Din kundvagn är tom

Anrika Krell nu hos Hembiobutiken

bild till Anrika Krell nu hos Hembiobutiken

Det är med stor glädje och inte så lite stolthet som vi nu kan avslöja att vi på Hembiobutiken kan erbjuda produkter från en av de stora giganterna inom high-end segmentet, nämligen Amerikanska Krell!

En legendarisk tillverkare av exklusiv och kompromisslös High End hifi- och hembiounderhållning

Namnet ”Krell” kommer från en ras av högt avancerade varelser på planeten Altair IV som skildrades i science fiction filmen Forbidden Planet (1956). I filmen så har varelsernas vetenskapliga förmåga och teknologi nått en punkt där de var möjliga att bygga en enorm underjordisk maskin med obegränsade kraftresurser.

High-End tillverkaren Krell, som grundades 1980 av Dan och hans fru Rondi DÁgostino, är ett fabrikat som framkallar rysningar hos de flesta HiFi-entusiaster. En tillverkare som gjord sig känd för att tillverka kompromisslösa, exklusiva och prisbelönta high-end hifi/hembioprodukter. Det som framförallt satte dom på kartan som en av de största amerikanska high-end tillverkarna var deras kraftfulla förstärkare och CD-spelare på referensnivå. Toppmodellerna landade runt en miljon kronor.

Med Rondi bakom rodret och en ny COO gör Krell nu en nysatsning med högre marknadsnärvaro och en rad nya produkter som håller absolut högsta kvalitet. Produktionen, ända ner på kretskortsnivå, har flyttats från Kina till USA för att kunna hålla full kontroll på produktionen och återigen leverera förstklassiga produkter.
Exklusiva förstärkare med unika patenterade lösningar


Krells Class A iBias teknik

Class A är den förstärkarkonstruktion som ger högst ljudkvalitet tack vare att du har en konstant nivå på strömförsörjningen vilket tar bort distortionen som uppkommer i Class AB, men med nackdelen att de drar mycket ström och genererar mycket värme. iBias är en patentansökt kretsdesign som ger Class A drift men utan extra värme och ineffektiv drift. iBias justerar bias under drift vilket ger utgångssteget precis den kraft det behöver vid varje tillfälle. Därav elimineras ineffektiviteten och värmeutvecklingen. Att mäta effekten från utgångssteget är Krell mer eller mindre unika med och det ger en mycket mer korrekt lösning.

Transformatorn är även den optimerad för iBias-kretsen och är av torodial variant. Kretslösningen ger korta signalvägar vilket ger ett lägre motstånd i kedjan samt gör att förstärkaren har full kontroll på högtalarna. Tack vare iBias så kan förstärkarna vara kompakta i storlek jämfört med andra Class A lösningar av motsvarande kraft.

En del av förstärkarna har inbyggda webservrar så att man kan koppla upp sig mot dem via nätverk, detta ger realtidsinfo om temperatur mm men även möjlighet att ändra ljusstyrka på display. Man kan även lägga in sin mailadress som får ett mail ifall något går fel med förstärkaren.

Hela slutstegskretslösningen är helt unikt framtagen utan att man använder några OEM-delar, designen är helt balanserad så varje kanal har sin unika uppsättning.


Krellförstärkare med iBias utan övergångsdistortion
Konventionell Class A/B med övergångsdistortion


Krell XD-teknologi (Xtended Dynamics, Xtended Dimensionality, Xtended Detail)

iBias har funnits ett tag men det senaste är XD-teknologin. Den upptäcktes genom att de testade att sänka utgångsimpedansen till en nivå under de traditionella riktlinjerna, detta visade sig ge en rejäl ökning i ljudkvalitet.
Att göra just detta är svårt men Krell har hittat en lösning och införlivat den i alla förstärkare märkta XD i modellnamnet. Tekniken ger mer kontroll över högtalarens element och dämpar ut oönskade vibrationer.
Krell Current Mode

Krell Current Mode är en teknik som Krell introducerade i sina förstärkare för att arbeta med signalen som ström (I) istället för spänning (V). Detta medför att alla komponenter i förstärkaren uppför sig som en enda komponent och sänker distorsionen.

