Din kundvagn är tom

Hörlurar

2016-10-04

Här kan du läsa om olika hörlurstyper samt rekommendation, och lite vad man ska tänka på när man vill investera i ett par nya hörlurar. Idag finns det en uppsjö av olika hörlurar och fler och fler lyssnar musik på språng via sin mobiltelefon, för den riktigt seriösa musiklyssnaren så väljer man oftast ett par större hörlurar för hemmabruk. Eller för den som spelar mycket TV-spel så kan ett par surroundlurar vara att rekommendera, alla har vi olika behov utav hörlurar och vi på Hembiobutiken hjälper till att hitta just rätt hörlur för ditt användningsområde.


Olika typer av hörlurar

De flesta känner till Sonys klassiska Walkman som lanserades i slutet av 70-talet, en bärbar kassettspelare med ett par hörlurar. Sedan dess har marknaden förändrats mycket, idag finns en massa olika konstruktioner - allt från In-ear, On-ear, Over-ear och Trådlösa.


In-ear

In-ear hörluren blev vanligare efter att KOSS lanserade sina "The Plug", hörlurarna som började ersätta den klassiska "snäckan" som oftast gav ett tunt och basfattigt ljud. In-ear konstruktionen "täpper" till öronen där ljudet blir mer påtagligt och ger en mycket tyngre basåtergivning. In-ear hörlurar ger dig även oftast en högre volym då elementen är så pass små och inte kräver speciellt mycket att blomma ut, detta varierar givetvis mellan olika tillverkare och modeller. Vissa spelar högre än andra osv.


On-ear

On-ear är, precis som det låter, alltså ett par hörlurar som sitter direkt på öronen. Fördelarna med On-ear är att du får den klassiska hörlurskonstruktionen i ett mindre smidigare format. Allt handlar om smak och tycke, vissa kan uppleva att In-ear hörlurar ger en för tryckande känsla och då kan ett par On-ear vara ett bättre val. Det varierar mellan tillverkarna hur bra ett par On-ear hörlurar försluter in ljudet samt borttagning av utomstående ljud.


Over-ear

Over-ear är i princip samma sak som On-ear fast öronkåporna omsluter helt och hållet dina öron. Fördelarna mot Over-ear konstruktionen är att du får en större rymd i ljudet samt en mer avslappnad känsla då dem inte trycker på samma sätt direkt mot öronen. Du får oftast ett större dynamiskt omfång i en Over-ear hörlur. Dessa görs oftast i två varianter, där den ena är helt försluten och den andra är av öppen konstruktion, alternativt halv-öppen. Ett par slutna over-ear hörlurar ger oftast en annan attack och känsla i basregistret med lite bekostnad på finess i dem övre registren. Detta varierar givetvis mellan olika tillverkare och modeller/prisklasser. Den inbitne HiFi-entusiasten väljer oftast i första hand en öppen konstruktion, då det ger en mer avslappnad och behagligare ljudbild där diskanten får andas bättre. Under längre lyssningssessioner så är även en öppen lur att föredra då många slutna blir jobbiga att bära. Här nedan går vi igenom lite skillnader i punktform mellan de olika over-ear lurarna:

Slutna

+ Ljudisolerarande

+ Bättre basåtergivning

+ Läcker ej ut lika mycket ljud till omgivningen

- Spelar ej lika luftigt i de övre registren som en helöppen lur


Halvöppen

+ Bra basåtergivning

+ Luftigare och mer öppet ljud tack vare dess öppna kåpor

- Ljud läcker ut till omgivningen

- Smalt utbud av lurar

- Relativt trögdrivna jämfört med helöppna lurar


Helöppen

+ Luftigt och öppet ljud

+ Naturligare, neutralare återgivning

+ Bättre allround än en halv-öppen

- Basåtergivningen

- Mycket "läckage" till omgivning


Trådlösa hörlurar

Denna kategori av hörlurar har länge varit populära för personer som tränar, det var mycket uppskattat att slippa kabeln från telefonen till lurarna. När trådlösa hörlurar såg dagens ljus var ljudkvaliteten sekundärt. I första hand kom funktionaliteten, vattentäta och vät-tåliga.

