Din kundvagn är tom

Vardagsrum största utmaningen

bild till Vardagsrum största utmaningen

Johannes hjälper biobyggarna

Den som planerar för att bygga en riktig hembiograf har mycket att tänka på. Förutom det uppenbara inom ljud och bild ställs stora krav på själva rummet och största utmaningen är när ytan ska fungera även i vardagen. Hembiobutikens Johannes Jonsson hjälper hemmabyggarna att optimera upplevelsen efter förutsättningarna.

Mäklarutbildade Johannes Jonsson trodde att jobbet på Hembiobutiken skulle vara tillfälligt. Då var året 2013 och han hade tidigare jobbat för en mäklarfirma och sedan med deras mjukvara. Men jobbet satte tänderna i honom och idag arbetar han bland annat med projektsupport för hembiografer. Det innebär planering, skisser, kalibrering av ljud och ljus men även själva utformningen och designen av den akustiska miljön.

Rum för bio och vardag

En vanlig dag på jobbet brukar innebära telefon- och mejlsupport till kunder som behöver hjälp och vägledning inom 2-kanalig hifi, surroundsystem, TV, projektorer och favoritintresset biobygge. Ett område där det ställs stora krav på fingertoppskänsla och situationsanpassning.

- Nästan alla projekt är unika och utöver själva rummet avgör utrustningen och dess kalibrering hur resultat blir. Givetvis är även budgeten avgörande i varje enskilt fall. Ibland får man trolla med knäna och hitta den bästa kompromissen. En riktig biosalong är lättare att arbeta med eftersom rummet innebär en färdig miljö. Vardagsrumsbion är ofta ett mindre projekt, men betydligt svårare eftersom rummet även ska fungera i vardagen. Då måste man tänka ett extra varv med t ex klangbilder, absorbenter och hur utrustningen ser ut i dagsljus, berättar Johannes.

Fina instrument gör bilden

Kalibrering av bild och ljud är avgörande för att man ska få ut så mycket som möjligt av film- och musikupplevelsen. För att få till både det örat kan höra och det som bara stöttar känslan finns en hel del tekniska hjälpmedel.

- Kalibrering är oerhört viktigt för att få till det där sista. När ljudet kalibreras mäter vi rummet, ljudet och hur allt svarar. Det kan handla om att få bort störande reflektioner, högtalarnas tajming, bättre impulssvar och få bort eventuell oklarhet. Kalibrering av bild handlar mycket om att ställa olika sorters färghanteringssystem och kontrast. Jag är utbildad inom flera system, bland annat ISF, Elan styrsystem och Trinnov. Men den stora revolutionen för ”vanliga användare” är Dirac ljudkalibrering som utvecklats av ett gäng geniala ingenjörer i Uppsala. Det är min absoluta favorit, säger Johannes.


Johannes är utbildad på många olika system, allt från Dirac till styrsystem, och är med tidigt i många projekt för att inga viktiga detaljer ska missas.


Bygger även hemma

Även på hemmaplan i villan i Bollebygd jobbar Johannes med ett bioprojekt. Men biografen är bara det senaste i en rad byggprojekt i huset.

- Jag gillar att bygga även på fritiden. Exempelvis fick jag göra ett rätt rejält omtag i källaren och det slutade med att jag fick gjuta en ny platta. Men även kroppen ska ha sitt, så tillsammans med min kollega och vän René har vi gett oss in i en weight challenge på vårt gym och tränar fem gånger i veckan. På 1,5 månad har jag tappat 7 kg och ökat muskelmassan betydligt, skrattar Johannes.