Din kundvagn är tom

Test vid uppackning av Emotiva XMC-2

bild till Test vid uppackning av Emotiva XMC-2

Emotiva har sedan tidigare två 16-kanals hembioprocessorer i referensklass, RMC-1 och RMC-1L. Nu har vi testat den lite enklare XMC-2 som erbjuds som ett billigare alternativ till de två referensmaskinerna. Vår medarbetare Chris i Sundbybergsbutiken tar ett titt och lyssning på Emotiva XMC-2 som är en efterlängtad ersättare till den otroligt populära XMC-1 som inte tillverkas längre.

Uppackning

Som vanligt när det gäller Emotiva kommer produkterna väl emballerade med dubbla kartonger och ordentligt med skyddande material runt om själva processorn. Som en extra läcker detalj ligger dessutom processorn i en fin tygpåse för att skydda den mot repor när den lyfts ur kartongen. Förutom själva processorn ingår strömkabel, en gedigen fjärrkontroll i metall, manual, kalibreringsmikrofon, certifikat, triggerkabel samt en FM-antenn.



Kvalitetsintryck

Byggkvalitet

Byggkvaliteten är gedigen och robust precis som hos den övriga elektroniken från Emotiva. Prioriteten hos Emotiva är vad som sitter i apparaterna och chassit konstrueras för att vara så funktionellt som möjligt utan en massa fördyrande detaljer, allt för att kunna erbjuda högsta möjliga kvalitet till bästa pris. Knackar man på aluminiumfronten så är det på samma höga nivå som övriga slutsteg/försteg från bolaget.

Lätt att komma igång

På baksidan är allting tydligt uppmärkt, allt känns enkelt och lättbegripligt. Koppla in din HDMI-källa till valfri port och anslut ditt/dina slutsteg via de balanserade XLR-utgångarna. Till displaysidan kopplas givetvis HDMI-signal och gränssnittet, den så kallade OSD:n (On Screen Display) , är sparsmakad men lätt att förstå. Man stegar i menyerna via pilnavigeringen, antingen på frontknapparna eller via fjärrkontrollen. Det finns såklart finare OSD-menyer från andra tillverkare men Emotiva har valt en mer sparsmakad och lättöverskådlig grafik så att säga.



Fördelar/Nackdelar

XMC-2 har en enradig display, likadan som på RMC-1L, istället för dubbla som på storebror RMC-1. Samma information går att visa via några enkla knapptryckningar i menyn om man önskar se HDMI-källa / ljudkälla samt vad som skickas ut. Vid första påslag anmärkte jag på att den tar rätt lång tid att starta, detta beror på HDMI-kortet men det går att korta ner starttiden om man låter HDMI-kortet vara igång trots standby. Efter några knapptryckningar så prövade jag igen och starttiden är betydligt snabbare, den drar dock givetvis lite mer ström i standby då.



Displayen har en tydlig blå text, detsamma gäller volymkontrollen som lyser blått. För den som inte vill att den ska lysa så går den att stänga av eller sänka belysningen. Personligen gillar jag att byta informationen i displayen till att endast visa vilket ljudformat som spelas, ger ett mer stilrent utseende. Trycker man sedan på ”info”-knappen på fjärrkontrollen så kommer ingångsval samt vad man får ut för ljud/bild signal visas en kortare stund.



Ljudkvalitet

Nu går vi vidare till den roligaste biten, nämligen ljudkvaliteten! Först tänkte jag dock gå igenom lite skillnader på XMC-2 kontra storebröderna i RMC-serien. XMC-2 bygger på samma plattform som RMC-modellerna men här använder man fullt balanserade DAC-chip för endast front/center och subwoofer, medans RMC har dual-mono DAC på samtliga utgångar. Referensen RMC-1 har även expansionsplatser för framtida uppgraderingar, något både RMC-L och XMC-2 saknar.

Är man ute efter det bästa och vill nyttja en fullt balanserad konstruktion i hela signalkedjan till slutstegen så får man gå upp till RMC-modellerna. Är det hörbart då kan man ju fråga sig? Jag har lyssnat fletalet gånger på RMC-1 och till en början kanske man inte märker av att surroundkanalerna samt höjdkanalerna låter lika ”balanserat” som RMC, men det är faktiskt en skillnad rent ljudmässigt, dock väldigt subtil. Helst ska man också använda sig av slutsteg som har balanserade ingångar och gärna internt fullt balanserade som Emotivas slutsteg i DR-serien för att nyttja RMC fullt ut, men det är inget måste.

Ljudmässigt så presterar XMC-2 precis som RMC-1/1L otroligt bra för seriösa bioanläggningar, jag tror de flesta kommer nöja sig med balanserade DAC:ar på endast de tre frontkanalerna och subwoofern här faktiskt. Samma SHARC-DSP sitter i med AKM4490 DAC för front/sub som opererar i äkta dual-mono, medans resterande utgångar körs med stereo-DAC. HDMI-kortet är från Panasonic och identiskt som storebröderna med sin snabba videoswitchning och stödjer 4K/60Hz (4:4:4 Chroma) inklusive HDR / Dolby Vision.

Precis som storebröderna i RMC-serien målar XMC-2 upp en stor ljudbubbla med otroligt bra precision, bra närvaro känsla samt detaljrikedom med bra svärta. Jag valde att manuellt kalibrera denna, så har tyvärr inte testat ännu med Dirac Live-kalibreringen.

En klassiker till film som jag sett och lyssnat på lite för många gånger är Mad Max: Fury Road (inte första filmen alltså). Speciellt de första minuterna samt den klassiska tatueringsscenen där man verkligen hör nålspetsen i skinnet på Tom Hardy, eller kedjorna som klingar med stor trovärdighet. Max tar sig loss och nu blir det mer action, alla små viskningar och röster med diverse skrik i bakgrunden mejslas ut tydligt och distinkt. Basen har också bra fundament och textur.

Kringutrustning, högtalare och slutsteg

Högtalarna som användes vid detta test är från märket ICE (Immersive Cinema Experience) som vi för ett tag sedan tog in i vårt sortiment. De lite större högtalarna ICE S8.1 kördes som fronthögtalare medans M&K Sound S150-T tripoler fick agera surround. Subwoofer fick bli den brutala SVS PC-4000 och Atmos-kanalerna spelades upp via våra inbyggda, lite enklare, Speakercraft. Kraften till högtalarna fick Emotivas slutsteg XPA Gen3 11-kanal 3.4s ta hand om.



 

Sammanfattning av testet

Framförallt rekommenderar jag XMC-2 till det dedikerade biorummet men den fungerar minst lika bra till vardagsrum för både film och musik. Söker du efter en 16-kanalig processor till vettiga pengar så är XMC-2 en fullträff i både prestanda och ljudkvalitet. För att nyttja den fullt ut rekommenderar jag att man använder sig av slutsteg i semi- eller fullt balanserad konstruktion, framförallt till front- och centerkanalerna. /Chris



Skrivet av Erikwelin 2020-03-27


Visad 2.474 gånger