Din kundvagn är tom

Test vid uppackning av JBL Synthesis HDI-3600

bild till Test vid uppackning av JBL Synthesis HDI-3600

Amerikanska JBL har gjort sig kända för att leverera fantastiskt ljud och verklighetstrogen upplösning och används både i studios och biografer. Nu är den nya HDI-serien släppt vilket är första gången sen den äldre 500 serien kom ut 2012. Den nya serien tillhör även det finare segmentet som heter Synthesis där en av världens bästa högtalare finns: JBL Synthesis DD67000 för knappa miljonen.

Vi har packat upp lyssnat på den minsta, eller näst största beroende på hur man ser det, golvhögtalaren JBL Synthesis HDI-3600.

JBL Synthesis HDI

Arkitekturen i HDI serien är helt omarbetad med woofers och mid-bas element på HDI-serien. Baselementen har gjutna aluminiumkorgar och Advanced Aluminium Matrix koner som har den perfekta kombinationen av låg massa och hög styvhet. För att säkerställa högsta möjliga effekt samtidigt som de upprätthåller låg distorsion har JBL tagit fram en hel del teknik i dessa element, inklusive 1.5-tums långtslående talspolar, banbrytande symmetrisk "fältmotordesign", flödesstabiliseringsringar och omslutningar av koppar. Kompressionsdrivern 2410H-2 har ärvt mycket av tekniken från JBL:s professionella D2-serie av element.

De två golvmodellerna och centerhögtalaren är alla i 2.5-vägs konstruktion och hela serien har bakåtriktade, datoroptimerade portar för bästa möjliga basprestanda. Golvhögtalaren JBL Synthesis HDI-3600 som vi testar här är en 2,5-vägs konstruktion med 3 st 6.5 tums baslement och kompressionsdrivern 2410H-2. De mjukt rundade, internt avstängda kabinetten, är konstruerade av 0.75-tums MDF och finns i flera läckra färgval i högglanslack eller träfanér: svart högglanslack, matt valnötsfanér och mattgrå ekfanér.



Uppackning och visuellt intryck

Högtalarna levereras rejält inpackade i dubbla kartonger för att undvika fraktskador och fukt. När vi tar av plasten så ser vi att finishen på dessa högtalare är mycket hög. Det mjukt rundade kabinettet ger en exklusiv känsla i kombination med den fina ekfanéren och den svarta högblanka foten. Det stora kompressionsmatade hornets waveguide är infräst så att det nästan går i nivå med ekfanéren vilket också bidrar till ett intryck av hög kvalitet.

Man kan tycka att stora golvhögtalare inte hör hemma i en katalog om heminredning, men detta måste väl ändå vara en högtalare som till och med de mest kräsna familjemedlemmar kan gå med på att ha i vardagsrummet?




Provlyssning och intryck

Vi spelar på en Primare I35 förstärkare i kombination med Cd-spelaren Primare CD35. Vi vet att Primare I35 driver de flesta högtalare på ett helt förträffligt sätt och Primare CD35 använder Prisma plattformen för streaming från bland annat Tidal och nätverk.

Det är alltid lika roligt att provlyssna nya högtalare då man verkligen inte alls vet vilken upplevelse de kommer att förmedla. Vi spelar i ett stort rum i butiken och det krävs rätt tuffa högtalare för att fylla rummet.

Vi börjar med en låt från Fink, en brittisk singer/songwriter, med mycket akustisk gitarr och röst. Något som direkt slår oss är den höga närvaron i mellanregistret och rösten och gitarren. Ljudbilden är verkligen jättestor och vi får en känsla av att vi sitter rakt framför artisten helt ensamma på en livespelning. Ljudet är mycket naturligt i traditionell JBL anda.

Vi vill testa hur de spelar på högre frekvenser så vi sätter på en låt med Lisa Lovbrand, en jazzsångerska som har precis så där hög och ljus stämma att det kan skära igenom trumhinnorna på för vassa högtalare. Det finns inte alls någonting att klaga på här heller, hennes röst låter högt i hela butiken men inte genomträngande på något sätt. Åter igen en enorm närvaro i hela lyssningsområdet. Något som utmärker sig är det breda stereoperspektivet, vi kan gå långt ut i sidled och ändå höra musiken från båda högtalarna. Detta den stora waveguidens förtjänst.

Vi avslutar vår lilla provlyssning med en basglad och medryckande låt av Keb Mo och Ana Popovic som heter "I like it on top". Basen är rapp och djup och elementen rör sig rejält i högtalarna. Det är inga problem att fylla ut vårt stora rum och närvaron är bra i basregistret även om högtalarna inte är inspelade. Om dessa räcker till för att fylla en hel butikslokal så undrar vi hur storebror med 8-tums baselement kommer att låta när vi får testa dem.

Rekommendationer

Vi kan egentligen inte komma på någon som vi inte skulle rekommendera dessa högtalare till. Vi vet att denna typ av högtalare presterar mycket bra i biorum men de är nästan ännu roligare i en ren stereorigg. De kräver en lite bättre förstärkare, vilket vi märkte i vårt test av HDI-1600 i stockholmsbutiken men är inte extremt tungdrivna.


 

Sammanfattning av testet

JBL Synthesis HDI-3600 gör sig mycket bra även i stora rum och har en stor närvaro i hela registret. Detta är en högtalare med extrem dynamik och sömlös övergång mellan diskant och mellanregister. Det är riktigt roligt att spela högt utan distortion men de låter bra även på låga volymer. Helt klart en modellserie värd att provlyssna!



Skrivet av Johannes 2020-03-12


Visad 2.003 gånger