Din kundvagn är tom

Perlisten Audio nu hos Hembiobutiken!

bild till Perlisten Audio nu hos Hembiobutiken!

Perlisten Audio är ett företag grundat av entusiaster som tillverkar High-End audio för entusiaster, oavsett om det är ljud för den rena musikanläggningen eller den stora hemmabion. Perlisten är det första företaget i världen som fått sina högtalare certifierade för THX absolut tyngsta certifiering THX Dominus!

Perlisten Audio

Perlisten Audio är en högtalartillverkare som såg dagens ljus 2016 och grundades av Daniel Roemer, Peter Yang och Stephen Mascenik som alla har ett långt och gediget förflutet inom elektronikbranschen, i såväl utveckling- som produktions- och marknadsföringsledet. Teamet har successivt utökats med handplockade individer från branschen och grundstommen i företaget idag har mer än 150 års total erfarenhet inom såväl konsument- som professionell elektronik.

Perlisten är en förkortning av Perceptual Listening som på svenska skulle kunna översättas till "ljud som uppfattas av dina sinnen".
Perlisten Speakers transcend the room, remove the walls, and take you to that place where it’s only you and the music... That’s Perceptual Listening.
Målet för teamet inom Perlisten Audio har varit att utveckla de bästa möjliga högtalarna, oavsett om det gäller ren musiklyssning eller film, baserat på all den samlade kompetensen som finns tillgänglig inom företaget och som de samtidigt själva skulle vilja äga.

En av de många utmaningarna teamet tagit sig an har varit att utveckla en högtalare som uppfyller de extremt höga kraven som ställs på THX högsta certifiering; Dominus.

Vägen till THX Dominus certifierade högtalare

THX Dominus är den högsta och samtidigt absolut mest krävande certifieringen av THX. Tidigare fanns två certifieringar inom THX, Select2 och Ultra2, där de olika certifieringarna angav att högtalarna skulle klara av vissa givna lyssningsavstånd och mått på rummet (3m lyssningsavstånd och 57m³ för Select2, 3.7m och 85m³ för Ultra2).

Dessa certifieringar har ersatts av fyra nya nivåer: Compact (2.4m, 28m³), Select (3m, 57m³), Ultra (3.6m, 85m³) och sist men absolut inte minst Dominus (6m, 184m³).

Jämför man hoppet från Ultra till Dominus så förstår man att det behövs nåt väldigt speciellt i högtalarväg för att uppfylla de stenhårda krav THX ställer för att uppfylla certifieringen. De tar hänsyn till frekvensresponsen on/off axis, det dynamiska omfånget, distortion, impedans, känslighet och många andra saker, totalt skall hela 300 olika parametrar uppfyllas. Högtalarna skall klara av att leverera ett högkvalitativt ljud vid lyssningspositionen vid en nivå på 85 dB nominellt och peakar på 105 dB samtidigt som basarna skall hantera 95 dB nominellt och hela 115 dB peak.

Detta har ställt stora krav på utvecklingssteamet hos Perlisten att ta fram en högtalare som både är en fantastisk musikförmedlare i ren stereolyssning samtidigt som det skall tillfredsställa de mest kräsna bioentusiaster.

Från idé till färdig produkt

Perlisten Audio är inte som många andra elektronikföretag utan här sker det mesta in house. Allt från idéer, design, forskning och utveckling, tillverkning av element och kabinett, elektronik, mjukvaror och till och med den slutgiltliga finishen med lackering sker inom företagets väggar. Allt för att säkerhetsställa att produkterna uppfyller de högt ställda krav på slutfärdig produkt som genomsyrar företagets grundfilosofi.

I jakten på att hitta ett högtalarmaterial som skulle klara av de önskvärda egenskaperna vände man sig till det Boråsbaserade svenska bolaget Oxeon, som tillverkar ett material kallat TeXtreme. TeXtreme (TPCD, Thin-Ply Carbon Diaphragms) är ett väldigt lätt, otroligt tunt (50 µm, 50 miljondels meter) men samtidigt extremt hållfast material vilket borde göra det lämpligt att användas i högtalarelement. Efter flera års utveckling och testande i såväl datorsimuleringar som med prototyper lyckades man ta fram ett element med de rätta akustiska egenskaperna. Materialet är väldigt mångsidigt och används i såväl Perlistens bas- som mellanregisterelement där basarna klarar att gräva ända ner till 22 Hz.

