Din kundvagn är tom

Test av Zappiti NAS RIP 4K HDR SE

bild till Test av Zappiti NAS RIP 4K HDR SE

Vi testar Zappitis kraftfulla NAS som kan utgöra den perfekta mediaservern för hemmet. Med möjlighet till automatisk kopiering är den perfekt för dig som enkelt vill backa upp och lagra din samling av CD, DVD, Blu-ray och 4K UHD skivor och göra den tillgänglig i en multirumskonfiguration.

För alla som väljer att gå hela vägen med att överföra sin fysiska skivsamling och tillgängliggöra denna på en server har Zappiti tagit fram den ultimata allt-i-ett lösningen - Zappiti NAS.

Rakt ur kartong får vi en färdigkonfigurerad media- och filmserver med möjligheten att rippa film från fysisk media automatiskt. Lagringskapaciteten är minst sagt god med 8st hårddiskplatser. Om vi bara adderar två 10TB diskar av de åtta möjliga kan vi lagra upp till 250 4K filmer eller 500 Blu-rays (eller någon kombination av dessa). Fyller vi samtliga platser med 8st 20TB diskar ges möjlighet att lagra upp till 2000 4K filmer! Mer än tillräckligt för de allra flesta filmentusiaster men skulle det vara i minsta laget kan flera Zappiti NAS enheter samköras. Vid inköp väljer du själv både storlek och hur många hårddiskar du vill börja med. Det går alldeles utmärkt att lägga till mer lagring i efterhand.

Raid säkrar data


En NAS kan arbeta i RAID, som står för ”Redundant Array of Independent Disks”, vilket helt enkelt betyder redundans av lagrad data. Det vill säga, data speglas mellan diskarna vilket kräver minst två diskar. Ett RAID-system bidrar ett antal högst värdefulla egenskaper så som:
• Data speglas över till en eller flera diskar vilket ökar läs- och skrivhastigheten då detta kan ske simultant
• Byte av en trasig hårddisk möjliggörs utan att data går förlorat och kan utföras under drift
Värt att påpeka är vi måste installera minst 3st identiska hårddiskar för att kunna köra i RAID 5. RAID 5 konfigurationen möjliggör att vi kan nyttja n-1 diskar av utrymmet med full redundans. Har vi 3st 10TB diskar kan vi alltså nyttja 20TB med full möjlighet att återskapa systemet utan att förlora data oavsett vilken hårddisk som skulle haverera.
Detta system skapar en ytterst säker lagring av dina mediafiler. En NAS-lösning med RAID rekommenderas generellt varmt till alla som vill säkra sitt data. De allra flesta har säkerligen ett antal digitala semesterbilder som inte får gå förlorade och mödan med att bränna om sina DVD- eller Blu-ray skivor vart tionde år glöms snabbt bort.

Nätverkslagring i din NAS


Vad är en NAS och fungerar Zappitis NAS-lösning samt vad skiljer den från andra som finns på marknaden?

Vi börjar att förklara begreppet NAS som står för Network Attached Storage vilket innebär en dedikerad serverlösning (vanligtvis baserad på en PC) kopplad till ett nätverk. Din NAS-server är sedan tillgänglig för samtliga datorer i ditt nätverk där den handhar samtliga filer. Det finns en uppsjö av serverbaserade lagringslösningar tillgängliga på marknaden.

Skillnad på NAS och NAS


Skillnaden med Zappiti NAS är att den utvecklats som lagringslösning enbart för film och media (inklusive bilder). Vi förlorar en del av friheten att konfigurera efter eget huvud men vinner i form av enkelhet och robusthet för ett specifikt syfte.

Inställningar


Hur är Zappti NAS att sätta upp och ställa in?

Svaret beskrivs enklast genom att förklara installationsförloppet. Om Zappiti NAS har införskaffats med hårddiskar redan installerade, är det bara att plugga in nätverkskabel och ström samt mata in valfri CD, DVD eller Blu-ray, det är allt.

