Din kundvagn är tom

Test av Triangle AIO Twin

bild till Test av Triangle AIO Twin

- Snygga högtalare, älskar färgen!

Det var det första som kom ur min frus mun, när hon såg AIO Twin-högtalarna jag packat upp inför testet.

Högtalare är för mig framförallt en ljudförmedlare och i andra hand en inredningsdetalj. Men, jag kan bara hålla med, redan innan jag börjat spela på dem så ger de ett behagligt intryck, finishnivån är hög för prisklassen och färgen är riktigt snygg, samtidigt som de lyfts av små men viktiga detaljer. Titta bara på de läckra fötterna som de står på.

Högtalaren som jag testar heter AIO Twin och kommer från franska Triangle HIFI, det är en av deras mest funktionsspäckade produkter. AIO Twin är en komplett anläggning med Bluetooth och WIFI med Spotfiy Connect eller Tidal.

Den har även ingång för skivspelare vilket finns i samma design. Högtalarna kan kopplas till TVn och spela upp ljud via en optisk digitalingång och för dig som vill ha extra tryck så finns en subwoofer-utgång så man kan koppla till en separat bas.
Högtalarna är ”lagom” stora för att passa i de flesta hem, bokhyllor eller på bänkar. En av högtalarna kopplas till eluttag via strömkabel och mellan bägge högtalarna kopplas en högtalarkabel (vilket följer med i förpackningen).

Till AIO TWIN kan du köpa till skivspelare i samma färg



För att styra högtalarsystemet så följer det med en separat fjärrkontroll och förutom det finns en dedikerad AIO applikation för iOS och Android. Frontskyddet är inklätt i tyg från danska möbeltygstillverkaren Gabriel där en speciell lösning använts som gör att man bibehåller den höga ljudkvaliteten när ljudet strömmar genom tyget. Funktionsmässigt har AIO – appen en smart väckarklocksfunktion vilket är smart om man har de i sov eller barnrum.

Inkoppling


Efter uppackning så är det dags att koppla in högtalarna, jag ansluter ena högtalaren till strömuttaget och kopplar ihop högtalarkabeln mellan de bägge. Trycker på strömreglaget på baksidan för att slå på högtalarna och det startar en blinkande diod på framsidan som indikerar att det fungerar. En kvinnoröst hälsar mig välkommen och berättar på engelska att det är dags för ”setup”.

Via min telefon så laddar jag ned AIO applikationen från Googles appbutik och startar igång den. Efter en snabb sökning så ber telefonen mig att koppla upp mot nätverket som tillhör högtalarna och jag väljer där AIO Twin-högtalarna på enkelt vis.
Sedan går det mycket snabbt, högtalarna kopplas upp och jag får möjlighet att sätta ett eget namn på dem, ifall man ska ha flera rum med högtalare så är det lämpligt.

Därefter väljer jag att jag vill spela musik via Spotify och Spotifys app öppnas upp, jag väljer en Ed Sheran spellista och trycker sedan på att spela upp musiken via Triangle AIO Twin högtalare, vips så börjar tonerna spelas upp ur högtalarna…
För att justera volymen så gör jag det enkelt i Appen eller i Spotifys app. Men även med fjärrkontrollen fungerar det bra att skippa låt eller ändra volym. Det är även enkelt att justera bas och diskantnivå. Smidigt!

AIO TWIN Finns i 5 olika utförande



Dags för inspelning…


En kvalitetshögtalare behöver, även om det låter konstigt, en tid för inspelning, under denna tid förbättras ljudet och det är också därför jag låter AIO Twin spela musik i en vecka innan jag sätter mig för en mer noggrann lyssningssession. Under veckan märker jag tydligt hur högtalaren används flitigt av både mig och min fru, den är lätt att starta och den har ett behagligt och engagerande ljud som steg för steg ökar i detaljupplösning.

Högtalarsystemet ligger i en prisklass där man hittar få alternativ, Sonos Play 5 ligger något billigare men där har AIO Twin väsentligt bättre ljud genom sin klassiska konstruktion samt mer funktioner i form av Phono-ingång mm. Närmast kommer kanske SVS Prime Wireless Speaker System, även där aktiva högtalare med streamingfunktion och ett snarlikt pris, här får jag säga att ljudkaraktärerna är olika men där bägge har sina fördelar. SVS ger ett varmare ljud och lite tillbakalutad diskant medan Triangle AIO Twin levererar med energi och spelglädje.

Det är mer eller mindre en smaksak vad man gillar för inriktning, tittar man på estetiken så skiljer de sig dock åt ganska mycket. Jag vet vad jag personligen tycker är snyggast i alla fall.

Hur låter AIO Twin?


För att utvärdera ljudkvaliteten låter jag de spela parallellt med min andra anläggning, Triangle Genese Trio i kombination med Emotiva slutsteg och Yamaha-försteg. En anläggning som kostar mångdubbelt alltiett-lösningen AIO Twin.
På detta sätt blir det också tydligt vad som skiljer en ”riktig” hifi-anläggning och en enklare lösning.

Det som står ut är separationen av instrument och än bättre detaljnivå, det är en tydlig skillnad i basnivå och man kan spela klart högre med Triangle Geneseanläggningen. Genom att arbeta med Bas och diskantreglagen så stegar jag mig fram till att försöka komma närmre Genese och det sker främst genom att diskanten får gå några steg upp. Det gör stor skillnad på övre registret som blir mer ”klart” och rösterna träder fram. Generellt kan man säga att AIO Twin har bra ljud, och för prisklassen får man säga att det är mycket bra ljud. Men, det är väsentlig skillnad mot Triangles finare Genese-serie vilken verkligen briljerar.

Jag kopplar in min SVS-subwoofer till AIO Twin och nu skapas klart större ljud och man kan spela högre. Om du vill spela högt på TWIN så rekommenderar jag utan tvivel att man kompletterar med en separat subwoofer. Ex. Triangle Tales 340 som de själva tänkt passar eller varför inte gå upp till SVS 3000 Micro eller SB-1000 Pro, dessa är dock i en högre prisklass.
AIO Twin hanterar de flesta musikstilar jag spelar på dem på ett för prisklassen mycket bra sätt, men basregistret kan inte fylla ett rum på hög nivå, det är tydligt att där behövs en separat subwoofer. För normala lyssningsnivåer fungerar det bra dock.


 

Sammanfattning av testet

AIO Twin passar den som söker en prisvärd och snygg anläggning under 10.000:- och vill ha en allt-i-ett lösning för att spela musik från Spotify, Tidal eller annan streamingtjänst, samtidigt som man kanske har ambitioner att köpa till en vinylspelare för att få till en härlig retro touch.



Skrivet av Mattias 2021-06-11


Visad 3.731 gånger