Att lyssna på musik eller se på film är en hobby vi delar med många. En stor del av nöjet för oss entusiaster är att hitta våra favorit-högtalare och bygga upp en egen anläggning kring dem för att sedan njuta av upplevelsen. Det finns dock några vanliga problem som sätter käppar i hjulet.
Resultatet blir att högtalarna inte låter så bra som de kan göra eller i värsta fall låter tunna och livlösa. Ett problem är rumsakustiken. Det kan du läsa
här där vi berättar om hur vi jobbar med att behandla rum för att på enkla sätt förbättra ljudet. Det vi ska gå igenom i denna artikeln är varför en bättre förstärkare kan göra under för upplevelsen.
En watt är alltid en watt
En vanlig företeelse på forum är idén om att det finns någon slags grundprincip som säger att watt är lika med prestanda. Detta kan följas upp med truismen "en watt alltid är en watt" vilket då antyder att även de enklaste förstärkarna levererar mer kraft än vad som behövs för alla ändamål. Givetvis är det mer komplicerat än så. För att enkelt förstå sambandet utan att gå in på matematiska formler behöver vi först kika på hur impedans (motstånd) i en högtalare ser ut. Vill du ha den enklare förklaringen kan du hoppa ner till stycket Watten på kvarnen.
Exemplet Klipsch
En väldigt vanlig högtalare som sålts i otaliga mängder världen över är Klipsch RP-280F. De har en känslighet på 98 dB. Det kanske inte säger dig något. Men väldigt många som tycker det är roligt med ljud skulle enbart på den här informationen säga att de är väldigt lättdrivna. Den angivna nominella impedansen är 8 Ohm. Så långt ser det ut som att de har rätt.
Nominell impedans betyder ungefär impedans på pappret. Alltså ett närmevärde för att beskriva lasten. Ofta anges den numera tillsammans med minimum impedans som berättar hur långt ner impedansen sjunker under drift. Det är nämligen så att högtalarnas motstånd går upp och ner över frekvenserna. Olika tillverkningsmaterial beter sig lite annorlunda vid olika frekvenser. Delningsfilter, lådvolym och driverns uppbyggnad påverkar också alla motståndet på olika sätt över frekvensbandet. Kikar man på grafen nedan ser man att RP-280F dyker till ca 3,3 ohm och hoppar upp till 18,3 ohm beroende på tonen man spelar.
Vidare ser man att det bara är vid ett fåtal specifika frekvenser som impedansen faktiskt är på 8 Ohm trots att det är den angivna nominella impedansen.
En bra förstärkare
Om vi går tillbaks till förstärkaren ser vi nu att en viktig förutsättning för att den ska kunna spela högtalarna är att den ska kunna klara av att driva vid varierande motstånd. Är den svag under 4 ohm så påverkas i det här fallet basfrekvenserna. De tappar i ljudstyrka i förhållande till övriga frekvenserna. Högtalaren blir helt enkelt tunnare och mindre fyllig när den inte får den kraft den behöver under 4 ohm. Det leder oss tillbaks till de gyllene watten.
Watten på kvarnen
Ohms lag ger oss att om impedansen halveras, så dubblas effekten. För en välbyggd förstärkare stämmer detta hyfsat väl. Om den levererar 80 watt vid 8 ohm ska den alltså ge nästan 160 watt vid 4 ohm. Vid 2 ohm ska den då ge nästan 320 watt. Det finns ett par saker som begränsar detta. En del är hur mycket nätdelen orkar leverera. En annan faktor är att mer energi går till spillo vid lägre impedans vilket också resulterar i att förstärkaren genererar mer värme. Laster vid 1 Ohm löser generellt inga förstärkare om man inte kikar på de allra dyraste. Det gör att högtalare som legendariska Infinity Kappa 9 eller 9.2 sällan är bra köp på begagnatmarknaden då deras minimum impedans på under 1 Ohm gör att man behöver lägga till stora summor på slutsteg för att spela dem.
Utvecklingen i två decennier
De sista 20 åren har allt mer av budgeten för en hembioförstärkare vandrat från slutstegen till de många nya digitala delarna. Mediaspelare, nätverksfunktioner, kalibrering, DACar på alla kanaler, hdmi-kontrollerkort och kopieringskydd. Det är många komponenter som ska bekostas. Samtidigt driver de krympande slutstegen fem till elva högtalare. De enklaste modellerna blir snabbt för varma och kan inte alls driva svårare laster. De kan fortfarande med fördel paras ihop med mindre högtalare, men man bör vara medveten om hur man sätter ihop sitt system. Men för att exempelvis Klipsch RP-280F ska låta som en orkester behövs förmåga att leverera kraft även när det blir trögt.
Vi rekommenderar
Ett företag som älskas av ljudentusiasterna är amerikanska Emotiva. Du kan läsa mer om dem
här. De anger nämligen sina specifikationer med alla kanaler drivna samtidigt, över alla frekvenser och kontinuerligt. Slutstegen väger ganska mycket på grund av stora kylflänsar och väl tilltagna transformatorer. De får om och om igen väldigt bra betyg för prestandan vid sin prispunkt. För ljudet innebär det att när högtalarna hoppar upp och ner i motstånd levererar alltid förstärkaren all kraft som behövs och du får ett fylligare, kraftfullare ljud. Beroende på högtalare och tidigare förstärkare kan det bli som att gå från en köksradio till en kraftfull orkester. Det är en häftig upplevelse.
För att dra nytta av deras slutsteg behöver du antingen ett renodlat försteg eller en hembio- / hifi-förstärkare som har så kallad PRE-OUT. Det är en variabel ljudutgång där volymen höjs och sänks med volymratten på enheten. De kan då styra vilken volym som Emotivas slutsteg spelar.
Om du redan har en surroundreceiver så får du dubbla fördelar med ett slutsteg. När det inte längre behöver driva alla högtalare får det nämligen mer kraft över för att driva de kvarvarande. Här nedan är tre förslag på slutsteg du kan använda för ge dina högtalare all kraft de behöver.
Emotiva BasX TA-100
Instegsmodell i Emotivas hifi-värld för dig som söker en kraftfull men prisvärd förstärkare för att driva dina högtalare. Få produkter har fått ett sånt gensvar bland våra kunder som denna modell. Med 50 riktiga watt i 8 Ohm och 90 watt vid 4 Ohm räcker den till för många mindre rum och högtalare.
Emotiva BasX A-300
Detta stereoslutsteg ger 150 watt vid 8 Ohm och 300 watt per kanal vid 4 Ohm. Det ger enormt mycket kraft för sin prispunkt och är lika populär bland entusiaster som hos recensenter. The Audiophiliac recenserar dem
här (på engelska).
Emotiva XPA
Finns i flera olika varianter beroende på hur många högtalare man behöver driva. XPA-2 är populärt för lyssnare med stereoambitioner medan XPA-5 kan driva fem högtalare. En stor fördel med Emotivas modulära uppbyggnad i XPA-serien är att oavsett hur många kanaler du väljer så fördelas kraften effektivt mellan de aktiva kanalerna. Läs mer om dem
här.
Så får du bättre ljud hemma
Lär dig mer om hur du förbättrar din upplevelse.
Del 1. Därför behöver du en bra förstärkare
Del 2. Placering av subwoofer
Del 3. Akustik