Din kundvagn är tom

Test vid uppackning av Krell Solo 575 XD

bild till Test vid uppackning av Krell Solo 575 XD

Vår medarbetare Chris testar Krells tyngsta Class-A monoblock, nämligen Krell Solo 575 XD. Precis som namnet antyder så pratar vi om hela 575 Watt per kanal i 8 Ohm!

Uppackning och kvalitetsintryck

Till att börja med så ligger monoblocken rejält paketerade med ordentlig dämpmaterial i skum. Byggkvaliteten precis som hos K300i är i högsta klass, allt från den brutala fronten till terminalera på baksidan och hela chassit i sig andas kvalitet. Till stegen så medföljer det en rejäl 16 amperes strömkablar samt 12 volts trigger och en startguide. På baksidan av monoblocken hittar vi fina WBT-terminaler för högtalare, balanserad XLR-ingång samt obalanserad RCA-ingång. Ethernet-ingång, 12-v trigger samt den patenterade Krell CAST-ingången. Baksidan är även bestyckad med fyra stycken fläktar.



Obs! Våra exemplar har äldre version av WBT-terminalerna.



Ljudmässiga intryck

Jag har tidigare testat den integrerade K300i Digital och var lyrisk över dess ljudprestanda, allt från hur bra kontroll den har i framförallt basregionen men också hur transparent och detaljrikt den låter men samtidigt låta engagerande och ge bra hjärta. Det är med stor glädje jag får testa deras tyngsta monoblock Solo 575 XD. I detta test så har vi också valt att använda deras försteg Illusion med separat nätdel samt Vanguard som DAC/Streamer.

Monoblocken har en respektabel vikt på hela 31.8kg stycket tack vare Krell iBias-tekniken, så inte blytungt som äldre passiva Class-A slutsteg med större kylflänsar. Förvånansvärt enkelt att montera dessa helt själv faktiskt, men jag rekommenderar två personer hur som helst vid montering. I detta test så kommer jag beskriva lite av skillnaderna kontra deras billigare K300i, det blir ju dock lite orättvist i och med separat försteg och DAC som användes istället för en allt i ett lösning som K300i Digital så ha det åtanke vid detta test.



Okej, då kör vi den roligare biten! :) Hur låter dessa brutala monoblock? Svårt att beskriva då effektförstärkare ska ge en så ofärgad och trovärdig presentation av musiken som möjligt men alla tillverkare har ju sina egna filosofer och ljudkaraktärer. Krell är ju kända för sin trevliga musikaliska karaktär med sanslöst bra kontroll och vilja. Om vi börjar med basen så är den flera snäpp upp kontra K300i, nu är det mer en slägga faktiskt med otroligt bra textur och mikrodynamik. Inte att basen i K300i är dålig, långt ifrån, men dessa monoblock ger helt klart en mycket mer explosiv basåtergivning när det krävs och kan samtidigt vara lugn och sansad vid behov. Det går att spela fruktansvärt högt utan ansträngning här, finns gott om reserver (headroom) med andra ord med sina 575 Watt per kanal i 8 Ohm.

Går vi till röster så har vi även här en bättre vitalitet och intimitet, diskanten låter också mer högupplöst och med bättre finess och rymd. Överlag upplever jag monoblocken ihop med Illusion Pre och Vanguard DAC:en som lite mörkare ljudmässigt kontra K300i, där K300i målar upp en aning mer ”ljusare energisk” presentation. Hela kombon med Illusion / Vanguard låter både större och mer organiskt, mer trovärdigt och med bättre kraft och kontroll samtidigt som den är lugn och en smula varm i sin karaktär. Själva ljudbilden får också mer 3D-perspektiv, lättare att peka ut vad som händer i ljudbilden där man hör instrumentens placering. Helt enkelt mer holografi och pin-point här kontra K300i.

Signalen från försteget kopplas via Krell CAST, något som är patenterat där man behåller signal och ström i samma volt-domän. Jag har även testat med dyrare Ecosse XLR-kablar men tycker Krell CAST låter bäst faktiskt. Krells iBias-teknik bygger på samma grund som K300i, där den kan mäta högtalarens impedans/fas-skiftningar i realtid och anpassa sin uteffekt efter vad som krävs. Detta gör att Krell Solo 575 XD aldrig blir varma, vid en längre lyssnings-session på högre volym så är dom mest ljumna faktiskt. Med passiv Class-A teknik så förlorar man över 80% i värme vilket inte är fallet här i och med iBias-tekniken.



Då monoblocken likt många andra Krell-produkter har nätverk, kan man gå in via sin telefon, surfplatta eller dator och se statusen på dessa i realtid. Allt från firmware-version till hur varma dom är, fläkthastighet, strömförbrukning samt om något eventuellt fel uppstår. Skulle något hända så kan en error-log skickas direkt till sin mailadress, där Krell också kan se vad som hänt, eller oss som återförsäljare om man lägger in respektive mailadresser. Betryggande med andra ord!
Vid detta test så valde jag att köra med högtalarna Triangle Magellan Quatuor V2, en fransk högtalare som dippar ner till hela 3 Ohm som lägst. Krell K300i driver dessa pjäser utan bekymmer, men med denna Krell kombination så spelar högtalarna i en annan division. Inte så konstigt med tanke på att prislappen här är sex gånger mer kontra den integrerade. Finns ju inga genvägar till det perfekta ljudet som man säger!

Nackdelar

Finns inte så mycket att anmärka på här faktiskt, skulle vara när jag körde knacktestet på topp-plattan som inte riktigt håller den kvalitet jag förväntade mig för dessa pengar. En annan notis skulle vara deras displayer där jag tycker K300i har en snyggare och trevligare display. Ett svagt ”surrande” kommer via fläktarna bakifrån vid påslag av slutstegen, men absolut inget man kommer märka av eller störa sig på i sweetspot kan jag intyga.

 

Sammanfattning av testet

Är du en brinnande audiofil och älskar välljud så har du hittat rätt, svårt att inte älska Krells ljudkaraktär faktiskt! Dessa monoblock klarar av att driva i princip vad som helst i högtalarväg och lite mer därtill. För dessa pengar förväntar man sig högsta möjliga ljudkvalitet, det får du och kan lägga ”slutstegsbiten” åt sidan resten av livet (finns ju självklart ännu mer påkostade produkter, men då får man gå upp rejält i prisklass). Solo 575 XD är High-End monoblock i absoluta referens-klassen, också det bästa jag hört bland vårt sortiment av tyngre förstärkare/slutsteg utan minsta tvivel.



Skrivet av Chris 2020-03-30


Visad 1.733 gånger