Nu har marknaden för det trådlösa segmentet exploderat, ljudkvaliteten lider ej längre pga trådlösheten. I det högre segementet hittar man bra inbyggda Dac:ar och man behöver inte längre oroa sig för att hitta en hörlursförstärkare som orkar driva lurarna, för denna är direkt inbyggd. Numera är standarden Bluethooth och man går mer och mer ifrån tekniken som bygger på radio och IR-sändning som fanns tidigare. Fördelen med Bluetooth är att kvalitetsförlusten ej är lika stor och man slipper ha en sändare med medföljande kablage stående i hemmet, samt att tekniken är mer universal för dagens smartphones och surfplattor.
Ni är varmt välkomna in i butiken där vi gärna hjälper till med en provlyssning.

Brusreducerande lurar

Hur gott kan det inte vara att stänga ute allt oljud i sin omgivning och dessutom kunna njuta av sin favoritmusik. För några år sedan var detta fiktion. Numera har denna kategori expanderat och det finns ett gediget sortiment i alla möjliga prisklasser för denna typ av hörlurar. Det finns två olika typer av brusreduceringstekniker:

- Passiv brusreducering

- ANC (Active Noise Cancelling)
Passiv

Fungerar på så sätt att man har kåpor som täcker hela örat, och som dessutom är dämpade med material som är lämpade att stänga ute ljud.


ANC

Denna teknik lämpar sig för buller och lågfrekventa oljud, ett typiskt exempel är flygplansbuller. Tekniken fungerar genom att det sitter ett ex antal mikrofoner som fångar upp allt ljud i omgivningen, för att i sin tur neutralisera dessa innan du hör dem. Resultatet blir att man i lugn och ro kan njuta av sin musik.

Hörlursförstärkare

Här kommer vi till en viktig del för att få ut det bästa ur dina nyinköpta hörlurar, själva hörlursförstärkaren. Det finns en uppsjö att välja mellan och vårt bästa råd här är att provlyssna före köp. Detta pågrund av att klangen och ljudet låter olika mellan förstärkarna, och vad man tycker är bra ljud är högst personligt. Har ni redan idag hörlurar men är ute efter en förstärkare så ta med hörlurarna in i butiken, vi hjälper er gärna att hitta rätt.

En sak att ta med er är att det finns två varianter av hörlursförstärkare, med eller utan D/A omvandlare. Med en DAC inbyggd kan ni på ett smidigt och enkelt sätt koppla in dator eller annan digital källa för att få ut musiken på bästa möjliga sätt, antingen via USB eller Optisk ingång. Är det något ni funderar över så tveka inte att kontakta vår duktiga kundtjänst eller vår personal i butikerna.

Olika Hörlurselement/Konstruktioner

Den mest vanliga konstruktion är såkallade dynamiska hörlurar och finns i princip i alla vanliga In-Ear/On-Ear/Over-Ear hörlurar. Beroende på modell och tillverkare varierar elementet i storlek och antal element, det vanliga är ett 10-15mm element i In-Ear (ett eller flera), medan större hörlurar bygger oftast på ett 50mm element som agerar fullregister.


På mer exklusiva och dyrare hörlurar hittar man oftast elektrostatiska element alternativt orthodynamiska, denna konstruktion är mycket dyrare att tillverka och ger oftast en mer högupplöst ljudåtergivning och transparans mot tradionella dynamiska hörlurar.

Däremot har dynamiska hörlurar förbättrats enormt med bättre magneter/talspolar, och skillnaden kan vara liten beroende på modell och tillverkare mellan dynamiska/elektrostatiska! Ett praktexempel på detta är exempelvis hörluren Focal Utopia med sitt beryllium-element, och ger dig samma öppna och responsiva ljudkvalitet som ett par riktigt bra elektrostathörlurar trots en dynamisk konstruktion.

Till skillnad mot dynamiska hörlurar som använder ett “högtalarelement” ihop med magnet/talspole, så använder elektrostatiska hörlurar istället en tunn “film” (PET) som är beklädd mellan två perforerade metallplattor som får en elektrisk signal.

Det finns även orthodynamiska hörlurar och dessa fungerar i princip som elektrostatiska fast istället används magneter för att skapa rörelse till den tunna “filmen”, denna typ av konstruktion är dock inte lika vanlig idag och var populärt på 70-talet.
Här kommer några tips på både bra dynamiska och elektrostatiska hörlurar:


Dynamiska: Sennheiser HD800S, Focal Utopia, Focal Elear.


Elektrostatiska: HiFiMAN HE-560, HiFiMAN HE-1000 V2, Oppo PM-2.


Skrivet av Chris & Christian 2016-10-04


Visad 27.832 gånger