Din kundvagn är tom

 

Takhögtalare och vägghögtalare för inbyggnad i vägg eller tak


Vill du ha riktigt bra ljud, men samtidigt en näst intill osynlig högtalarinstallation. Då är det inbyggnadshögtalare som är rätt melodi för dig.
Med inbyggda högtalare i vägg eller tak så får du det bästa av två världar. Både snygg installation och om du väljer rätt modell och om installationen utförs korrekt så blir det ett riktigt bra ljud från lösningen.


På marknaden finns ett flertal olika inbyggnadshögtalare med väldigt varierande prestanda Det är därför som vi arbetar med ett utvalt sortiment av kvalitetshögtalare som är konstruerade på korrekt sätt för inbyggnad. Vi hjälper dig hela vägen från idé till driftsatt lösning för att du ska få det mesta ut ur de högtalare vi gemensamt väljer för ditt behov.

Behöver du installationshjälp, både för multizon ljudsystem, inbyggnad av högtalare eller rena el-entreprenader så är du välkommen att kontakta www.teknikpartner.se. Eller kontakta oss så hjälper vi dig med detta.

Du vet väl att vi har ett extremt brett sortiment av inbyggnadshögtalare. Så många att alla inte kan vara upplagda i webshoppen. Söker du inbyggnadshögtalare från Sonance, Q Acoustics, Klipsch, Paradigm, Origin Acoustics, Earthquake, Revel, Sonos mfl. så kontakta oss med din förfrågan.
Därför ska du bygga in högtalarna


En fördel med inbyggnadshögtalare jämfört med traditionella kabinettbaserade högtalare är att reflektionerna blir mycket mindre. En kabinetthögtalare interagerar med golv, tak och angränsande väggar. Genom dessa reflektioner som sker främst i bas och lägre mellanregistret och som sprids 360 grader runt högtalarens kabinett så skapas noder och förstärkningar av ljudet. Detta ger ett ojämnt bas och mellanregister.

Däremot om man integrerar högtalaren i väggen/taket, så elimineras dessa reflektioner. Vilket då skapar en jämnare frekvenskurva som är lättare att hantera och som ger bättre upplevelse av ljudet.

Köp inte för billiga inbyggnadshögtalare. Visserligen är det en enklare konstruktion jämfört med traditionella högtalare, vilket ger en lägre prislapp för samma kvalitet. Men om man lägger tiden på att integrera högtalare i vägg eller tak, så bör man göra det med bra produkter. Rätt vald produkt, kommer ge dig ett väsentligt bättre ljud i slutändan och du kommer inte ångra dig efter några år och behöva byta ut dem. Genom att göra rätt från början så sparar du pengar i slutändan samtidigt som du får njuta av den bättre ljudkvaliteten under en lång tid.

Vill du designa en diskret bio för vardagsrum eller biorum, så ökar möjligheterna med inbyggnadshögtalare i kombination med en akustisk transparent duk. Genom att placera duken framför högtalarna så kommer dialog och ljud att komma direkt ut från bilden. En optimal lösning för film och TV. Kontakta oss så rekommenderar vi rätt akustisk duk för ditt behov.

Bra att veta om inbyggnadshögtalare


De flesta inbyggnadshögtalare är konstruerade så att de saknar ett kabinett, till skillnad från en utanpåliggande högtalare. För alla högtalarelement gäller dock att de är anpassade antingen att spela ”open air” dvs fritt utan kabinett eller efter en specifik kabinettvolym. Detta för att prestera optimalt.

När du monterar in en inbyggnadshögtalare i vägg, så skapar du en låda genom de angränsande väggarna och reglarna. Här är det då viktigt att denna lådas volym är anpassad efter högtalarens parametrar.

När du köper högtalaren av oss så bistår vi dig därför med information om vilken volym som inbyggnadshögtalaren skall spela i. Så att högtalaren sedan spelar efter rätt förutsättningar.

För takhögtalare så får man oftast utforma en så kallad inbyggnadslåda, vilket är en fysisk låda som man monterar ovanför taket, eller gjuter in i betongbjälklaget. Till lådan dras högtalarkabel.
Kabelgenomföringen tätas noggrant så den inte kan läcka luft. I själva lådan placeras dämpmaterial så som dämpull. För entusiasten har vi DV10 dämpmatta med hög effektivitet.

Som tillbehör till vissa modeller så säljer vi färdigkonstruerade högtalarlådor. Dessa är normalt sett avsedda för takmodeller. ¨

Många inbyggnadshögtalare kan upplevas små jämfört med golvhögtalare. En effekt av att bygga in högtalaren i väggen eller taket är dock att man får en förstärkning i nedre registren. Tack vare denna förstärkning belastas inte förstärkaren så mycket och man får ett ökat head room. Något man får tänka på när man designar sin lösning.

