Din kundvagn är tom

Uppackningstest Marantz Melody X (M-CR612)

bild till Uppackningstest Marantz Melody X (M-CR612)

För ett par år sedan slog Marantz M-CR611 ned som en bomb på marknaden bland microsystem då den levererade det varma Marantzljudet ihop med moderna funktioner i ett kompakt format. Japangrundade Marantz lanserar nu efterföljaren Marantz M-CR612 som har fått flera uppdateringar utan att göra avkall på det traditionella. Alexander i Sundbyberg tar en närmare titt.

Uppackning

Många kunder uppskattar idag en kompakt anläggning som ska lösa många problem. Streaming av alla dess slag finns på plats men med en diger CD samling (undertecknad äger närmare 600st) eller i situationer där nätverket lämnar en del övrigt att önska, såsom en svajig Wifi-uppkoppling på landet, är man tacksam för funktioner som CD-spelare, FM-radio och Bluetooth som alltid kommer att gå som tåget. Marantz M-CR612 täcker alla behov från melodikrysset till Alexa-styrning.
I förpackningen ingår förutom en lättöverskådlig fjärrkontroll även en strömkabel, FM-antenn och en tryckt manual. Samt att tro det eller ej batterys ARE included.

Liten förstärkare = liten låda. Lätt att ta med!


Lättöverskådlig fjärr med tydliga knapparKvalitetsintryck

Trots sin låga vikt och chassi i hårdplast så lämnar M-CR612 ett högt kvalitetsintryck med sin borstade silverfront och sin blanka champagnefärgade ovansida. Förstärkaren finns även tillgänglig i svart utförande. Fjärrkontrollen har en klassisk no bullshit-konstruktion med allt man behöver ha tillgång till. I dessa tider av miljömedvetenhet så kan det nämnas att denna förstärkare är så pass lätt och liten att kartongen med lätthet går att få med sig på bussen eller på pakethållaren på elcykeln.

Fördelar/nackdelar

En strömkabel, en nätverkskabel och högtalarkablar sen är man igång. Givetvis går även förstärkaren att ansluta trådlöst om man har en stabil uppkoppling och HEOS-appen gör det förbluffande lätt att komma åt streamingtjänster som webbradio, Spotify eller TIDAL för puristen. För den som vill ansluta ytterligare ett par högtalare i köket så finns dubbla högtalarutgångar där du kan ställa volymen separat per rum. De dubbla högtalarutgångarna går också att använda för Bi-amp. Förutom det kompakta formatet är det den kompletta lösningen där det analoga möter det nya som gör M-CR612 till en vinnare. Här finns optiska ingångar för tex TV eller spelkonsol, analoga ingångar för skivspelare. Samt den senaste tekniken med streamingtjänster, Airplay 2, Bluetooth och röststyrning via Alexa eller Google assistant.

Bra med anslutningar trots sitt kompakta formatGivetvis har det kompakta formatet sina begränsningar. För att sätta M-CR612 på prov så kopplar jag upp förstärkaren till ett par stora golvhögtalare (Monitor Audio Silver 300) och drar igång ”Whats he building?” med Tom Waits. En högst udda låt men som är proppfull av små detaljer som sätter många högtalare och elektronik på prov. Detaljerna finns där och högtalarna spelar på bra även om man saknar det där sista. Jag kopplar istället in ett par mindre stativhögtalare (Triangle Esprit Titus EZ) och här får M-CR612 verkligen blomma ut. Efter att ha dragit igång Manic street preachers 90-tals klassiker ”The Everlasting” med ovanstående högtalare så börjar man le sådär småflummigt som man gör när man lyssnar på bra ljud.


 

Sammanfattning av testet

M-CR612 är en kompetent förstärkare som löser de flesta behov. Däremot bör nämnas att den helt klart gör sig bäst i mindre rum och gärna med lite mindre och lättdrivna högtalare. En fullträff för dig som håller hårt i skivsamlingen men vill ta ditt musiklyssnande in i 2010-talet.Skrivet av Alexander 2019-05-02


Visad 4.978 gånger