Din kundvagn är tom

Uppackningstest JVC DLA-N5

bild till Uppackningstest JVC DLA-N5

Chris och Marcus packar upp och testar en av de populäraste 4K-projektorerna på marknaden, JVC DLA-N5.

Uppackning

Projektorn ligger väl emballerad i sin kartong med både linsskydd och skyddsplast. Stora frigolit-bitar skyddar den säkert vid transport. Medföljer strömkabel, manual samt fjärrkontroll.

Kvalitetsintryck

Modellen är betydligt större mot tidigare JVC-projektorer, framförallt lite högre på höjden. Designen är mer lik referensen DLA-Z1 laser-projektorn. Överlag mycket stilren i sitt vita utförande med en grå metall-list ovanpå chassit (N5-modellen finns även i svart-utförande). Vid linsen sitter även en silver-ring istället för guld som på de amerikanska utgåvorna. Byggkvaliteten på själva projektorn är mycket hög och vi gillar även den nya lite mindre fjärrkontrollen som matchar projektorn. Belysta knappar är ett stort plus i biomörkret.
Fördelar/Nackdelar

JVC är kända för sin bildkvalitet och här har vi en kontrast som få projektorer kan mäta sig med. Även optiken är mycket påkostad med 17-segments glasoptik som ger en otroligt skarp bild. Panelerna har upplösningen 4096x2160 pixlar för respektive färg, röd grön och blå. Panel-justeringen (alignment) upplevs som tidigare modeller, här behövde vi endast ställa in minus ett på röd-panel för att slippa blödningar (kromatisk avvikelse), detta kräver givetvis mer justering om man använder ett större spann på lens-shiften.

Projektorn är också extremt tyst i sitt ECO-läge, knappt hörbar i ett tyst biorum och mäter runt 24dB. Tidigare modeller med E-shift hade ett svagt surr när E-shiften var igång vilket kunde upplevas som lite störande.
N5-modellen kan visa en nativ äkta kontrast på hela 40.000:1. Det finns otroligt mycket detalj i gråskalan här och svärtan kan endast beskrivas som topp-klass. Givetvis får man ut mycket mer nativ-kontrast med storebror N7 som också har dubbla automatiska irisar vilket är något N5-modellen saknar. Vi har tidigare även skrivit lite om Frame Adapt HDR som de nya modellerna fick i ett tidigt skede via mjukvara, mer om denna fantastiska funktion finns att läsa här.

Då projektorn är otroligt ren i sin bild (mycket tack vare den äkta glas-optiken) så är den mindre förlåtande mot sämrekällor. Den hanterar givetvis lågupplöst-material riktigt bra men trivs bäst med högupplösta källor. Här kan man även labba en del med NR (noise-reduction) samt andra bild-funktioner men för bästa upplevelse rekommenderas minst 1080p som grund-material.
Vid 4K-uppspelning så ser man verkligen vad N5:an går för. Bilden är otroligt skarp och med sanslöst bra dynamik. Vi körde lite olika filmer men kollade mest på filmen Prometheus i 4K, intro-scenen där ett stort landskap öppnar upp sig gör så att man försvinner in i filmen och inlevelsen är total. Vi testade även favoriten Blade Runner 2049 som har många mörka scener. Kontrasten är så pass bra här att detta kan jämföras med en TV i high-end klassen.

Kollar vi på rörelsehanteringen så upplever vi inga direkta nackdelar. 24Hz-material ser precis ut som det ska göra. Det går självklart att lägga till lite fler bilder via interpolering om man så önskar för en mer följsammare panorering. Det lägsta läget håller kvar lite av "film-känslan" men personligen så slog vi av detta.

Rekommendationer

JVC DLA-N5 är en projektor vi starkt kan rekommendera för den som söker efter en äkta 4K-projektor med en kontrast som endast Sony kan komma nära. N5 i vitt passar även in bra i ljusa vardagsrum ihop med en högkontrast duk som React 3 från Euroscreen eller Parallax från Projecta.

 

Sammanfattning av testet

Fantastiskt bra! JVC DLA-N5 är en high-end projektor för filmälskaren till både vardagsrum eller biorum som vill uppleva äkta 4K i hemmet.Skrivet av Marcuss 2020-04-29


Visad 1.182 gånger