Din kundvagn är tom

Test av Sony STR-DH790 i Frölundabutiken

bild till Test av Sony STR-DH790 i Frölundabutiken

Sony har sedan tidigare flera receivers i sin portfolio och med STR-DH790 har de lyckats skapa en a/v-receiver i den lägre prisklassen som levererar för sin klass. Man får en hel del funktioner för pengarna och denna maskin är bättre än den föregående modellen.

Uppackning

Sony STR-DH790 kommer i en mindre låda med bra inneremballage. Under frigoliten hittar man en elegant men enklare receiver i ett mindre format fullpackat med stöd för Dolby Atmos, ARC/ eARC och kalibrering med mätmikrofon. Receivern har stöd för upp till 7.2 kanaler och på videosidan finns stöd för 4K 60Hz, HDR signaler, kompatibel med HLG, HDR10 och Dolby Vison. Receivern har inte wifi utan det är blåtand som gäller. Vi rekommenderar en streamer för musik som Google Chromecast med Google TV eller en WiiM Mini nätverksspelare

Alternativt att man har ex. Spotify eller Tidal i sin tv och tar ljudet via ARC (eARC) till receivern.

Bra förpackat med kontroll och manual



Kvalitetsintryck

Sony STR-DH790 framsida känns mer påkostad än vad den faktiskt kostar vilket tyder på att Sony är seriösa med sina produkter, precis som med deras tv-apparater. Framsidan ser bra och lyxig ut, de två reglage på framsidan känns smidiga och lätta att justera. Det är först på baksidan man ser att det är en receiver i den lägre prisklassen. Enbart fronthögtalarna har riktiga terminaler och resten har mindre fjäderterminaler som inte klarar högtalarkabel av grövre sort. Ingångarna på baksidan är få men det mesta finns som man kan behöva.
Fjärrkontrollen är något enkel och plastig vilket är förväntat i prisklassen.

Ljudmässigt låter Sony STR-DH790 väldigt bra med tanke på prisklassen. Självklart låter det bättre med exempelvis Marantz Cinema 60 men den kostar mer än dubbelt så mycket. Auto-kalibreringen gjorde ett bra jobb med att räkna in rummets påverkan av ljudet.



Fördelar/Nackdelar

Fördelar:
- Automatisk rumskorrigering
- Många funktioner för pengarna
- Enkel att installera och börja lyssna
- Dolby Atmos och DTS-X
- 2 subwoofer utgångar

Nackdelar:
- Fjäderterminaler för de flesta högtalare
- Gränssnittet kan förbättras
- Wifi/ internet ingång saknas
- Endast blåtand




Rekommendationer

Vi rekommenderar ett mindre system som inte är för trögt att driva som exempelvis Canton Movie 135 eller 365 systemen som vi har. Även Q Acoustics Q3010i Cinema Pack.

Det går att driva större högtalare, se till att dem ligger på 8 Ohm och har en något högre känslighet. Sony STR-DH790 har svårt att driva en 4 Ohm last. Generellt rekommenderas denna receiver till enklare högtalare.

För att veta hur bra receivern låter och hur den hanterar olika källor, kopplade vi upp den till ett av våra mindre system Canton Movie 365 som vi har i Frölundabutiken. Detta var en bra matcning av högtalare och receiver!



 

Sammanfattning av testet

En prisvärd receiver för dig som köper din första receiver som stödjer upp till 7.2 med 4K HDR och objektbaserade ljudformat som Dolby Atmos (5.1.2).



Skrivet av Emilk 2023-02-03
Senast ändrad: 2023-02-23


Visad 1.471 gånger