Din kundvagn är tom

Test av Emotiva Airmotiv GR1

bild till Test av Emotiva Airmotiv GR1

Chris i Sundbyberg lyssnar in sig på helt nya Emotiva Airmotiv GR1 hörlurarna.

Uppackning

Emotiva Airmotiv GR1 ligger bra paketerade i sin kartong, de levereras även med en specialformad väska tillverkad i mjukare plast som invändigt är klädd i velour. Medföljer gör manual, 3.5 mm till 6.3 mm hörlursadapter samt en två meters hörlurskabel.



Kvalitetsintryck

Det första jag lägger märke till är den robusta byggkvaliteten, GR1 är väldigt stadiga i sin konstruktion måste jag säga. Lurarna med huvudband med perforerad insida i konstläder, sitter väldigt skönt på huvudet, och väger endast 240 gram utan sin kabel. Det är enkelt att justera storleken på huvudbandet som har ett härligt "klickande" ljud vid justering. Själva kuddarna är också väldigt behagliga med perforering på insidan så de kan andas vilket gör att de inte blir speciellt varma vid längre lyssning.

Den medföljande kabeln är beklädd i en textilstrumpa och är mycket böjlig, upplever heller inget fortplantande ljud i hörlurarna när man slår på kabeln vilket är ett rätt vanligt problem. På insidan hittar man tydligt vilken som är höger respektive vänster hörlur. "Vickar" man på hörlurarna så knakar det heller inget i konstruktionen. Själva kåporna är tillverkade i trä (känns och ser ut som det i alla fall). Med andra ord är GR1 en väldigt välbyggd och solid hörlur med bra byggkvalitet. Har upplevt betydligt dyrare hörlurar med sämre byggkvalitet och skavanker kontra GR1.

Utvändigt ser man ett hexagonalt mönster där en metallplatta skyddar själva elementen med små perforerade hål. En grym futuristisk design i mitt tycke och sticker ut bland många andra hörlurar vilket är trevligt. I mitten finner vi den klassiska "E" Emotiva loggan.



Fördelar/Nackdelar

Nu till det roliga och den viktigaste biten, hur låter då Emotiva Airmotiv GR1?
Ha i åtanke att GR1 inte var fullt inspelade ännu vid detta test (spelade runt 10 timmar). Jag körde hörlurarna till den portabla iFi Audio hip-dac kopplat till min iPhone via USB (Apple Camera Adapter). Innan jag beskriver mina upplevelser så tänkte jag gå in lite på själva membranen. Emotiva har valt dynamiska element tillverkade i polyeten med en speciell infusion av grafen (allotrop av grundämnet kol). Konstruktionen är även semi-öppen för att få fram båda fördelarna med en hel-öppen och sluten konstruktion.

Jag drar igång låten "Farewell Shalabiye" med No Blues och det första som slår mig är den tunga basåtergivningen. Här har vi en kraftig och djup baskagge som är lätt att tycka om, mellanregistret och röster framställer sig som väldigt inpå och närvarorik. Airmotiv GR1 är ingen hörlur för den som gillar en mer "laid-back" och behärskad ljudupplevelse, allt är givetvis en smaksak här vad man föredrar gällande detta. Diskanten är både kontrastrik med bra spänst och livfullhet, en aningens stel kan jag själv tycka men absolut inte dålig på något sätt. Diskanten känns också en aning ökad här, men det är väldigt subtilt. Framförallt så spelar GR1 med väldigt stor kropp och spelglädje, stark närvaro gör lyssningen väldigt intim och rolig. Själva "tuningen" är inte den mest super neutrala som sagt, basen är framförallt den biten som blivit en aning ökad här (säkerligen med flit för att tilltala en viss målgrupp). Men det är på gott och ont, finns givetvis andra hörlurar som spelar mer neutralt men då blir det ju heller inte en lika livad upplevelse som GR1 bidrar med.

Nästa låt som jag spelar upp är "I Against I" med Massive Attack. Här har vi en hård och slagkraftig bas, de klingande ljuden i låten upplevs aldrig heller som för vassa vilket är ett gott intryck. GR1 passar utmärkt till denna typ av musik, mycket trevlig närvaro och motorik. Jag höjer upp volymen rejält och försöker pressa dem till gränsen men GR1 bibehåller kontrollen och tappar inte sin helhet. Här prövade jag även X-bass funktionen på hip-dac och nu blev det ännu roligare. Givetvis blir det ännu mer färgat i basen och man tappar lite mellanregister och diskant då basen tar över lite för mycket i mitt tycke. Men absolut en grym funktion och kombination till dessa hörlurar om man gillar rejält med bastryck.
Emotiva Airmotiv GR1 är också till sin fördel mycket lättdrivna, iFi Audios hip-dac hade inga svårigheter att driva dem fullt ut med bra kontroll.



Rekommendationer

För sin prisklass är det en riktigt bra hörlur måste jag säga och ett trevligt tillskott i Emotivas sortiment.



 

Sammanfattning av testet

Med Emotivas hörlurar GR1 får du en rolig och engagerande hörlur för den som gillar bra med basfundament och söker efter en "entertainer" istället för det mest neutrala.



Skrivet av Chris 2020-12-22


Visad 2.596 gånger