Din kundvagn är tom

Uppackningstest av AUSounds AU-XT ANC / AU-X ANC

bild till Uppackningstest av AUSounds AU-XT ANC / AU-X ANC

Chris lyssnar ofta på hörlurar i det tyngre segmentet och har ett kritiskt lyssningsöra, i denna artikel delar han med sig av sina ljudupplevelser av On-Ear hörlurarna från AUSounds.

Uppackning

Båda hörlurarna levereras i en kartong med ett fodral, USB-C laddningskabel, 3.5mm hörlurskabel, 6.3mm adapter samt en flygplans adapter. Det enda som skiljer är det något större fodralet med bärrem som medföljer den dyrare X-ANC modellen.

AU-XT ANC till vänster och AU-X-ANC till höger!



Komfort, ANC och knappar

Komfort
Båda hörlurarna har en riktigt bra komfort måste jag säga, speciellt den mindre XT-modellen som inte väger lika mycket vilket gör att dom knappt känns på huvudet. Hörlurskuddarna på bägge hörlurarna är riktigt bekväma där den dyrare XT-modellen har påtagligt större kuddar. Jag har ett rätt så stort huvud och behövde justera XT-modellen lite, däremot behövde jag inte alls justera in X-modellen vilket kanske ställer till problem för dom som har ett mindre huvud. Själva finishen är också mycket bra med en behandlad yta som ska motverka repor och dylikt, den dyrare har en lite lenare finish för att just touch-funktionen ska fungera bättre. Bägge hörlurarna känns stabila och stadiga, heller inte knackiga som brukar vara ett vanligt fenomen.

Active Noise Cancellation
Lika bra att gå in på ANC-funktionerna på dem båda, det som skiljer dem sinsemellan är att Planar-modellen har ett Monitor Mode vilket innebär att ljud utanför släpps igenom mer där den billigare modellen saknar denna funktion helt. Däremot så läcker det in lite mer ljud i XT kontra X, så inget jätte problem utan denna funktion. Finns också ett svagt sizzling som hörs lite vid ANC påslaget hos XT, medans X är helt utan detta ljud. Absolut inget som jag stör mig på vid musikuppspelning men värt att nämna.
Båda hörlurarna gör ett bra jobb gällande just ANC och föredrar absolut ljudmässigt att ha igång denna funktion då ljudet blir en aning fylligare samt ger lite mer närvaro. Monitor Mode på X låter självklart tunnare, utan ANC helt påslagen X/XT ger ett lite mer neutralare ljud men man tappar lite dynamik och basen blir inte lika fyllig.

Knappar / Touch-funktion
XT är försedd med vanliga knappar, samt ett av/på reglage för dess ANC. Dom vanliga knapparna kan justera volym, pausa eller byta låt. X har både knappar för av och på samt dess ANC, för att justera volym eller byta låt osv så är X-modellen försedd med en Touch-funktion på höger kåpa. Du drar helt enkelt ditt finger upp/ner eller höger/vänster, funktionen fungerade faktiskt bra men precis som många andra hörlurar med touch-funktion så får man räkna med lite fördröjning. Överlag så använde jag aldrig dessa kontroller utöver ANC då volymen och låtval sköts enkelt via mobilen.

Notis
Gällande ljudläckage så gör X-modellen ett bättre jobb på att kapsla in ljudet och låter därmed inte lika mycket utåt vilket är värt att anmärka på. Båda hörlurarna går även att vika, något som man måste göra om man vill få plats med dom i medföljande case. Hade önskat se huvudbandsskala på den dyrare som saknar detta helt.

Lite missvisande bild då XT-modellen är något mindre vilket inte riktigt syns här på denna bild, men lägg märke till dom större kuddarna hos planar-modellen.


Lätt att justera in huvudbandet! (XT-modellen)


Saknad huvudbandsskala på X-modellen, notera dock guldfärgade modelltexten.
Hade dock önskat att även AU-logon var i guld!



Ljudkvalitet

Lyssningen här blev rätt så ingående och bytte fram och tillbaka mellan den dynamiska hörluren kontra planar-modellen. XT är försedd med ett 40mm dynamiskt element tillverkat i grafen och X bygger på ett platt-element (Planar-magnetic). Kortfattat så spelar X med lite mer finess och detalj, diskanten låter också lite lenare, absolut mer korrekt och neutral i sin tonalitet. Jag föredrar ofta Planar-element faktiskt kontra dynamiska just för dom fina ljudegenskaperna som mer rymd/luft mellan instrumenten. Speciellt röster och instrument återges mycket bra hos X men XT klarar detta också mycket bra, XT spelar en aning råare är min uppfattning och inte lika naturligt som referensen.

Gällande basåtergivningen så skiljer det en hel del mellan dessa versioner, här kan jag säga att den billigare XT-modellen har en helt annan kropp och slagkraftighet i just basen där X ger en mer korrekt transparant bas. Vad man föredrar här är givetvis personligt, men uppskattar verkligen basen hos XT som gör att lyssningen blir riktigt rolig och man diggar helt enkelt den mäktiga basen som hörs och även känns. Nu ska jag även tillägga att varken X eller XT blivit inspelade ordentligt när jag lyssnade, här kan jag tänka mig att basen släpper lite mer på just Planar-modellen efter inspelning.

Själva tonaliteten hos båda hörlurarna är förvånansvärt välbalanserad, finns inget register som sticker ut (skulle möjligtvis vara basen då hos XT) och faktiskt en av dom bättre hörlurarna jag lyssnat på i sin prisklass. Det låter helt enkelt riktigt bra och kan absolut tänka mig ett par på resande fot eller i hemmet. AUSounds har helt enkelt lyckats med att hitta ett ljud som jag tror många kommer uppskatta som letar efter bra trådlösa hörlurar utan krusiduller.

Volymen är hos båda tillräckligt hög, däremot har dom lagt in en spärr hos XT då ca 65% volym via mobilen är max och ju högre man höjer via sin mobil så håller sig volymen identisk oavsett om reglaget är på 100%. Är inget som jag stör mig på men känns lite märkligt. Hade man kunnat spela högre så skulle nog 40mm elementet börja ge ifrån sig distorsion. På X så är 100% volym korrekt och maxvolym.

XT-ANC med endast knappar utan touch-funktionen.


X-ANC med knappar och touch på högerkåpan. Finns även NFC här.



Rekommendationer

Söker du efter hörlurar som har en stark och djup basåtergivning så ska du välja XT-modellen, är du mer ute efter en High-End hörlur så väljer du X-modellen med planar-magnetic elementen. Båda hörlurarna fungerar utmärkt på resande fot och har en bra ANC-funktion samt en mycket bra batteritid.

 

Sammanfattning av testet

XT ger en suverän basprestanda och X har ett mer transparant Hi-Fi ljud. Vad man föredrar är upp till användaren men kan varmt rekommendera båda!



Skrivet av Chris 2021-08-09


Visad 1.795 gånger