Krell CAST (Current Audio Signal Transmission)

Krell CAST bygger vidare på teknik från Current Mode Technology och genom att överföra signalen i strömdomänen (I) eliminerar man de elektriska egenskaperna i kabeln mellan apparaterna. CAST ersätter med sin unika kabel de vanliga RCA/XLR-kablarna för att bibehålla signalen ofärgad. Internt i varje CAST-källa så överförs eller förstärks strömmen med Krells Current Mode kretslösning. Denna strömsignal skickas sedan ut genom CAST kretslösningen. När signalen tas emot av en CAST-ingång tar Krell Current Mode återigen över signalen tills den når högtalarna. Genom att bibehålla musiksignalen inom samma strömdomän från början till slut fungerar CAST-systemet som om det vore en enda enhet. Med CAST så eliminieras helt avvikelser i kretskortets- och signalens överföring mellan de olika komponenterna.Krells sortimentGrundstenen i Krells utbud är det som de gjort sig kända för över hela världen; välljudande och välbyggda slutsteg med enorma kraftresurser. Vi minns väl alla, vid det här laget, det legendariska slutsteget KSA-100 som lanserades 1980 och etablerade Krell som en av dagens absolut främsta aktörer inom high end. Dagens range spänner från mono-, stereo- och flerkanals slutsteg till högkvalitativa försteg, DACar och integrerade förstärkare med inbyggt streamingstöd. Allt för att tillfredsställa entusiaster inom både HiFi och hemmabio som ställer väldigt höga krav på sin utrustning.

Det legendariska Krell KSA-100Monoblock i Solo-serien


Monoblocken i Solo-serien är fullt balanserade och finns i 2 varianter med mycket eller massor av effekt. Solo 575 XD är kronjuvelen i serien som pumpar ut hela 575 watt iBias Class A i 8 ohm medans lillebror Solo 375 XD klarar imponerade 375 watt. I Solo-serien har man samlat all den kunskap man samlat på sig under årens lopp som Krell Current Mode, XD-teknologi, iBias samt Krell Cast och integrerat dessa i sina slutsteg. Solo-stegen är den perfekta partnern till Krell Illusion Preamplifer men fungerar naturligtvis till vilken förförstärkare som helst.


Stereosteg i DUO-serien


I Duo-serien hittar vi tre olika slutsteg som huserar i samma fina chassi men skiljer sig effektmässigt åt. Välj allt från 2 x 125 watt iBias Class A i 8 ohm upp till hela 300 watt per kanal. Dubbla stora ringkärnetransformatorer tillsammans med rejäla kondensatorbankar ser till att det alltid finns mängder av kraft att tillgå, även till de mest krävande partier i musiken. Stegen är fullt balanserade och använder sig av iBias Class A , Krell Current Mode och XD-teknologi. På fronten finns en display som visar temperatur och via nätverksstöd kan du få fortlöpande information om stegets status.


Flerkanals slutsteg


Krell är inte bara ett företag som riktar sig mot 2-kanals puristen utan erbjuder även ett antal väldigt fina och kraftfulla flerkanalsslutsteg för hembioentusiasterna. Flerkanalsstegen finns i 3, 5 eller 7-kanaler med olika effekt beroende på vilka högtalare som skall drivas i hemmabion. Samtliga steg driver i iBias Class A, använder sig av Krell Current Mode och XD-teknologi. Rejäla ringkärnetransformatorer och kondensatorbankar ser till att leverera kraften när det verkligen behövs. Flerkanalsstegen går även att rackmontera för de som använder sig av dedikerade maskinrum för sina biografer.


Illusion stereoförsteg


I Illusion-serien hittar vi två försteg i referensklass, nämligen flaggskeppsmodellen Illusion som är firmans absoluta referens och statement bland stereoförsteg och matchar slutstegen Solo 375 och Solo 575. Separat strömförsörjning medföljer till Illusion för högsta möjliga musikaliska ljudkvalitet, en överdimensionerad torodial-transformator med 290 VA samt kondensatorer med 41,600µF. Illusion jobbar i ren Class A med Krell´s egenutvecklade iBias-teknik. Lillebror Illusion II har en intern strömförsörjning och något mindre torodialtransformator och kondensatorbank.


Integrerade stereoförstärkare


Krell K-300i Digital är en oerhört spännande, välljudande och kraftfull integrerad 2-kanals förstärkare som lämnar hela 2 x 150 watt iBias Class A i 8 ohm. Skulle impedansen halveras i högtalaren kan K-300i knuffa ut hela 300 watt per kanal tack vare den rejäla ringkärnetransformatorn. Med flera digitala ingångar, HDMI-portar och inbyggt nätverk, ROON-ready, Tidal och MQA är detta en drömmaskin för den som gillar att streama högupplöst musik med en förstärkare i ett kompakt format som klarar att driva de flesta högtalare på marknaden. Finns även i en version utan digitalmodul för den analoge puristen.