Din kundvagn är tom

Anthems STR-serie

2019-03-11

Kanadensiska Anthem är helt klart en av våra favoriter när det kommer till riktigt bra bioljud. Modulärt uppbyggda receivers med deras effektiva ARC-kalibrering som verkligen optimerar ljudet i lyssningsrummet. STR-serien är däremot deras flaggskepp på stereosidan och har modern och elegant design med mycket hästkrafter under huven. Vi tar en närmare titt på försteget STR Preamplifier med det matchande STR Power Amplifier-slutsteget.


STR Preamp

Anthems försteg i STR-serien är fullsmockad för att kunna leverera välljudande musik i modern tappning. Det nätta formatet och avrundade fronten är kort och gott döläcker med en stor och tydlig display. Vi gillar handhavandet med lättnavigerade menyer, dock kanske man hade önskat en lite mer påkostad fjärr när man är upp och nosar runt sexsiffriga belopp för en komplett stereo-rigg. Balanserade och obalanserade anslutningar finns, samt en DAC med flertalet digitala ingångar inkl en asynkron USB-port om man vill maxa ljudet från sin dator.STR Power Amplifier

Slutsteget STR Power Amplifier är rejält! Nästan 30 kg upp för en spiraltrappa får musklerna att arbeta och man inser snabbt att det här en stabil tungviktare med sina massiva ringkärnetransformatorer och 600W/kanal (4 Ohm). Vi låter för-och slutsteget stå på varann och det här är helt klart en tjusig kombo som är gjorda att lira ihop. STR-serien har sin egna design med en två-delad front som är matt och högblank samt att man använder digitala VU-mätare på slutsteget. Riktigt snyggt!

Kalibrering

Russinet i kakan är Anthems egna kalibrering ARC (Anthem Room Correction). Här är det inga små runda mikrofoner med lång kabel och 3.5 mm-kontakt, utan en rejäl kalibreringsmikrofon med justerbart stativ. Mjukvaran laddas ner kostnadsfritt från Anthems hemsida på en PC och sen ansluts mikrofonen via USB. Försteget behöver vara kopplat på samma nätverk (endast trådat) och dyker upp i ARC-programmet på några sekunder. Vi kör endast ren 2-kanal i vårt lyssningsrum med Monitor Audio Gold 300 5G som testhögtalare. Mjukvaran har även riktigt bra kalibrering och bass management om man kör en eller två subwoofers men inget som vi använder i detta fallet.Vi kör fem lyssningspositioner, en primär i mitten, och sen ut i varje hörn ca 1 meter. Antal lyssningspositioner kan väljas i programmet men detta kändes bäst i vårt rum för att få lite bredare sweetspot. När kalibreringen är färdig och försteget uppdaterats är proceduren klar och sparas som en profil. I programmet får man även en tydlig rapport om mätningen och hur kurvan har justerats under kalibreringen.

Lyssningsintryck

Som källa använder vi Roon Labs Nucleus med Tidal som kopplas in direkt i USB-DACen i försteget. Det första som slår en är den kontrollerade basen. Den känns mer sömlös och integrerad i vårt lyssningsrum än tidigare samtidigt som det finns en renhet i ljudet som tar fram högtalarens styrkor på ett övertygande sätt. Vi märker att Monitor Audios mjuka karaktär har blomstrat lite extra efter kalibreringen och får ett fint lyft i det övre registret oavsett om vi spelar Eric Claptons "Change The World", London Grammar med "Hey Now" eller Uncle Lucius svängiga countrydänga "Keep the wolves away".Anthem STR-serie riktar sig till de som vill ha modern hi-end hifi. Designen, den påkostade interna DACen för högupplöst musik, och ARC-kalibreringen som verkligen gör ett hästjobb i svåra rum är tre starka mervärden för de som letar efter en stereorigg i det övre segmentet. Är ni inne på att uppgradera stereon eller helt enkelt vill ha nåt riktigt bra i TV-rummet så tveka inte att kontakta oss för att boka en demo.

Skrivet av Patrik 2019-03-11


Visad 927 gånger