Din kundvagn är tom

Test vid uppackning av KEF LS50 Meta

bild till Test vid uppackning av KEF LS50 Meta

Chris i Sundbyberg tar en närmare titt på nya KEF LS50 Meta, detta är den första passiva högtalaren från KEF som använder det nya Meta-materialet.

Uppackning

Högtalarna ligger packade i en kartong väl emballerade med mjukare skum, medföljer gör gummifötter/ringar och baspluggar. Just gummiringarna är en smart detalj om man vill montera originalstativen från KEF via skruvhålen undertill. Precis som tidigare LS50 modellen så levereras högtalarna utan frontskydd, LS50 stödjer helt enkelt inte detta då man vill få ut högsta möjliga ljudprestanda.


Observera "lyft från sidorna" texten.


Gummiringar med hål för KEF originalstativ är en trevlig nyhet.



Kvalitetsintryck

Finishen är mycket trevlig, en lenare och mattare finish mot tidigare högblanka. Knackar man på lådan så är den så död det bara kan bli, med andra ord en rejält dämpad och uppstagad låda har vi här. LS50 Meta finns i mattsvart, mattvit, titanium grå samt specialversionen mörkblå. Samtliga färger är matta i finishen vilket jag tycker är ruskigt läckert. Beroende på färgval så är även Uni-Q elementet i koppar-, guldfärg eller rödtonat.

Påkostade högtalarterminaler.


KEF loggan på ovansidan.



Fördelar/Nackdelar

Tidigare LS50 har vunnit många tester för dess ljudkvalitet, framförallt hur ofärgat och musikaliskt dom låter. Mycket beror på byggkvaliteten av lådan där den kurvade frontbaffeln tar bort reflektioner och minimerar stående vågor internt i lådan, samt deras element som är av den patenterande Uni-Q konstruktionen. Tanken med Uni-Q är att man får diskantregistret och bas/mellanregistret så faskorrekt som möjligt, samt så agerar även bas/mellanregistret som en waveguide för bredare spridning av diskanten men också att man får ut lite mer verkningsgrad. LS50 Meta målar upp en stor och bred ljudbild som vi är vana med från tidigare modellen. Här har vi även rejält med djupled och höjd, det är förvånande hur stort ljud LS50 Meta spelar för dess lilla storlek. Musiken flödar ut där högtalarna bokstavligen försvinner och musiken endast presenterar sig. Ett gott betyg med andra ord!


Det KEF gjort med LS50 Meta är små men viktiga justeringar, Uni-Q är nu i generation tolv med den nya absorberande delen "MAT" som sitter monterad bakom diskanten. Till skillnad mot LS50 utan Meta-materialet har KEF lyckats uppnå hela 99% absorbering av ljudet som fortplantar sig bak i lådan där tidigare dämpning endast tog bort 60% av diskanten. Helt enkelt så agerar denna teknik som ett svart hål, ljudmässigt så hörs det direkt att diskanten låter ännu lenare och lugnare, framförallt i sista toppen som håller sig mer sansad även om vi drar på volymen i öronbedövande volymer. MAT är som en labyrintliknande kammare med 30 st olika "rör" som blivit matematiskt uträknade för att släcka ut alla oönskade reflektioner som uppstår vid olika frekvenser. Basen är som tidigare modell väldigt dynamisk med bra kropp, här blir man faktiskt rejält imponerad hur pass mycket bastryck dessa små element faktiskt ger ut. Vid detta test prövade jag att spela dessa på en miniDSP SHD Power förstärkare, det fungerade väldigt bra men man märker att högtalarna mår bättre av ännu kraftigare elektronik. Vi bar in högtalarna i Hi-Fi studion istället och kopplade in min personliga favorit, K300i från Krell. Givetvis en helt annan prisklass och nivå men nu fick LS50 Meta verkligen leva ut rejält. Hittar inga uppenbara nackdelar med LS50 Meta, en viktig del är dock att mata högtalarna med pålitlig elektronik för att dem ska låta så bra som möjligt.

Detaljbild av Uni-Q elementet.



Rekommendationer

LS50 Meta passar för massa olika applikationer, är du inne på en kompakt liten stativhögtalare med ett stort och fylligt ljud så har du hittat en stark kandidat här. De förmedlar musik med stor självsäkerhet och blir "osynliga" där musiken endast förmedlas fram. Gillar du ännu mer kropp och dynamik så ska man istället kolla på en golvhögtalare. Då dom låter så pass bra till musik så kommer de även fungera utmärkt till film.

 

Sammanfattning av testet

KEF LS50 Meta är förbättrad med råge mot tidigare LS50! Ljudet är ännu mer transparent och luftigare, man kan dessutom spela en aning högre. Kan varmt rekommendera dessa små juveler till högtalare.



Skrivet av Chris 2020-10-12


Visad 4.197 gånger

Produkter i testet

KEF LS50 Meta

KEF LS50 Meta

Årets bästa produkt 2021-2022 - EISA Awards 2021
"Stativhögtalare från KEF, Uni-Q element med Meta-teknik."

16.890:-