Din kundvagn är tom

Test vid uppackning av Reavon UBR-X200

bild till Test vid uppackning av Reavon UBR-X200

Chris i Sundbyberg tar en närmare kik på Reavon UBR-X200!
Är detta den ultimata optiska filmspelaren på marknaden?

Emballage

Reavon X200 ligger väl emballerad med en yttre och inre kartong, massvis med skumgummi runtom känns också tryggt. Mer eller mindre som att packa upp en Oppo-spelare vill jag minnas. Inget att anmärka på här faktiskt. Medföljer tre stycken strömkablar där ena är av Europa-standard, batterier samt en rejälare fjärrkontroll som ligger bra i handen. Obs! Ingen start guide eller manual medföljer dock. (Manualen finns HÄR!)


"Whats in the box!?" - Se7en


Välpaketerat, det gillar vi!Konstruktion

Personligen gillar jag att skruva upp elektronik och se vad som finns inuti själva apparaten, alltid kul att kolla hur saker och ting är uppbyggda. Efter att ha öppnat spelaren så ser man direkt en inkapslad toroidtransformator vilket är positivt då det borgar för ett mycket lågt brus samt avskärmning av elektromagnetiska störningar. DAC:en består utav en 8-kanalig Burr-Brown PCM1690 som ska ge ett riktigt bra signal-brus-förhållande.

Det är också bra tyngd i spelaren som väger in på hela 6.8 kg, detta tack vare dom dubbla bottenplattorna som ska ge en så resonansfri plattform som möjligt samt minimering av vibrationer från den optiska läsaren. Däremot ser läsaren inte lika påkostad ut som hos exempelvis UB9000 från Panasonic vilket är lite synd. På baksidan finns guldpläterade anslutningar förutom USB samt Ethernet porten, till och med RS232 porten är guldpläterad vilket fick mig att skratta smått. Precis som på UB9000 så finns balanserade XLR-utgångar, 7.1 analoga RCA-utgångar, Digital Coaxial/Toslink, USB 3.5 samt dubbla HDMI (bild/ljud + endast ljud).

På framsidan av spelaren finns även en USB 2.0 port. Fronten på X200 är tillverkad i rejäl aluminium med en exemplarisk finish, gillar också displayen som har en mer turkos/grön färg istället för den vanliga vita. Vid påslag av maskinen så lyser även en grön diod kontra det traditionella blå. Fjärrkontrollen är som sagt i det större laget, lite pensionärs-varning här men jag gillar fjärren då allt är tydligt och logiskt. Dessutom inbyggd belysning i en härligt gul färg gör den lättmanövrerad i mörkret.


Inkapslad Toroidnätdel med fina kondensatorer!


[Burr-Brown] chippet, ett omtalat chip bland audiofiler med grymt bra signal-brus-förhållande på hela 113dB!

Baksidan och insidan! Guldpläterade anslutningar på nästan allt.Vad är bra och vad är dåligt med UBR-X200?

Meny-systemet i spelaren är mer eller mindre identisk till Oppo´s, fast med en annan bakgrund och ikoner. I dagens värld känns den en aning föråldrad men inget jag stör mig på alls, det känns retro vilket jag faktiskt gillar och tankarna för mig tillbaka när Oppo var kung i denna kategori.

Uppstarten av spelaren och inläsningen av skivan sker förvånansvärt snabbt, betydligt kvickare mot exempelvis Panasonic UB9000. Ett tryck på standby knappen och spelaren går ner i viloläget på knappt en sekund. Vid påslag så tar det några sekunder tills den är inne i menyn igen och börjar läsa av skivan, några sekunder senare så är filmen igång. Däremot låter den lite när skivan läses in, även vid uppspelning av dom första kapitlen i filmen då läsaren måste snurra snabbare. Dock inget som är så pass störande att man tänker på det i ärlighetens namn.

Dags att dra igång lite film! Prövade i detta fallet Dunkirk i 4K UHD, första intrycket här är att bilden ser väldigt detaljrik ut med en suverän skärpa. Extremt bra kontrast i bilden med färger som ser levande och naturliga ut. Bildens upplevelse är ren, lugn och korrekt. Toppklass med andra ord! Minst lika bra som Panasonic UB9000 men kanske ett strå renare? Subtilt skulle jag säga..
Spelaren skickar ut en väldigt korrekt HDR-bild, i detta fallet HDR10 där den tar med all information i både toppen och botten utan att klippa bort något. Reavon har samma video-funktioner som Zappiti (båda från Frankrike) med True Cinema 24p, HDR10 & Dolby Vision samt Deep Color 36-bit för finare variation av färgåtergivningen. Finns även en SDR till HDR konvertering tillhands.

Utöver det primära syftet med X200 = optisk media så kan den spela upp film/musik filer (FLAC, DSD, DSF AIFF, MKV med mera) direkt via en USB-sticka/hårddisk eller NAS via DLNA.
Nätverkskoppling är dock endast via Ethernet-kabel då X200 saknar Wi-Fi, gissar på att dom valt detta medvetet för att förhöja kvaliteten och slippa störningar.

Jag prövar även att dra in en vanlig Bluray (Edge of Tomorrow), Reavon gör ett grymt bra jobb gällande upp-skalning från 1080p till 4K här. Finns inga konstiga artefakter eller dylikt, detsamma gäller även vanlig DVD där det ser helt OK ut och går faktiskt att titta på.

Hur låter den på musik då? I detta fallet fick det bli den något uttjatade Dire Straits (Brothers in Arms) men har ju hört den så många gånger att jag kan den utantill så fick bli referensen. Kopplar upp spelaren via dom balanserade XLR-utgångarna till min personliga favorit, nämligen Krell K300i. Högtalarna i detta fallet fick bli JBL Synthesis 4329.
Reavon X200 levererar grymt bra dynamik och svärta, kanske en aning mörk i sin tonalitet i mitt tycke. Diskanten håller mycket fin klang med bra spänst och livlighet, röster låter också texturrikt och naturligt. Den levererar också väldigt bra bredd och djup i stereobilden. Det låter helt enkelt musikaliskt och engagerande. Riktigt bra!

Huvudmenyn men en rätt så trevlig bakgrund. Finns även en inbyggd skärmsläckare som går att aktivera.


System-inställningar, Oppo någon?En spelare för både videofilen och audiofilen!

Reavon UBR-X200 är en otroligt bra optisk spelare, den ger en bildkvalitet i absoluta referensklassen med en exemplarisk uppskalning. Att den låter förträffligt bra på musik är ett plus!

Riktigt bra finish i borstad aluminium! 

Sammanfattning av testet

Superb i både bild och ljud, absolut en optisk spelare på elit-nivå!Skrivet av Chris 2021-07-29


Visad 3.171 gånger