Din kundvagn är tom

Inwall-högtalare

2011-04-15

De senaste åren har en trend kommit till Sverige som länge funnits i USA, nämligen att dölja elektroniken i hemmet utan att behöva kompromissa med prestandan. Vi har i den här artikeln valt att visa hur man installerar ett par inbyggnadshögtalare s.k inwallspeakers av modell Canton Inwall 865. Varken Markus eller Erik har tidigare hantverksvana att skryta med.

Väggar

En inwallhögtalare är konstruerad för att kunna monteras i en vanlig gipsvägg med reglar bakom. Utrymmet skall vara fyllt med isolering men precis bakom högtalaren skall det vara fritt. För att optimera ljudbilden men även för att minimera störande ljud till närliggande rum rekommenderar vi att en låda byggs in i väggen.

Bygg en låda

En högtalarlåda för både 6,5”, 7”, 8” och 9” bör ha en volym på ca 30-45 liter (sluten låda). Lådan ska fyllas ungefär till hälften med dämpull. Man fyller lådan för att få en bättre inre dämpning och mindre oönskad resonans (man undviker härmed ”burkigt” ljud). Lådan kan med fördel kläs med bitumenmattor på innerväggarna, utöver ullen. Vi rekommenderar att lådan skall byggas av 19mm MDF eller plywood, alt spånskiva av samma tjocklek. Hål för 16mm slang borras i kortsidan. Alla skarvar och genomföringar tätas med silikonfog.

Placering

Att tänka på när man ska bygga in högtalare är placeringen på väggen. Det är viktigt att bestämma syftet, är det för hembio eller endast musiklyssning? Ska det monteras fler högtalare eller kanske rent av en TV? Vi rekommenderar att fronthögtalare i en hembio monteras i samma höjd som mitten av bilden och centerhögtalaren placeras direkt under eller ovan. Absolut bäst resultat är att ha centern placerad bakom själva bilden, men detta kräver en ljudtransparent duk. Surroundhögtalarna skall monteras ungefär en meter ovanför huvudet där du sitter. 180cm över golv är ett bra mått att gå efter, mätt till högtalarens mitt. Samma placering gäller för surround back högtalare i 7.1 / 7.2 system. Surround back kanalerna skall sitta ca 120cm brett isär bakom lyssnaren (beroende på avstånd från lyssnaren). De utgör egentligen en bakre centerkanal.
Ska högtalarna användas för enbart musikalisk återgivning är utgångsläget samma som för en golvhögtalare, dvs diskanten i huvudhöjd när du sitter ner. Med andra ord 90-110cm över golv.

Bas

Tänk på att en mindre inbyggnadshögtalare (med 4”, 5,25” eller 6,5” baselement) oftast inte kan prestera samma basåtergivning som en golvhögtalare. Komplettera därför med en bra subwoofer eller satsa från start på en större inwallhögtalare (8” baselement) om bas är av stor vikt.

Verktyg

De verktyg som vi använt för installationen är följande:

- Skruvmejsel

- Skruvdragare

- Vattenpass

- Måttstock

- SticksågSteg 1

Börja med att markera med hålmallen som följer med i förpackningen


Steg 2

Såga sedan ut hålet som du markerat


Steg 3

Placera in själva högtalaren i hålet
OBS: Glöm inte att ansluta högtalarkabeln


Steg 4

Skruva in skruvarna på fronten till doglegsen på baksidan fäster ordentligt


Steg 5

Sätt på högtalarskyddet om så önskas

Svårare än så är det inte! Är du nyfiken på inbyggnadshögtalare, vilka modeller som finns, hur de låter osv är du som vanligt varmt välkommen att titta förbi hos oss i Frölunda och Stockholm där vi har demoväggar där du själv kan välja ut de högtalare du tycker låter bäst!


Skrivet av Markus och Erik 2011-04-15


Visad 65.211 gånger