Din kundvagn är tom

Uppackningstest Naim Mu-so QB 2nd Generation

bild till Uppackningstest Naim Mu-so QB 2nd Generation

Naim är en engelsk tillverkare av HiFi-produkter i den tyngre skolan som även insett behovet av lite mer livsstilsorienterade produkter för att nå en bredare kundkrets som sätter ljudkvalitet och design som prioritet när de inhandlar sin elektronik. Vi testar nya Mu-so QB 2nd Generation i butiken.

Uppackning och första intryck

Naim Mu-so QB 2nd Gen är som namnet antyder andra generationen av denna magiska lilla kubformade högtalare. Jag minns så väl när leverantören var på besök och demonstrerade första generationen av denna och det större syskonet Mu-so. Materialval och designen andades lyx och ljudet skall vi inte prata om, helt makalöst! Då produkterna kom från en tillverkare som gjort sig kända för att tillverka rätt dyrbar och exklusiv HiFi förväntade man sig en prislapp därefter även på dessa och ack så man bedrog sig. Visst, den kostar en slant mer än en Sonos Play 5 eller motsvarande från nån annan tillverkare men oj vilken skillnad det är. Nog pratat om minnen, nu fokuserar vi på den helt uppgraderade och förbättrade Mu-so QB 2nd Generation.

Mu-so QB 2nd Generation kommer i en ganska anonym brun låda, kan tänka mig detta är för att minska stöldrisken. Inuti den fula bruna lådan hittar vi en betydligt snyggare kartong med ett praktiskt bärhandtag. På toppen inuti kartongen ligger en kortfattad manual och de enda tillbehör som medföljer är en strömkabel och fjärrkontroll, som förresten är en nyhet för årets modell. Själva QB:n ligger väl skyddad i formskuren frigolit med en extra skyddande påse omkring sig.Kvalitetsintryck och installation

Jag blir lika glad när jag packar upp denna som när jag fick se den första generationen, samma härliga kvalitetskänsla och mer därtill när man tittar närmre på tygfronten. Den gamla generationens tyg var svart men i 2nd Generation har man valt ett tyg i två toner, svart och grått, vilket ger ett större djup och en mer lyxig feeling. Det går förresten att köpa till fronter i andra färger, dessa säljs som tillbehör. Den borstade aluminiumen kontrasterar snyggt mot tyget och den belysta multifunktionsratten på ovansidan blir liksom grädden på moset, snyggt som bara den Naim!

Installationen går busenkelt! Jag laddar ner den uppdaterade Appen från Naim som hjälper mig igenom installationen. Här finns egentligen inget behov av att läsa i manualen, allting görs steg för steg i appen. Starta appen, koppla in strömmen till din QB, klicka på ”+”-tecknet i appen för att lägga till en ny produkt, välj typen av produkt, välj ditt nätverk och ange dina inloggningsuppgifter så är du klar å köra.Fördelar/Nackdelar

Själva plattformen som Mu-so QB 2nd Generationen bygger på kommer från den betydligt dyrare Naim ND555, en renodlad streamer för 170.000:- !!! Som tidigare hittar vi Tidal, Spotify, DLNA, internetradio och Bluetooth-stöd samt den glädjande nyheten att Mu-so QB 2nd Gen är ROON Ready. En efterlängtad produkt för de som vill ha en högpresterande kompaktenhet med ROON-kompabilitet. QB 2nd Gen kan även användas tillsammans med andra Naim-kompatibla produkter i en multiroomlösning.

Men, hur låter den då?


Naims ingenjörer har jobbat hårt för att få en redan grymt bra produkt att bli ännu bättre. I samarbete med franska Focal har man tagit fram nya element, en mycket snabbare DSP använd och streamingplattformen är densamma som i den avsevärt mycket dyrare Naim ND555, bara för att nämna något. QB 2nd Gen imponerar nåt enormt med sin ljudkvalitet från detta lilla format. Basen återges med kraft och kontroll och gräver djupare än någonsin. Mellanregistret är öppnare och mer detaljrikt och diskanten förmedlar de högsta frekvenserna utan att bli påfrestande.

Det jag saknar är en lite bättre stereoseparation men med tanke på det lilla formatet är det fortfarande väldigt bra. Tyvärr saknar QB 2nd Gen möjligheten att kopplas ihop med ytterligare en QB för en dedikerad vänster- högerhögtalare.

Utöver det omfattande streamingstödet finns även det även en optisk ingång för inkoppling av olika externa källor som TV-apparater, CD-spelare, digitalboxar. Det finns även en 3.5 mm analog ljudingång samt en USB-ingång som hanterar USB-stickor eller större minnen med lagrad musik på.
Rekommendationer

Jag kan varmt rekommendera Naim Mu-so QB 2nd Gen för den som söker en kompakt och snygg streaminghögtalare utan att göra avkall på ljudkvalitén. Med en lättanvänd app och kompabilitet med andra Naim och ROON Ready-produkter är den ett givet val för finsmakaren.

 

Sammanfattning av testet

Naim har gjort det igen! En bra produkt har blivit ännu bättre med en finputsning av både design och ljudkvalité som både syns och hörs! Jag är rätt övertygad om att denna lilla magiska ljudkub kommer belönas med EISA Awards 2020-2021!Skrivet av Erikwelin 2019-10-08


Visad 4.798 gånger