Din kundvagn är tom

Byt ut blecken på dina högtalare!

bild till Byt ut blecken på dina högtalare!

En av de enklaste uppgraderingarna för ljudkvaliteten du kan göra är att vända på högtalaren och titta på baksidan. Där sitter det oftast fyra stycken högtalarkontakter och ett metallbleck dem emellan. En standardlösning som de flesta högtalartillverkare anammat av någon outgrundlig anledning. Vi visar i den här artikeln hur du på ett superenkelt sätt kan få bättre ljud ur dina högtalare med en pengamässigt försumbar investering. Detta gäller naturligtvis både för 2-kanals Hifi och multikanals hembio.

Sammanfattat så har du i praktiken fyra val.
1. Låt blecken sitta kvar.
2. Byt ut blecken mot högtalarkabel
3. Bi-wire-koppling
4. Bi-amp-koppling

Låt blecket sitta kvarTill att börja med så är dessa terminaler kopplade med en beteckning HF och LF, vilket står för High Frequency och Low Frequency, alltså diskant respektive basljud på ren svenska. Blecket som sitter mellan dessa anslutningar kan vara praktiskt och estetiskt bra men ur ljudkvalitetssynvinkel är det ingen optimal lösning. Väljer du att låta dessa sitta kvar, så har du åtminstone gjort ett medvetet val där du föredrar det estetiska framför ljudkvaliteten. Med tanke på hur enkelt det är att uppgradera så är detta naturligtvis inget vi rekommenderar.

Byt ut blecket mot högtalarkabelDet allra enklaste steget, är att ta vanlig högtalarkabel och ansluta på den plats där blecket tidigare satt. Det ger en bättre möjlighet för ljudsignalen att komma fram med kvaliteten i behåll. Av denna orsak har även ett flertal högtalartillverkare tagit fram speciella kablar just för detta som kallas bygel/bridge eller jumper-kablar. De har spadar i ändarna för att enkelt kunna anslutas utan att ta plats där banankontakten normalt sett ansluts. Använd kabel av samma material som övrig högtalarkabel för att behålla samma ljudkaraktär.

Vi erbjuder denna typ av jumper/bryggkablar här.

Detta steg ger ett bättre resultat än medföljande bleck för en försumbar kostnad.

Bi-wire-kopplingBi-wire innebär att man ansluter bägge HF respektive LF kontakterna direkt till förstärkarens utgång. Det innebär att kabeln måste ha 2 kontakter i ena ändan och 4 i den andra. Internt i kabeln går det då parallella kablar till förstärkaränden där de då ansluts tillsammans mot en banankontakt eller spade. Många högtalartillverkare gör då så att de optimerar de interna kablarna mot vilket frekvensområde de ska hantera och märker då ut i ena änden med LF och HF. Där LF normalt sett få en högre dimension för att hantera mer ström etc. Vi går inte in på kabelteorin i denna artikel dock då det kräver en uppsats.
Genom att använda en Bi-wire-kabel så får man ytterligare ett steg bättre ljudkvalitet och man kan anpassa nivån på kabeln efter den nivå man har på högtalare.

Vi erbjuder Bi-wire-högtalarkablar här.

Detta steg ger som sagt än bättre resultat och då du ändå ska investera i ett par högtalarkablar som matchar dina högtalare så handlar det bara om att välja rätt typ av kabel. Prisskillnaden mellan single-wire och bi-wire är oftast inte speciellt stor vilket motiverar detta steg.

Bi-amp-kopplingBi-amp-koppling innebär att man ansluter två slutsteg till en högtalare. Där ett slutsteg hanterar HF och det andra LF, det innebär att man antingen kopplar två separata kablar till respektive kontakter eller också använder man en så kallad Bi-amp-kabel, vilken har 4 kontakter i varje ände.
Det är här magin händer enligt vår erfarenhet… detta är en avsevärd uppgradering då det kräver dubbel uppsättning av förstärkare/slutsteg och därmed en seriös investering men steget är också stort i form av ljudkvalitetsförbättring.
I praktiken så finns det slutsteg med 4-steg i samma chassi, det finns påhängs slutsteg som man kopplar till en integrerad förstärkare med mera. Vi hjälper dig gärna med råd ifall du är intresserad av att testa på en sådan här konfiguration.

Vi erbjuder Bi-amp-högtalarkablar här.

Koppla rätt och koppla avLycka till med kopplingen och njut av resultatet av den.
Sista tipset när vi ändå pratar kablar och förbättringsåtgärder. Glöm inte att alltid vända fasen på elkabeln rätt. Med rättvänd fas kan du få ned jordstörningar som fortplantas via signalkabelns jord mellan apparaterna. Vänd helt enkelt elkontakten 180 grader och testa eller ta fram en faspenna och håll vid chassiet. Ex.