Din kundvagn är tom

Uppackningstest Xiaomi laserprojektor

bild till Uppackningstest Xiaomi laserprojektor

Kinesiska Xiaomi har verkligen satt sitt namn på kartan även utanför Kina med denna Multifunktionella kortskjutande laserprojektor. Nu kan alla få upp till 150 tums bio hemma i vardagsrummet utan att montera upp en stor klump i taket och mörklägga rummet. Frågan är hur bra är den egentligen? Johannes har testat den.

Uppackning

Just nu får vi in mycket frågor om denna Ultra short throw laserprojektor som är ensam i sin prisklass, så vi har valt att testa den själva i butik. Det medföljer manual på engelska, rengöringsduk, fjärrkontroll och strömkabel. Detta är standard vad som brukar följa med en projektor. Vi har fått information om att det tidigare bara följde med manual på Kinesiska men det är tydligen numera anpassat för den Europeiska marknaden.

Tydlig och bra paketering



Kvalitetsintryck

Kvaliteten upplevs som bra. Chassit är av hårdplast men den känns stabil och upplevs som ett seriöst bygge för sin prisklass. Anslutningen via HDMI är sömlös och fungerar direkt när vi slår på projektorn. Installationen består till största del av att få bilden att bil uniform på väggen och det är inte helt självklart att den blir det på första försöket. Till hjälp så finns det två reglage på sidan av bilden för justering av projektorns fötter. Finjustering av hörnen kan sen göras via keystone reglage i installationsmjukvaran. Lensshift reglagen brukar vi inte hitta på billigare ultra short throw projektorer och man märker att detta är en produkt som är gjord för slutkonsument. Viktigt att tänka på är att väggen eller duken som man projicerar på måste vara helt slät då ljuset projiceras rakt underifrån för att undvika att bilden blir vågig.

Gott om anslutningar. Lägg märke till både analog och digital ljudutgång om man koppla till extern anläggning



Fördelar/Nackdelar

En allt i ett lösning med ljudanläggning, ljusstark projektor och mediaspelare, vad mer kan man behöva? Projektorn är extremt ljusstark och släpper igenom förvånansvärt lite ljus i de mörka partierna. Ljudnivån är inte alls så hög som på många andra liknande projektorer. Lasern håller enligt specifikationer i upp till hela 25000 timmar så de flesta kommer aldrig att köra slut på den. Den inbyggda mediaspelaren med Android fungerar sömlöst och du kan till och med casta mot den. Att kunna ställa projektorn på mediabänken och slippa långa kablar är otroligt smidigt med hög waf faktor.

Digital keystone-korrigering



+ Hög ljustyrka
+ Allt i ett lösning med ljudanläggning, mediaspelare och projektor
+ Tyst
+ Stor bild på kort avstånd
+ Waf faktorn

Man märker att denna projektorn använder sig av DLP teknik och det är en hel del regnbågseffekter. Många är inte känsliga för detta men för andra kan det vara extremt störande. Det finns heller inte några möjligheter att ställa olika gammainställningar, kalibrera färger eller gråskala. De enda inställningar som finns är på bildläget User och består av Brightness, Contrast, Hue, Saturation och Sharpness samt 3 olika förval för färgtemperatur där endast ”Varm” läget känns någorlunda vettigt. Bilden flyter inte heller så bra som man hade kunnat önska sig och det finns ingen typ av rörelsehantering/interpolering. Ljudet ifrån högtalarna är inte heller mycket bättre än från en tv med bra ljud i och många som ser på en 150 tums stor bild önskar nog lite häftigare ljudeffekter.

Har du Google-konto kommer du åt Google Play och flera andra tjänster



- Regnbågseffekter
- Ingen möjlighet att kalibrera färger, gråskala eller gamma
- Ingen rörelsehantering, hackig bild
- Inte så bra ljud

Rekommendationer

Den här projektorn rekommenderas för ljusa vardagsrum där prioritet ligger på design, stor bild och waf faktor. Det är en smidig lösning om man vill få stor bild i ett vardagsrum och ha en allt-i-ett lösning som tar lite plats och slippa krångliga inställningar.

 

Sammanfattning av testet

Xiaomi har lyckats tillverka en produkt som möjliggör 150 tums biograf i de flesta hem. En multifuntionell projektor med både ljudanläggning och inbyggd mediaspelare. Fördelarna är design, funktionalitet och ljusstyrka. Nackdelarna är att den har begränsade kalibreringsmöjligheter och medioker bildkvalitet. Är man känslig för regnbågseffekter så skall man inte välja denna projektor.



Skrivet av Johannes 2019-05-14


Visad 5.303 gånger