Din kundvagn är tom

Uppackningstest Arcam SA30

bild till Uppackningstest Arcam SA30

Vi har väntat på Arcams mest potenta 2-kanalare och nu är den äntligen här!

Uppackning

Det finns inte många riktigt bra förstärkare med inbyggd streaming och digitala funktioner på marknaden, speciellt inte om man inte vill ruinera sig. Vi har tidigare testat Krells K300i som vi blev mycket imponerade av och nu är det dags för Arcam SA30. Enligt Arcam så är det den kraftigaste stereoförstärkaren som de har gjort med Klass G-teknik så förväntningarna är minst sagt höga.

Arcam har valt att integrera alla funktioner och SA30 känns väldigt komplett med Chromecast audio, Dirac-kalibrering, phono-ingång för MM/MC, Roon, Airplay 2, digitala ingångar samt ARC för TV ljud. Listan är minst sagt lång.

Det känns lite som att få en hård julklapp på julafton när jag tar fram lådan och vet att jag är en av de första i Sverige som får testa denna leksak.




Kvalitetsintryck

Som vanligt när det gäller Arcam så är byggkvalitén oklanderlig. Jag får den där gedigna känslan av någonting exklusivt men inte skrytsamt när jag öppnar lådan och lyfter ur förstärkaren. SA30 är något högre än lillebror SA20 men den tar definitivt inte upp så mycket plats. Det är uppfriskande med en diskret display i blå text, detta i kontrast mot andra märken som tror att förstärkaren skall lysa som en diskokula. Du kan även dimma bort ljuset på displayen om man så vill.

I lådan med tillbehör ligger en fjärrkontroll, strömkabel, antenn för WiFi och mikrofon för Dirac-kalibreringen. De tidigare små mikrofonerna som Arcam skickade med var inget att hurra för men denna är avlång och passar i ett mikrofonstativ om man vill det. Bra där Arcam!

Inkopplingen är sömlös, jag ansluter med nätverkskabel och förstärkaren får IP-tilldelning direkt. I mitt fall så har jag fått ett tidigt exemplar och måste uppdatera mjukvaran på instruktion från leverantören. Det går dock mycket smidigt via webbläsare på datorn. Jag slår bara in IP-adressen för Arcam och följer enkla instruktioner.

Jag kopplar in ett par Triangle Signature Delta, ett par högtalare med ett pris på cirka 50 tusen, vilka känns som en lämplig nivå i förhållande till denna förstärkare. Dessutom är jag redan bekant med ljudet då jag har hört dem tidigare på ett stort antal andra förstärkare. Jag kopplar upp mig med appen mconnect LITE för att streama till SA30 och direkt hittar den förstärkaren via uPnP-protokollet. Ljudet är förtrollande. Jag trodde inte att Arcam kunde överträffa mina höga förväntningar men de har det gjort. Den renhet i ljudet som Arcam kan leverera är svår att konkurrera med. Rakt upp ur lådan så låter denna bättre än många flera gånger så dyra förstärkare. Och då är den inte ens kalibrerad med Dirac ännu! Allt sitter där det skall, basen, röster, toppar, allt låter bra. Detta kombinerat med alla inkopplingsmöjligheter ger ett starkt habegär.




Fördelar/Nackdelar

Fördelar

+ Ljudkvalitet
+ Pris
+ Dirac rumskalibrering
+ Diskret med exklusiv känsla
+ Inkopplingsmöjligheter - Phono, Digitala ingångar, ARC m.m.
+ Streaming
+ Roon Endpoint
+ Kan användas som slutsteg i kombination med en A/V-receiver

Nackdelar

- Dirac är inte släppt för denna ännu per dagens datum (2020-02-11)
- Inget mer som jag kan komma på





Rekommendationer

Jag har testat denna förstärkare med Triangles högtalare som den passar mycket bra med. Jag hör detaljer som inte framträder med många andra förstärkare utan att ljudet för den delen blir på något sätt ansträngt. En mycket bra förstärkare till de flesta högtalare om man gillar ett korrekt bra ljud. Bäst skulle förstärkaren må utav högtalare i prisklasserna mellan 20 – 50 tusen.

 

Sammanfattning av testet

En förstärkare med otroligt bred funktionalitet och många inkopplingsmöjligheter. Ljudet är helt klockrent i mina öron men det skall bli spännande att se om Dirac kan ta det steget längre.



Skrivet av Johannes 2020-02-11


Visad 3.950 gånger