Thin-Ply Carbon Diaphragms - TPCD

TPCD (Textremes, Thin-Ply Carbon Diaphragms) är ett väldigt lätt men samtidigt extremt hållfast material vilket gör det utmärkt att användas i högtalarelement. TPCD är en bred väv av kolfiber som har samma styrka som en metallkon men som inte är helt uniform i sin konstruktion. Detta är en fördel då materialet inte böjs lika mycket vid högre frekvenser. Vid höga frekvenser börjar alla element att böja sig och flexa då kraften som elementen utsätts för inte fördelas jämnt över ytan. Det här beteendet kallas ”break-up” och resulterar i en oregelbunden frekvensåtergivning som kan låta illa. Genom att flytta upp denna ”break-up” till så höga frekvenser som möjligt kan man lättare filtrera bort dessa och det är här Perlistens ingenjörer lyckats så väl med TPCD-materialet.

De 7 tum (180 mm) stora baselementen i S-seriens högtalare använder sig av en riktigt tung och polventilerad motor med en 1.4 kg tung magnet och ett sofistikerat upphängningssystem med gjuten korg i aluminium. I talspolarna sitter det aluminiumtråd istället för koppar, som är det mest använda tack vare dess ypperliga ledningsförmåga. Genom att använda grövre aluminiumtråd kompenserar man för det högre elektriska motståndet i aluminium och får bättre värmeavledningsförmåga samtidigt som materialet är lättare, vilket reducerar den rörliga massan och gör elementet lättare att driva. Konerna i baselementen är tillverkade i flera lager av samma TPCD material som sitter i mellanregistren vilket ger ett extremt lätt och samtidigt hållfast element som klarar att återge basfrekvenser ända ner till 22 Hz! I golvhögtalaren S7t sitter fyra stycken baselement där det inre paret spelar i registret 22 Hz till 1.1 kHz och det yttre paret mellan 22 Hz och 500 Hz.



En annan sak som ingenjörerna hos Perlisten lagt ner mycket tid och utveckling på är att kunna kontrollera spridningen av ljudet i rummet. Att kunna få en bred horisontell sweetspot samtidigt som den vertikala spridningen begränsas för att undvika reflektioner från golv och tak har varit en stor utmaning. Detta är något som ofta relativt enkelt kan fixas med hjälp av horn men då får man en ganska bred frontbaffel vilket kommer ge ett brett och stort kabinett, något som Perlisten ville undvika. Högtalarna skall ge ett habegär och enkelt kunna appliceras i t.ex vardagsrummet utan att de blir för dominerande. Lösningen blev istället deras patenterade DPC-array (Directive Pattern Control).

DPC-Array, Directivity Pattern Control

För att uppnå den prestanda som Perlisten ville att deras högtalare skulle ha, har man lagt ner flera års forskning och utveckling på att fram element som har de önskade egenskaperna. Det mest slående är kanske den centralt placerade waveguiden, DPC-Array (Directivity Pattern Control), med tre element där den mittersta är en väldigt påkostad 28 mm Berylliumdiskant för överlägsen återgivning av de högre frekvenserna. Beryllium är ett av de starkaste (och även dyraste) material som finns och lider inte av de negativa effekter som enklare material har. Diskanten är korrekt, distortionsfri och väldigt högupplöst. Det effektiva frekvensområdet för diskanten är angivit till 1 kHz till 30 kHz.

DPC-Arrayen ser till att ljudet får en bred horisontell spridning för en stor sweetspot samtidigt som den vertikala spridningen begränsas för att undvika reflektioner från både golv och tak. Detta är en enorm fördel då Perlisten S7t, till skillnad mot många andra större högtalare, inte behöver placeras långt från lyssningspositionen för att du skall sitta mitt i sweetspot.

The S7ts have a flexibility that is unusual in this class; seating distance does not matter very much with them. Here are some state-of the-art flagship tower speakers that would work just as well in a small bedroom as they would in a large home theater.




