Din kundvagn är tom

Test vid uppackning av JBL Synthesis HDI-1600

bild till Test vid uppackning av JBL Synthesis HDI-1600

Amerikanska JBL har gjort sig kända för att leverera fantastiskt ljud och verklighetstrogen upplösning och används både i studios och biografer. Nu är den nya HDI-serien släppt vilket är första gången sen den äldre 500 serien kom ut 2012. Den nya serien tillhör även det finare segmentet som heter Synthesis där en av världens bästa högtalare finns: JBL Synthesis DD67000 för knappa miljonen.

Vår kollega Gustav i Sundbybergsbutiken tar sig an stativhögtalaren i serien, JBL Synthesis HDI-1600!

JBL Synthesis HDI

Arkitekturen i HDI serien är helt omarbetad med woofers och mid-bas element på HDI-serien. Baselementen har gjutna aluminiumkorgar och Advanced Aluminium Matrix koner som har den perfekta kombinationen av låg massa och hög styvhet. För att säkerställa högsta möjliga effekt samtidigt som de upprätthåller låg distorsion har JBL tagit fram en hel del teknik i dessa element, inklusive 1.5-tums långtslående talspolar, banbrytande symmetrisk "fältmotordesign", flödesstabiliseringsringar och omslutningar av koppar. Kompressionsdrivern 2410H-2 har ärvt mycket av tekniken från JBL:s professionella D2-serie av element.

De två golvmodellerna och centerhögtalaren är alla i 2.5-vägs konstruktion och hela serien har bakåtriktade, datoroptimerade portar för bästa möjliga basprestanda. Stativhögtalaren JBL Synthesis HDI-1600 som vi testar här är en 2-vägs konstruktion med 6.5 tums baslement och kompressionsdrivern 2410H-2. De mjukt rundade, internt avstängda kabinetten, är konstruerade av 0.75-tums MDF och finns i flera läckra färgval i högglanslack eller träfanér: svart högglanslack, matt valnötsfanér och mattgrå ekfanér.



Uppackning

När det kommer nya prylar till butiken, och speciellt då från företag som JBL Synthesis, känns det som julafton varje gång. Vi plockar ner ett par från lagerhyllan för en mer grundlig inspektion. Högtalarna kommer i en ganska diskret kartong och ligger väl emballerade med gott om skyddande material runt om. Inuti lådan ligger en manual samt ett par skyddshandskar, vita såklart à la Michael Jackson.


Det första man slås av är att de väger mer än vad man tror vilket ger ett grymt bra kvalitetsintryck. Allt från kontakterna på baksidan, waveguidens utformning, lådans konstruktion till finishen håller absolut toppklass!

Men... hur låter dom då?

Trots att inte vara speciellt stor så kan denna stativhögtalare leverera även djupbas som inte ens finns i vissa större golvare. Med ett fantastiskt upplöst ljud, med mycket detaljer som annars kan försvinna, så kommer du in i musiken och blir hänförd av alla instruments placering och att rösten är som att du sitter framför artisten och lyssnar.

För pengarna är det en svårslagen högtalare, dock så märks det att den behöver kraft för att blomma ut. Jag började med att testa med en Yamaha R-N803 men det kändes som högtalaren hade mer att ge så jag kopplade in en Arcam SA30 med 2 x 120 watt uteffekt som har Klass A drivning i botten. Då släppte det i basen... den blev mer kontrollerad, djupare och snärtigare samt att diskanten inte lät lika ansträngd.

Efter detta resultat så var jag tvungen att testa högtalarna med Krell K-300i Digital som känner av exakt vad högtalaren behöver under hela låten, där lyftes ljudet ytterligare ett steg. Kontentan av detta är att man trots det relativt låga priset ska behandla den som en High-End högtalare när det gäller kringutrustning.

Rekommendationer

Jag kan varmt rekommendera JBL Synthesis HD-1600 för den som inte har plats med golvhögtalare eller vill få ett luftigare intryck i rummet. HDI-1600 är en lättplacerad stativhögtalare som funkar lika bra till vardagsrummet som i en bio. De övriga modellerna i HDI-serien hittar du här!

 

Sammanfattning av testet

JBL Synthesis HDI-1600 är en väldigt välbyggd högtalare med underbar finish och ett härligt dynamiskt ljud, allt från den djupa basen till den högupplösta diskanten. Glöm inte att matcha högtalarna med bra elektronik, det förtjänar dom! Efter att ha hört dessa blir man väldigt intresserad av vad golvarna i serien kan prestera, vi hoppas återkomma inom kort med ett test av dessa. Tack för ordet! /Gustav



Skrivet av Erikwelin 2020-03-05


Visad 2.606 gånger