Din kundvagn är tom

Test av JBL Stage Arena A190 i Frölundabutiken

bild till Test av JBL Stage Arena A190 i Frölundabutiken

JBL har en 70 år lång historia med ljud, både inom Hi-Fi och hembio, allt i från soundbars, bluetooth högtalare och hörlurar till maffiga Synthesis serien och allt däremellan. JBL har ett klassiskt sound som ger dig fylligare bas och avslappnade, rundade toppar. Detta soundet har även implementerats i golvhögtalaren Arena Stage A190 som tillhör instegsserien: Stage.

Uppackning

Högtalaren låg väl paketerad med 3 tjocka bitar cellplast. Monteringen var enkel då det endast krävdes att ställa högtalaren uppochner, lyfta av kartongen så högtalarens undersida hamnar uppåt för enklare montering av fötter som endast krävde 2 skruvar per fot som skruvas in med standard stjärnskruvmejsel (medföljer ej).Första intrycket

Då detta är JBLs instegsmodell så är det inte riktigt samma standard på finishen och tillbehören som vi kan se på dem lite dyrare modellerna från JBL men fördelen här är att dem använder en reptålig vinyl finish i stilren grå färg. Man märker helt enkelt JBL har använt sig av lite enklare material i elementen och kabinetten i denna modellen för att kunna leverera mer ljud för pengarna. Själva designen på högtalare känner vi väl igen däremot, med JBLs unika HDI waveguide som ger dig en stor spridning på ljudet.

Medföljande outriggers och gummifötterLyssningstest

Högtalarna drev jag ihop med Arcam SA30 för att mata in dem med mycket kraft och en lite mer neutral, ofärgad ljudbild. Första låten jag använde mig utav för att testa ljudet på högtalarna var TOOLs Forty six & 2 som har rätt kraftig distad elgitarr backad med fyllig lite funkig bas som verkligen lyfts fram tack vare A190s dubbla 8-tums polycellulose element. Här spelar A190 med mycket pondus, klar och tydlig separation av instrument även om rätt distade.

Låt nummer två fick bli Test drive från draktränaren soundtracket av John Powell som består av en stor orkester med många blåsinstrument och mycket ljus flöjt som kan upplevas vass på många högtalare. Även här så spelar A190 med mycket pondus men med förvånansvärt bra separation på orkesterinstrumenten utan att det blir för vasst eller ansträngande.

JBLs petenterade HDI wave guideRekommendationer

Primärt skulle jag rekommendera dessa högtalare till den som är ute efter en hembioanläggning med mycket tryck, stort ljud utan att det ska behöva kosta skjortan. Högtalarna är förvånansvärt lättdrivna då de ligger på 91dB/w i 6ohm så dem kan drivas av många enklare förstärkare/receiver utan att tappa pondusen eller den stora ljudbilden.

 

Sammanfattning av testet

Överlag tycker jag det är en fantastiskt rolig högtalare med mycket energi och detaljer som skulle passa perfekt i en hembioanläggning, speciellt även för det fantastiska priset. Helt enkelt riktigt mycket högtalare för pengarna!Skrivet av Victor 2023-01-24
Senast ändrad: 2023-02-03


Visad 919 gånger