Den fina Berylliumdiskanten flankeras av två stycken 28 mm TPCD mellanregister i vävd kolfiber som placerats något längre ut i waveguiden för att ljudet från diskant och mellanregister skall nå lyssnaren samtidigt. De här elementen överlappar diskanten till viss del och spelar från 1 kHz till 4 kHz.



Kabinettkonstruktion

En högtalares primära uppgift är såklart att förmedla ljud men samtidigt är det ofta en ganska stor pjäs som skall baxas in i vardagsrummet och kanske inte alltid så vacker då funktion har fått gå före form. Som nämnts tidigare vill Perlisten tillverka högtalare som de själva skulle vilja äga och ge dom njutning för såväl öga som öra. Perlistens golvhögtalare är högresta men samtidigt väldigt slanka för att ge ett så litet fotavtryck som möjligt. Samtidigt levererar de ett ljud som få, om ens någon annan högtalare i den här eller betydligt högre prisklass, mäktar med.

Att kunna leverera en högtalare med den finish teamet ville ha ställer höga krav på de inblandade parterna och under en period, för att hinna med att tillgodose efterfrågan, lejdes lackeringen ut till externa företag. Vid slutkontroll innan leverans upptäcktes att finishen inte motsvarade de högt ställda förväntningarna hos teamet och således togs beslutet att trots längre leveranstider, skulle all lackering ske in house hädanefter.

Högtalarna i Perlisten S-serie är extremt påkostade, både vad gäller själva kabinettkonstruktionen, de unika elementen och finishen. Kabinetten är tillverkade i HDF (High Density Fiberboard) som är mycket stummare och har hela 40 procent tätare struktur än MDF som vanligtvis brukar användas i högtalare. Frontbaffeln är hela 80 mm tjock och utskuren ur ett enda stycke HDF vilket ger de kraftfulla elementen ett rejält fundament att luta sig tillbaka mot. Internt sitter flera horisontella stag samt ett vertikalt och lådorna har fyllts med polyesterfibermaterial samt flera lager av bitumenmattor. Detta ger ett extremt väldämpat kabinett utan störande resonanser eller vibrationer.

I S7t:s kabinett sitter dubbla 3.5-tums välavstämda nedåtriktade basreflexrör som skickar ut luften i de rektangulära öppningarna i botten av högtalarna. Det medföljer även skumgummipluggar om du vill ha högtalaren i sluten konstruktion, tänk dock på att den massiva bottenplattan måste skruvas bort för att dessa skall kunna installeras.


Anslutningsterminalerna, som även hanterar bi-wire/bi-amping, är en fröjd för ögat med en ypperlig finish i polerad mässing och klarar såklart banankontakter och kablage av grövre diameter.

Bottenplattan på S7t är ordentligt väl tilltagen för att bära upp de resliga och tunga högtalarna (de väger in på 55.7 kg styck) och är tillverkad i solitt stål. Rejäla justerbara spikes med snygga detaljer i rose gold gör att du enkelt får högtalarna i våg.



Vad säger kritikerna?

Flera högt ansedda facktidningar har redan satt tänderna i S-serien och recensenterna är hänförda och lyriska över de revolutionerande högtalarna.




Audioholics har testat S7t och inleder helt enkelt med - "Are these Engame"
You can spend more money on loudspeakers than these, but I’m not sure that there are any significant gains to be had in terms of sound quality

They are aspirational loudspeakers designs that can put an end to the upgrade cycle for many, or just a way to skip past incremental upgrades and land on a true endgame soundsystem.

The audio performance is superlative from top to bottom. These are one of the most accurate speakers that I have reviewed and also one of the most dynamic.

There are a lot of great speakers in that price range, but Perlisten pushes the design envelope so far that I have to say that the S7ts would be my first choice were I shopping for tower speakers at that price point.


Secrets of Home Theater and High Fidelity testar ett komplett 5.2-system

If you are searching for Best-Bang-That-There-Is, then you should search these Perlisten speakers out immediately and take a listen. Highly recommended for anyone considering an end-game system!