Din kundvagn är tom

 

Placering av Atmos-högtalare

bild till Placering av Atmos-högtalare

Med introduktionen av Dolby Atmos får man möjligheten att ha fler högtalare i sitt lyssningsrum via s.k ”höjd-högtalare”. Dessa kan placeras olika beroende på rummet och vilka möjligheter man har med antal högtalare. För absoluta bästa ljudupplevelse rekommenderas det att sätta högtalare i eller på taket för att förstärka den tredimensionella känslan. I nedanstående artikel går vi igenom grundläggande principer och vad man ska tänka på när det gäller placering av högtalarna för bästa Dolby Atmos-upplevelse.Bra att tänka på

• Utgå från att högtalarna runt omkring lyssningspositionen monteras i öronhöjd (ca 1.2 m) De bakre surroundkanalerna ska helst sitta i samma höjd som frontkanalerna.

• Takmonterade högtalare för Atmos ska sitta på en höjd som motsvarar ungefär 2-3x höjden av front+surroundkanalerna.

• Vid montering av Atmos-högtalare i eller på taket ska dessa monteras i linje med de främre högtalarna.

• Dipol-högtalare är inte rekommenderade vid bruk av Dolby Atmos pga sin förmåga att ge för diffust ljud.

• Atmos-högtalare i taket kräver inte något specifikt märke men ska gärna matchas så de håller en liknande prestanda som resterande högtalare. En fördel är att man har en bred spridning och riktbara element.

• Vid användande av s.k "Dolby Atmos Enabled Speakers" ska taket vara rakt och inte vinklat/i nock och ha en reflekterande yta utan absorberande förmåga (tex akustikplattor). Idealisk takhöjd är mellan 2.33 till 3.66 meter.Konfigurationer


När Dolby Atmos lanserades började vi se nya och annorlunda konfigurationer. Vad betyder egentligen de olika siffrorna i 5.1.2 eller 7.1.4? I grund och botten handlar det om hur många högtalare man använder vilket såklart ska matcha med din hembioreceiver eller försteg. Vi går igenom de olika alternativen och vad man ska tänka på gällande placering och vinklar.


5.1.2


I stort sett alla sjukanaliga hembioreceivers som har stöd för Dolby Atmos klarar av en 5.1.2-konfiguration. Det innebär att du använder 5 st surroundhögtalare (Front Left, Front Right, Center, Surround Left, Surround Right), 1 st subwoofer, och 2 st Atmos-högtalare. Beroende på om du monterar högtalare i taket, eller använder s.k ”Dolby Enabled Speakers” som ställs ovanpå dina frontar, behöver man ställa in rätt konfiguration i din receiver som i bildexemplet från Yamaha här ovan. Det går även att använda 2st subwoofers med flera av dagens receivers, isåfall blir konfigurationen 5.2.2. För takmonterade högtalare rekommenderas att de sätts precis ovanför lyssningspositionen eller strax framför. Bilden till vänster visar med Dolby Enabled Speakers (höjd-högtalare stående ovanpå frontarna), och den högra bilden visar med högtalare som sitter i eller på taket.

5.1.2 Dolby Enabled Speakers

5.1.2 Takmonterade högtalare
5.1.4


Denna konfiguration gäller för 9-kanaliga receivers och har samma princip som ovan fast att man istället kan välja att använda 5 st surround + 4 Atmos-högtalare. Har man ett lite större rum med mer utrymme runt omkring sig är detta ett bra alternativ.

5.1.4 Dolby Enabled Speakers

5.1.4 Takmonterade högtalare
7.1.2


Här använder vi oss fortfarande av 9 högtalare men med skillnaden att man utnyttjar Surround Back-kanalerna längst bak i rummet och har två högtalare för Atmos. Antingen som Dolby Enabled speakers eller monterade i taket.

7.1.2 Dolby Enabled Speakers

7.1.2 Takmonterade högtalare
7.1.4


För de som vill slå på stort eller har planer på ett ordentligt biorum vill man utnyttja så många högtalare som möjligt. 7 st surround + 4 Atmos-högtalare gör att du får en större och mäktigare ljudupplevelse, men kräver såklart ett större rum och noggrann planering. Vinkeln på de takmonterade högtalarna ska sitta i en 45 gradig vinkel från lyssningspositionen, men kan justeras till mellan 30 och 55 grader vid behov.Tänk däremot på att man behöver totalt 11 slutsteg vilket inte finns i många integrerade hembioreceivers. En 7.1.4-konfiguration går även att använda med en 9-kanalig receiver, men kräver isåfall ett extra slutsteg för de två sista kanalerna och att din receiver har tillräckligt med Pre Out-utgångar.

7.1.4 Dolby Enabled Speakers

7.1.4 Takmonterade högtalare
Rekommenderade produkter

Hembiobutiken har ett brett sortiment av högtalare som passar alla tre applikationerna av Atmos-högtalare; infällda högtalare, utanpåliggande högtalare eller Dolby Enabled Speakers.

Inceiling / takhögtalare som passar för Atmos
Utanpåliggande takhögtalare som passar för Atmos
Dolby Enabled Atmos Speakers


258490
253390
264850
282270