbt påminda om varför man gärna går upp en storlek i högtalare då jag upplever en mer transparent ljudbild med större livekänsla och ett helt annat djup i mellanregister och diskant. Filmen Avengers välproducerade ljudmix lyfter ljudet en nivå och det finns mer riv i basen samtidigt som jag känner att jag står ett steg närmare händelsens centrum. Överlag kan man beskriva det som att man får ett större och mer sammanhängande ljud och de fysiska lagarna kommer upp i diskussionen igen.

Har man större krav på ljudet och delar intresset film och musik till 50/50 kommer Q2000i-paketet mer till sin rätta. Visst blir det lite större grejer som hänger på väggen som kanske samlar något extra dammkorn men klarar man att kompromissa så erbjuds ett större, luftigare ljud där allt från action till välinspelade konserter kommer till sin rätta.


Skrivet av Patrik 2012-12-13


Visad 7.436 gånger