Din kundvagn är tom

Emotiva XPA-slutsteg testat av Chris

bild till Emotiva XPA-slutsteg testat av Chris

Vi packar upp ett flerkanals-steg från Emotiva, nämligen den omåttligt populära XPA-7 Gen 3. Emotiva är välkända världen över för deras välljudande slutsteg men bygger även högtalare och övrig ljudutrustning. I detta test fokuserar vi endast på slutsteget.

Uppackning

För att få bättre drivning till våra M&K 950-högtalare i vår butik i Sundbyberg har vi valt att koppla till detta 7-kanaliga slutsteg från Emotiva.

Till en början så är slutsteget rejält packat med både en yttre kartong och en inre kartong, trevligt tycker vi och dessutom får man med ett certifikat där både signering och personen i sig monterat ihop denna skapelse i Tennessee USA. Väl förpackat med skumgummi och skyddspåse med den trevliga loggan. Medföljer gör även manual/certifikat samt strömkabel och även 3.5mm 12-volt trigger-kabel.

XPA gen3 är både stilrent och ger ett kraftfullt intryck



Kvalitetsintryck

Till en början så blir man förvånad över hur mycket XPA-7 väger trots avsaknaden av traditionell förstärkare topologi. Kikar man in lite ovanifrån chassit så finns ingen vanlig transformator, istället används en switchad nätdel (Klass-H). Hela bygget känns robust och rejält, XPA-7 väger in på hela 24Kg och står stadigt på sina gummifötter.

Baksidan är mycket enkel att förstå, vipp-brytare för obalanserad RCA eller för balanserad XLR-koppling. Både trigger in samt utgång. Rejäla terminaler som tar både spadar eller bananer utöver skalad kabel.

XPA Gen3 är modulärt uppbyggd, här med 7 st monomoduler



Fördelar/Nackdelar

Största fördelen som jag ser det är värmeutvecklingen, här finns inga stora kylflänsar eller fläktar som dras igång vid tung belastning. Istället sitter varje slutstegsmodul på sitt egna kylblock i aluminium. Med andra ord kan du räkna med en rätt ljummen låda i drift, perfekt att ställa in i en mediabänk utan att steget ska bli överhettat alltså.

XPA-7 driver våra 3st M&K Sound MP950 högtalare samt surroundkanalerna SUR95T utöver ett par större 8-tums Atmos takhögtalare från Monitor Audio.

Men ljudet då?
Ja, det första personliga intrycket skulle jag säga är lugnet och kontrollen som infinner sig. M&K högtalarna får verkligen spela som dem tänkt, det låter detaljrikt precis som vi är vana vid när vi pratar M&K´s högtalare. Varje detalj mejslas ut med bra kling, känns som det går att spela hur högt som helst så headroom och dynamiska egenskaper finns det gott om. Med för dålig elektronik så kan det ofta bli lite diffust och spretigt hårt i toppen. XPA7 målar upp ljudbilden med både lugn och finess med råstyrka när det behövs. Transientsvaret är blixtsnabbt måste jag säga, här finns det med andra ord en bra dämpfaktor, vi höjer volymen och spelar lite korta klipp från nya DTS:X skivan. Just en scen med flertalet åskmuller fyller butiken, smilbanden infinner sig direkt och man vill bara öka volymen.

Den huvudsakliga uppgiften är ju att få högtalarna att spela som dem tänkt, vilket Emotiva steget bidrar med. Här tycker jag inte det direkt finns en ”egenklang”, den är mer åt det neutrala hållet med en kraft som får många andra steg att skämmas och krypa till korset i prisklassen. XPA-steget levererar helt enkelt som utlovat, observera att Emotiva specar sina förstärkare efter FTC-klass, så det är kontinuerlig drift vi pratar om här i hela frekvensregistret med låg THD. Inga Kalle-Anka mätningar med andra ord!

Söker man efter ett än bättre slutsteg så får man kika över på Emotiva´s dyrare DR-serie.


Effektiv drift ger små förluster som omvandlas till värme



Rekommendationer

XPA-7 är ett slutsteg som verkligen passar bra för filmupplevelser, i detta test så var det mer film fokus utöver musik men jag har även lyssnat på XPA-2 steget som ger samma grundkaraktär och kraft som XPA-7 ger i 2-kanalsdrift. En enklare summering, kraft, kontroll och finess. Söker man efter ett ännu mer delikat ljud för musik så får man nog öppna plånboken mycket mer skulle jag säga. Fördelen med XPA-serien är att kraftresurserna förs till de steg som används, så spelar du stereoljud presterar XPA-7 precis lika bra som XPA-2.

Även för små högtalare adderar steget extra ljudkvalitet



 

Sammanfattning av testet

Sammanfattningsvis så är XPA-serien trots dess placering i mellanprisklassen ett flexibelt slutsteg som levererar klart över prisnivån. Det har fått väldigt mycket beröm i de tester som branschpressen gjort och vi kan inte annat än att instämma i hyllningarna. Tryggheten i att kunna använda samma chassie redan från 2 kanaler och sedan ha möjlighet att uppgradera genom att addera flera moduler är en extra bonus. Återigen, kraft, kontroll och finess är det som XPA gen3 kommer leverera till de som väljer att investera i detta kraftpaket.



Skrivet av Chris 2019-06-20


Visad 4.334 gånger