Din kundvagn är tom

Test av Onkyo TX-RZ50 i Frölundabutiken

bild till Test av Onkyo TX-RZ50 i Frölundabutiken

Märket Onkyo ursprungligen från Japan har släppt nya receivers, vi har packat upp samt testat den nya Onkyo TX-RZ50 9.2-kanals A/V receivern. Det är en THX certifierad maskin som är utbyggbar till 11.2, med gott om kraft, HDMI 2.1 ingångar, avancerat kalibreringssystem i form av Dirac Live och omfattande streamingstöd! Förmodligen oslagbart i prisklassen.

Uppackning

Receivern ligger väl packad med frigolit med b.la. fjärrkontroll och mätmikrofon.

Onkyo RZ50 är utan tvekan ett av de bästa alternativen inom kategorin för hembioreceivrar. Den har 9 inbyggda slutsteg samt preoututgångar för 11 kanaler plus 2 subwoofers, vilket gör att du senare kan lägga till en effektförstärkare för att få en fullständig 7.2.4 Dolby Atmos högtalarinstallation.

Alla 6 HDMI-ingångar är 8K HDCP 2.3 med två oberoende utgångar som båda är 8K (om du inte använder en för zon 2, då blir den andra begränsad till 4K) med eARC på huvudutgången.

Men den stora anledningen till RZ50:s värde för pengarna är det faktum att den har Dirac Live. Dirac har varit ett favoritsystem för rumskorrigering bland cinephiles i nästan ett decennium, men det har tidigare bara funnits i betydligt dyrare enheter. Att kunna få detta fantastiska system för priset av RZ50 är ganska otroligt. Enheten levereras med en enkel mätmikrofon för kalibrering, men om du vill använda Dirac och få ännu bättre resultat, rekommenderar vi att du köper en kalibreringsmikrofon som miniDSP UMIK-1 för cirka 1300:-



Kvalitetsintryck

Framsidan känns gedigen och verkligen inte plastig. Däremot är fjärrkontrollen relativt enkel, liten och något plastig men det är också de flesta som följer med en hembioreceiver.

Den främre panelen har en ganska enkel design med en stor vridknapp på höger sida för volym, en display som visar alla funktioner, en cirkulär strömbrytare på vänster sida och en ren direktknapp nedanför den. I det nedre vänstra hörnet finns två knappar med lämpliga rattar under dem för lyssningslägen och ton. Ovanför volymratten har vi tre rader med 5 knappar var som inkluderar alla ingångar samt streaming, Bluetooth och Zon 2/3 val.

Under displayen hittar vi återigen en lucka, som är typisk för RZ-serien, som döljer ännu fler knappar och portar som vi verkligen uppskattar eftersom det håller frontpanelen ren från knappar och anslutningar som bara samlar damm det mesta av tiden. När vi öppnar luckan i mitten får vi de vanliga navigeringskontrollerna med en uppsättning av 5 knappar på varje sida som styr olika funktioner på receivern. Nedanför har vi också en hörlursuttag, en HDMI-ingång samt porten för kalibreringsmikrofon.

Baksidan har gott om in och utgångar med helt ok terminaler för prisklassen. Även komponent-ingång finns för att koppla in äldre produkter. Något som inte brukar finnas på hembioreceivers längre.



Fördelar/Nackdelar

Onkyo TX-RZ50 har flera fördelar som gör den till en populär och eftertraktad hemmabioreceiver i prisklassen.


Fördelar:


- Dirac Live: RZ50 levereras med Dirac Live-rumskorrigeringssystemet som ger en mer precisa och anpassade inställningar för högtalare och akustik, vilket leder till en högre ljudkvalitet

- 8K HDCP 2.3 HDMI-ingångar: Den har sex 8K HDCP 2.3 HDMI-ingångar som möjliggör anslutning av flera enheter samtidigt och ger stöd för de senaste högupplösta videoformaten

- Allsidighet: RZ50 har en omfattande uppsättning anslutningsmöjligheter som Bluetooth, Wi-Fi, Apple AirPlay 2 och Chromecast, samt möjlighet att ansluta flera högtalare och subwoofers

- Användarvänlighet: Den har en intuitivt användargränssnitt med enkel och lättåtkomliga knappar och reglage, vilket gör det enkelt att navigera genom funktioner och inställningar

- Design: RZ50 har en ren och minimalistisk design med en frontpanel som är enkel och lättanvänd


Nackdelar:


- Subwooferutångar: Endast 2 utgångar för subwoofers.

- Slutsteg: Kan behöva separata slutsteg vid trögdrivna högtalare och för att köra 7.1.4

- Dirac Live begränsningar: Ingen Bass Control för Dirac Live

- Saknade format: Ingen Auro-3D eller DTS Virtual X

- Tillbehör: Enkel fjärrkontroll



Rekommendationer

Med sina 120W mätt i två kanaler kan man koppla in totalt 9 högtalare och denna receiver klarar av att driva de flesta högtalare. Vi har kopplat in Onkyo TX-RZ50 till ett 5.1.2 system med SVS högtalare och den är en riktigt trevlig kombo som kan spela högt utan hörbar distorsion. Ett paket som SVS Prime Pinnacle 5.1 passar riktigt bra.



 

Sammanfattning av testet

Galet mycket "bang for the buck" när Dirac Live 20Hz-20KHz ingår och Onkyo TX-RZ50 rekommenderas starkt! Sammanfattningsvis är Onkyo TX-RZ50 en högpresterande och mångsidig hembioreceiver som ger en hög ljudkvalitet och är relativt enkel att använda.



Skrivet av Emilk 2023-04-05
Senast ändrad: 2023-04-13


Visad 1.562 gånger