Din kundvagn är tom

Bättre ljud och bild från din befintliga utrustning

bild till Bättre ljud och bild från din befintliga utrustning

LoRad-konceptet från SUPRA

Vad är LoRad? Vad är RFI? Vad är EMI? Vad är egentligen störningar? Frågorna är många och inte lätta att klura ut själv alla gånger. Vi kan börja med att reda ut vad namnet LoRad står för. Det står för Low Radiation = på ren svenska ”låg strålning”. Om man nu ska kalla det strålning, man får lätt tankar till Tjernobyl…

Vi tycker det är bättre att kalla det för elektromagnetiska fält och hamnar dessa där de inte ska vara, kallar vi dem för störningar. Elektromagnetiska fält finns i en uppsjö av varianter. I ett litet frekvensområde är det vårt synliga ljus. Hos tandläkaren kan det ”lysa” igenom våra tänder som röntgenvågor och från SVT’s antenner kommer TV-utsändningar. Hemma använder vi trådlösa nätverk, bluetooth och mobiltelefoner. Alla dessa elektromagnetiska fält påverkar våra ljud- och bildanläggningar på ett eller annat sätt.

Det finns också magnetiska fält. Allt som leder en ström, alstrar ett magnetfält runt ledaren. Ju högre ström, desto högre magnetfält. Det är när dessa fält hamnar där de INTE ska vara, vi får olika problem.

Enligt de myndighetsdirektiv som finns får inte en apparats funktion störa en annan så den slutar fungera, eller själv vara så känslig att den inte funkar. Men det är väldigt kryptiskt var gränsen går om den fungerar tillräckligt bra.

Om man klumpar ihop alla de fält vi berättade om heter det ”RFI” = Radio Frequence Interference = på svenska; ”radiostörning”. EMI = Electro Magnetic Interference, är egentligen samma sak. När radiofälten hamnar fel, stör dom utrustningen, så kallad interferens. Generellt kan man säga att ju enklare utrustningen är, desto mindre pengar på avstörning.

Knepet är alltså att hålla de störande fälten borta från där de inte hör hemma. Och fälten är mästare på att hitta vägar in. Supra AC Sensor är ett utmärkt hjälpmedel att både se och höra hur mycket störningar de flesta elektriska apparater sprider omkring sig och sina kablar.

SUPRA har som idé att alla ljud- och bild-intresserade ska kunna ha råd att hålla de mesta av störningarna borta. Vi börjar med nätspänningen, där produktserien LoRad innehåller flera produkter som alla har som syfte att hålla störningar ute och dämpa dem som lyckats hitta andra vägar in.Grenuttag med extra funktionalitetSupra LoRad MDxx (xx = antal uttag) med eller utan överspänning-/åskskydd (/SP), skärmar ute störningar, håller magnetfält inne och har ett milt RFI-filter som dämpar upp till 40dB.

Utan överspänningsskydd
Med överspänningsskydd
Två extra kraftfulla varianter finns, som ansluts med 16A kabel. (se tillbehör)


Skärmad kabel med inbyggt filter


Kopplar man in ovan grenuttag med en Supra LoRad strömkabel på exempelvis 1.5 meter, läcker mycket mindre störningar ut från kabeln, samt väldigt lite störningar kommer in i kabeln och vidare till anläggningen. Dessutom dämpar kabeln själv upptill 12 dB RFI störningar som kan komma med strömmen ut ur vägguttaget.

De ljud- och bildenheter som har utbytbar kabel, mår väldigt bra av att byta till en skärmad SUPRA-kabel. Då bibehåller man den filtrering som sker i grenuttaget samt att du putsar bort ännu lite mer RFI. Även apparater utan skyddsjordsbleck i anslutningssockeln, vinner på att ha skärmad kabel då strömmen skyddas från RFI ända fram.

Kablarna finns i olika varianter. Med rak eller vinklad nätkontakt, med silverplätterade ledare eller för anslutning till de större 16A grenuttagen.


This is where the magic happens


Tills sist erbjuder SUPRA ett nyutvecklat filter MD01-16-EU, DC-Blocker, som kopplas in mellan vägguttaget och grendosan. Våra allt fler asymmetriska elförbrukare i hemmet (e.x. dimmers, kyl/frys, LED-belysning) skapar en obalanserad växelspänning. Då tillkommer en likström på upptill närmare 2 Volt/dc. I en vanlig nätdel med en transformator till en förstärkare är detta mycket störande, genom att transformatorn lätt går i mättnad och kan börja brumma och värms upp onödigt mycket. Resultatet är en nätdel som inte längre fungerar korrekt och som förutom ett fysiskt brum från transformatorn också ger dåligt ljud ur anläggningen. Filtret finns även integrerat i en nätlist med 7 uttag.

258500
269950


Alla SUPRA´s signalkablar är konstruerade efter grundidén om att lägga stort fokus på avskärmning och på så sätt hålla störningar borta. Kombinerar man Supras LoRad-sortiment med övriga Supra produkter, når man en störningsreduktion där man snabbt både ser och hör skillnaden. Man kommer uppleva ett större fokus på vad som händer i musiken eller på filmen och hela upplevelsen blir betydligt mer underhållande. Man får helt enkelt mycket mer nöje ur sin anläggning.