Utan att behöva göra någon inställning eller annat trixande i mjukvaran sätter Zappiti NAS igång med att kopiera skivan till de interna hårddiskarna, addera filmen till din samling samt ser till att ladda ner associerat material. För att komma åt och se status för din NAS går vi in i Zappitis Video-applikation. Klickar vi fram menyn finns där till höger under ”Others” en undermeny som heter ”Zappiti NAS stats”. Här kan vi få en överblick av allt från lagringskapacitet till hälsostatus och drifttid.


Två extra moment


Om du köpt Zappiti NAS utan hårddiskar tillkommer två moment. Dels behöver du montera hårddiskarna i sina positioner (där man börjar fylla platserna från vänster) och dels behöver du kontakta Zappitis support ([email protected], och ange serienummer) för initiering av hårddiskarna. Supporten är väldigt snabb och efter mindre än 30 minuter (trots helgdag) fick vi meddelande om att allt var klart. För övrigt ingår 1års fri support när du köper Zappiti NAS. Detta inkluderar telefonsupport, uppdateringar och även remote support. Efter 1år kan du välja att förlänga supportavtalet och kan då själv välja omfattning. Mjukvaruuppdateringar ingår även om du inte skulle välja något supportpaket.

Rekommenderade hårddiskar


Om du använder egna hårddiskar rekommenderar Zappiti Western Digital RED eller RED PRO alternativt Seagate IronWolf eller IronWolf PRO. Ta gärna en titt i Zappiti Uservoice för att se rekommenderade alternativ där även ljudnivåerna specificeras. Möjligheten att montera 8x3.5” SATA hårddiskar bidrar till ett generöst lagringsutrymme för 1000-tals filmer eller TV-serier i högupplöst kvalité.

Att kopiera film


Vi börjar med att mata in Ford vs Ferrari i 4K UHD format och 39 minuter senare är allt fix färdigt för visning (inklusive nedladdning av metadata). Filmen upptar en storlek av cirka 60GB. Att tänka på är att större skivor med fler lager kan ta längre tid såväl som att mindre skivor (CD, DVD och Blu-ray) tar kortare tid. Under vår testperiod råkade vi inte ut för att Zappiti inte kunde identifiera skivan men det kan inträffa. Exempelvis om skivan är så ny att den inte detekteras. Detta åtgärdas i sådana fall med att vända sig till Zappitis support.

Inställningar i mediaspelaren


För att kunna spela upp filmen via Zappitis mediaspelare behöver sökvägen till Zappiti NAS anges. Detta görs i inställningsmenyn i Video-applikationen under ”Settings” där vi skrollar ner till ”Add a folder containing movies”. Väl inne i menyn får vi vänta en liten stund medan enheten söker av nätverket. Efter en kort tid bör ”ZAPPITINAS” dyka upp som ett alternativ i listan. Därefter kan vi lägga till de mappar vill ska vara accessbara, så som Movies, Music, Pictures med flera. Mediaspelaren kommer därefter att söka igenom alla filer och addera dessa till ditt bibliotek. Zappiti NAS gör en bit-för-bit perfekt kopiering av din skiva vilket innebär att du nu har en perfekt klon lagrad som ger dig access till alla menyer, ljudspår och extramaterial som finns på skivan. Rubb och stubb helt enkelt.

Samma trådade nätverk


För att garantera bild- och ljudprestanda rekommenderas att alla enheter är anslutna till ett trådat gigabit-nätverk och helst kommunicerar via samma nätverksswitch. Vi har testat att köra trådlöst och risken är överhängande för både bild- och ljudproblem vid 4K-uppspelning. Med Blu-ray och mkv-filer (eller annat material som är komprimerat) fungerade det bra och med ett riktigt snabbt meshat trådlöst kan det fungera även med 4K-material.

Zappiti Drive 4K HDR


Under vår testperiod hade vi tillgång till Zappiti Drive som är en fristående optisk läsare för 3990kr för att kopiera och backa upp dina media. Anslutning mot Zappiti NAS sker via USB och kan varmt rekommenderas för den som vill snabba på uppbackningsprocessen. Upp till totalt 4st läsare kan arbeta parallellt vilket betyder att 3st externa läsare kan anslutas. Precis som med den inbyggda läsaren matas skivan automatiskt ut när den är färdigkopierad och vi kan mata i nästa utan att behöva göra någonting extra.