Välj modell efter behov


En nackdel med vissa inbyggnadshögtalare är att man inte kan rikta in modellen mot lyssningspositionen. Så kallad Toe in, vinkling vilket man gör för att förbättra ljudet från utanpåliggande högtalare. Detta kompenseras genom att diskantelementet kan vinklas på de flesta inbyggnadsmodeller. Detta är dock inte en lösning som är tillräckligt bra då man får olika vinkel på mellanregister och diskant. Istället förordar vi att man antingen väljer en av de modeller som har en möjlighet att vinkla in hela högtalaren. Eller placerar högtalarna med ett kortare avstånd mellan varandra än hur man hade placerat ett par utanpåliggande högtalare. Exempel på modeller där även mellanregister kan riktas in är modeller från Monitor Audio med tillägget IDC i namnet, samt AIM-serien från Speakercraft.

Aktiva högtalare för Inbyggnad


Vi har även ett sortiment med inbyggnadshögtalare med inbyggd förstärkare. Fördelen med dessa är att du får en lösning som är enkel att komma igång med då man bara behöver ansluta el. I högtalarna sitter musikspelningsmöjligheter via wifi eller bluetoothuppkoppling. Söker du aktiva högtalare för inbyggnation så kontaktar du oss nedan.

Hur går det till


Bästa förutsättningarna får man när du bygger upp en ny vägg eller sätter ett nytt tak. Då kan finns förutsättningarna att sätta rätt volym för högtalaren, som nämnts tidigare i texten. Nedan guide gäller högtalare med öppen baksida. För högtalare med integrerad backbox så hoppa över de stegen som gäller konstruktion av lådan.

Takhögtalare


Steg 1. Bygg / köp en högtalarlåda med korrekt volym.
Steg 2. Montera högtalarlåda mot regel.
Steg 3. Montera högtalarkabel i lådan och täta genomföring.
Steg 4. Sätt innertak och markera vart lådan är
Steg 5. Använd hålsåg för att såga ut ett hål efter den mall som hör till dina högtalare
Steg 6. Lägg i dämpmaterial i lådan
Steg 7. Montera högtalarkabeln till högtalarterminalerna hos högtalaren
Steg 8. För upp högtalaren i hålet och använd en skruvmejsel (EJ skruvdragare!) och skruva tills sk. Dog legs fälls ut och håller fast högtalaren i hålet
Steg 9. Ställ in diskant och bas efter önskemål
Steg 10. Sätt fast frontgaller på högtalaren


Vägghögtalare


Steg 1. Avgränsa volymen med horisontell regel ovan och nedan tänkt högtalarposition
Steg 2. Täta med tätmassa
Steg 3. Montera högtalarkabel i facket och täta genomföring.
Steg 4. Sätt innervägg (helst OSB + gips) och markera vart högtalaren skall monteras
Steg 5. Använd borr och sticksåg för att såga ut ett hål efter den mall som hör till dina högtalare
Steg 6. Lägg i dämpmaterial i lådan
Steg 7. Montera högtalarkabeln till högtalarterminalerna hos högtalaren
Steg 8. För in högtalaren i hålet och använd en skruvmejsel (EJ skruvdragare!) och skruva tills sk. Dog legs fälls ut och håller fast högtalaren i hålet
Steg 9. Ställ in diskant och bas efter önskemål
Steg 10. Sätt fast frontgaller på högtalaren

Kontakta oss för val av rätt produktVi har stor erfarenhet från att designa lösningar baserade på inbyggda högtalare både för multi-zon anläggningar, offentlig miljö eller för hembiouppsättning. Kontakta därför oss i ett tidigt skede i ditt projekt så kan vi offerera en bra lösning där vi får ihop helheten med rätt prestanda efter dina önskemål. Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig.Nedan följer ett urval av vårt sortiment av inbyggnadshögtalare
Visa produkter som ingår i kampanjen:

Visa alla i högtalare

Alla produkter (44) Förstärkare (1) Högtalare (43)


Här hittar du alla våra takhögtalare för inbyggnad / inceilinghögtalare (kallas även in-ceiling)


För inbyggnad : Länk till in-ceilinghögtalare / takhögtalare
Alla i kategorin takhögtalare : Länk till alla takhögtalare

Här hittar du alla våra vägghögtalare för inbyggnad / inwall-högtalare (kallas även in-wall)


För inbyggnad : Länk till inwall-högtalare / vägghögtalare
Alla i kategorin vägghögtalare : Länk till alla vägghögtalare