Din kundvagn är tom

Massimo webinar sammanfattning

Senast ändrad: 2023-04-21

Tidigare idag så satt vi på Hembiobutiken med på ett webinar tillsammans med vår leverantör Massimo (f.d. Sound United) som b.la. står för Marantz & Denon. De gick igenom Audyssey och Dirac live kalibreringsprogram tillhörande försteget Marantz AV10 samt de två Cinema 50 & Cinema 40 receivers från företagets nya serie. Dirac live ingår inte med dessa produkter utan det behöver man köpa en separat licens och mikrofon till för att kalibrera.

Under detta webinar så fick vi en bra genomgång av både Dirac Live & Audyssey, skillnaderna mellan dessa två kalibreringsprogram och hur dem integrerar med Marantz nya AV/Receivrar. Exempelvis finns där även funktionen att spara både Audyssey & Dirac på olika presets och därefter jämföra de olika kalibreringarna.


Audyssey


Audyssey är det medföljande kalibreringsprogramet till Denon & Marantz AV/Receivrar som på ett lätt och förståeligt sätt låter dig anpassa ditt system utefter ditt rums förutsättningar. Audyssey kommer i flera varianter beroende på vilken modell av AV/receiver du väljer och vilka funktioner du önskar av programmet.

Audyssey MultEQ är den enklaste versionen av programvaran och låter dig på ett smidigt sätt mäta upp till sex mätpunkter för att därefter korrigera den generella EQ kurvan för att bättre passa din miljö.

Audyssey MultEQ XT har upp till åtta mätpunkter för att mäta ljudet i ett rum. Dessa mätpunkter placeras på strategiska platser runt lyssningsområdet och används för att skapa en anpassad EQ-kurva för varje högtalare i systemet. Genom att använda flera mätpunkter kan Audyssey MultEQ XT ge en mer exakt ljudkalibrering jämfört med den grundläggande Audyssey MultEQ-versionen som bara använder en enda mätpunkt.

Audyssey MultEQ XT32 Denna version har ännu fler mätpunkter än XT och använder också Dynamic Volume-teknik för att justera ljudnivåerna i realtid. Den har också Sub EQ HT-funktionen som optimerar subwooferprestanda.

Dirac Live
Dirac Live är avsett för den som har mer kunskap inom ämnet och är ute efter en mer korrekt kalibrering som ger dig möjlighet att anpassa efter ett större omfång av mätpunkter. Det kan som sagt däremot vara lite svårare att utföra en ljudkalibrering med Dirac då det kräver en hel del kunskap och tid för att få till bra, därför rekommenderar Marantz att man eventuellt ska ta hjälp av proffs för att säkerställa att resultatet blir så bra som möjligt.

Dirac Live® kan åstadkomma följande:
• Förbättra återgivningen av ditt ljudsystem och klarheten i musiken
• Göra röster mer begripliga
• Producera en stramare bas
• Minska lyssnartrötthet
• Förbättra klangmatchning, ta bort resonanser och rumförstärkningar
• Minska tidiga reflektioner
• Fasfiltrering för maximal prestanda och tidsdomänkontroll

Vi har ett erfaret team som har arbetat med Dirac under en lång period och erbjuder nu hjälp med Dirac kalibrering i form av hembesök.

Dirac Live professionell kalibrering hembesök

Vad är skillnaden mellan Audyssey och Dirac Live?

Kalibreringsystemen är ett verktyg för att förbättra ditt systems prestanda men de kan inte trolla hur mycket som helst. Optimalt resultat får man först när man har en bra grund att stå på som korrekt placerade högtalare och rätta akustiska förutsättningar, vilket kan uppnås genom att rummet akustikbehandlas.

Audyssey som körs direkt i receivern eller försteget är betydligt enklare att använda, man kopplar in mikrofonen och kör igång. Användaren behöver ingen direkt kunskap om hur och vad man gör.

Dirac Live är mer komplext och körs oftast från en dator, för att justera korrekt på ett optimalt sätt behövs förkunskaper och erfarenhet. Vet man inte hur man gör detta rekommenderas man att använda sig av någon som är erfaren.

Söker man ett bättre resultat men kanske inte har tid, lust eller kunskap att sätta sig in ordentligt i de mer avancerade systemen som Dirac Live kan man då använda sig av Audysseys inbyggda programvara i sin maskin.


Skrivet av Victor 2023-04-20
Senast ändrad: 2023-04-21


Visad 9.681 gånger