Design


Att likna Zappiti NAS vid en PC-server ter sig rätt naturligt för det är egentligen vad det är. Förutom plats för 8st 3.5" hårddiskar finns en optisk läsare som klarar av DVDs, Blu-rays (2D & 3D), audio CDs och 4K UHD skivor.

Utseendemässigt skiljer den sig inte mycket från andra NAS-servers som finns på marknaden och även om det går att placera den i hemmabion eller i vardagsrummet kommer de allra flesta nog att välja att placera Zappiti NAS utom synhåll i något lämpligt dolt rum eller kabinett med nätverksuppkoppling. Detta av två anledningar - ljud och ljus. Dels har vi kylfläktar och de ljud dessa alstrar som kan inverka störande och dels är indikationslamporna ledbelysta. Access till NAS:en behövs egentligen inte mer än vid kopiering av film. Zappiti har valt att använda sig av Windows Server som operativsystem och det är även Windows Server som hanterar RAID-konfigurationen. Rakt ur kartong vid idrifttagning används RAID 5 om 3st diskar är installerade vilket är den optimala inställningen. Skulle du vilja addera fler diskar i efterhand är det inga problem men du måste ta kontakt med Zappitis support så de kan lägga till din nya disk till RAID-systemet.

Övriga anslutningar


Likt på vilken PC som helst så har Zappiti NAS en uppsjö anslutningar. Vi ett par USB 3.0 på baksidan och en på framsidan av samma standard. Dessa USB-portar används med fördel för att överföra information från andra diskar eller för att ansluta Zappiti Drive. I övrigt finner vi även en HDMI-utgång samt anslutning för tangentbord. Det finns egentligen inget behov av att ansluta vare sig HDMI eller tangentbord direkt mot Zappiti NAS då alla inställningar du kan göra är åtkomliga från Zappitis mediaspelare. Uppdateringar av mjukvaran i Zappiti NAS sker med automatik så länge du är ansluten mot internet.

Slutsatser


Zappiti NAS 4K HDR SE är fantastisk mediaserverlösning på flera sätt. Det enda som behövs är att koppla upp NAS:en mot nätverket och börja backa din skivsamling. Har du mediafiler sedan tidigare är det busenkelt att flytta filer (drag och släpp) med hjälp av en dator. Det är verkligen en plug-and-play lösning i sin rätta bemärkelse. Trots att det är en dyr lösning finns ett stort mervärde i allt från säkerhet till enkelhet.
Smakar det så kostar det brukar det heta vilket passar väl in. Vi får betala lika mycket eller mer jämfört med andra rena NAS-lösningar. Dock finns det ingen annan media-anpassad NAS-lösning på marknaden idag som fungerar rakt ur kartong utan en hel del handpåläggning och är lika enkel som Zappiti NAS.

Highlights


• Kan spegla i stort sätt vilken optisk skiva som helst: CD, DVD, Blu-ray eller UHD 4K
• Zappiti mjukvaran upprättar och identifierar ditt bibliotek med film- och media-omslag, extramaterial, filmbetyg med mera
• Stöder konfiguration i RAID vilket säkrar dina uppbackade filer på bästa möjliga sätt
• Robust bygd med hög finish
• Expanderbar lagring med 8st SATA-platser
• Ingen teknisk förkunskap kring NAS krävs
• Zappiti NAS kan även agera ROON-server


Zappiti NAS 4K HDR SE – Specifikationer


• Hårddiskplatser: 8 x hot-swap 3,5” SATA (ej inkluderade)
• Raid: 0, 1, 5 och JBOD (hårdvarubaserad RAID)
• Optisk läsare: UHD, Blu-ray, DVD, CD
• Nätverk: 10/100/1000 Mb/s LAN
• Vikt: 9 kg utan hårddiskar
• 316 x 208 x 285 mm (B x H x D)

337460



Skrivet av Mattias 2022-06-20


Visad 1.394 gånger